Prova hemma

Vinprovning är ett trevligt sätt att lära sig mer om vin – både av experter och av andra med samma intresse. I en vinprovning finns det aldrig något som är rätt eller fel. Var och en har sina egna smakpreferenser och sin egen uppfattning om vinet. Den här sidan är tänkt som en guide för dig som vill lära dig att prova viner hemma.

En vinprovning genomförs alltid under lugna former, där varje deltagare antecknar sina iakttagelser innan man utbyter sina åsikter med övriga i gruppen. Och något rätt eller fel finns inte – var och en har sina egna smakpreferenser och ger sitt eget omdöme om vinet. Lika intressant som själva provningen är det meningsutbyte som brukar uppstå mellan deltagarna. Det är en diskussion som alltid ger nya spännande infallsvinklar om vinets karaktär och användningsområde.

 

VÄLJA VINER

Försök begränsa urvalet av viner som provas vid ett och samma tillfälle. Ju fler sorter, desto mer tidsödande och förvirrande kan det bli, särskilt om vinerna har en likartad doft och smak. Ett par vita respektive röda viner brukar vara tillräckligt. Men välj gärna viner med olika stil, till exempel ett ungt, friskt, syrarikt vin och ett moget med tydlig fatkaraktär på den vita respektive röda sidan.

 

TEMAPROVNINGAR

Ett särskilt tema kan också ge provningen en extra dimension. Den gemensamma nämnaren kan till exempel vara en druvsort, ett land eller en viss typ av mat i kombination med olika viner. En annan variant är att prova samma vin, fast i olika glas för att undersöka hur glasets form påverkar smak och doft.

 

TYP AV PROVNING 

Man brukar skilja på öppna provningar, där deltagarna får reda på vilka viner som provas, halvöppna provningar, där man talar om vilka viner som provas, fast inte i vilken ordning, samt blinda provningar, utan någon som helst information om vilka viner som provas. En halvöppen provning är tillräckligt utmanande och lärorik för de flesta, till skillnad från en blindprovning som kräver betydligt större förkunskaper.

 

FÖRBEREDELSER

Vid provningen bör det vara bra ljus i lokalen och borden täckta med vitt underlag för att lättare kunna bedöma färgen. Dessutom bör det finnas friskt vatten och tärningar av okryddat bröd till hands för att neutralisera smaksinnet mellan de olika vinsorterna. Glasen kan gärna vara tulpanformade och försedda med en stor kupa för att kunna fånga in vinets arom när innehållet snurras runt.

 

SJÄLVA PROVNINGEN

Välj ordningsföljd efter smakintensiteten på vinsorterna, det vill säga vita viner före röda, torra viner före söta och unga viner före mer mogna. Dessutom kan det vara klokt att börja med ett enklare vin före ett mer komplext vin.

prova-hemma


TITTA
Studera vinets färg. Den ger ofta en fingervisning om bland annat mognadsgrad och smakintensitet. Unga rödviner är ofta blåtonade, medan mogna viner är mer tegelfärgade. Unga vita viner är mer grönskimrande än mognare, mer smakrika viner som är mer gyllengula.

DOFTA
Doften har en viktig funktion för smakupplevelsen. Snurra på glaset så att vinet lättare kan frigöra doftämnena och stick därefter ned näsan i glaset och andas in långsamt.
Tips! Ofta är att det är betydligt svårare att identifiera och beskriva dofter än grundsmaker. Därför är det viktigt att försöka associera till något man känner igen från till exempel naturen, hemmet eller barndomen för att på så sätt bygga upp sitt eget ”doftbibliotek”.

SMAKA
Sörpla i dig vinet för att tillsätta syre och frigöra smakämnena. Låt det skölja runt i munhålan och analysera smaken från grundsmakerna sött, surt, salt och beskt. Spotta slutligen ut vinet. Det vi upplever som en viss smak på ett vin är egentligen en kombination av vinets doft och grundsmak.

Tänk på! Några glas vin är tillräckligt för att trubba av doft- och smaksinnet. Att spotta ut vinet är därför nödvändigt för att hålla koncentrationen på topp.

 

FYRA VINER TILL LITEN PROVNING

Lennart Grimsholm hos Granqvist Beverage House tipsar om två vita respektive två röda viner som kan vara lämpliga för en vinprovning. Efter varje vin har vi skrivit vår uppfattning om färg, doft och smak. Läs gärna, men bilda dig en egen uppfattning först!

Tierra Salvaje Chardonnay Kosher
Chile, Curico.
Ett torrt, friskt och fruktigt vitt vin. Ljust gult med gröna inslag. Ungdomlig och fruktig doft med inslag av gråpäron, gröna äpplen och örter. Smaken är även den ungdomlig och fruktig med inslag av päron, tropisk frukt och citrusskal.

Tokaji Furmint
Ungern, Tokaj.
Ett torrt, friskt och fruktigt vitt vin. Ljust gul med gröna stänk. Nyanserad doft med inslag av röda äpplen, honung, mandarin, mineral och macadamianötter. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal.

Chateau d’Eternes Saumur Rouge
Frankrike, Loire.
Fylligt, fruktigt och smakrikt rött vin. Rubinröd färg. Fruktig doft med inslag av svartvinbär, skogshallon, muskot, färska örter och blåbär. Smaken är fruktig, ungdomlig med inslag av svartvinbär, skogshallon, muskot, blåbär och lingon.

TOLA Syrah Vino di Sicilia
Italien, Sicilien.
Ett medelfylligt, fruktigt och smakrikt rött vin. Mörkrött med violetta inslag. Stor doft med inslag av körsbär och örter. Lång och finstämd smak med en härlig munfyllnad.