Pressreleaser

SVÅRODLAT PASSAR I PALMELA

 

Castelão betraktas allmänt som känslig och svårodlad. Men i Xavier Santanas vinodlingar på halvön Península de Setúbal, strax utanför Lissabon, stortrivs druvan och ger fräscha och fruktiga viner med toner av plommon, vanilj och kakao. Ett av dessa är Xavier Santana DOC Palmela, som sedan den 1 mars finns på utvalda Systembolag. 

För många vinälskare är Península de Setúbal synonymt med det klassiska spritförstärkta dessertvinet Moscatel de Setúbal. Och visst finns ett stort utbud av söta muscatviner, men även många vanliga bordsviner av hög klass med ursprung i vinodlingarna på den portugisiska halvön.

Det största distriktet i Península de Setúbal är Palmela, som omfattar drygt 6000 av totalt 9500 hektar i området. Vinodlingarna ligger på de torra sandslätterna och bergssluttningarna kring staden Palmela och det är just här i den karga jorden som den svårodlade druvan Castelão trivs som allra bäst.

– För att Castelão ska bli riktigt bra krävs näringsfattiga och väldränerade jordar – som i Palmela. Den kalkrika lersandjorden i kombination med de torra och heta somrarna ger perfekta odlingsbetingelser och möjligheter att skapa viner som är lika koncentrerade och smakrika som eleganta och fräscha, säger vinmakaren André Santana Pereira, fjärde generationen på Xavier Santana.

Producenten Xavier Santanas vinodlingar omfattar allt från välkända, internationella storheter som Syrah och Cabernet Sauvignon, men även lokala sorter som Moscatel-Graúdo och Moscatel Roxo. Den druvsort som ändå dominerar och svarar för hälften av arealen är Castelão. Enligt de portugisiska vinlagarna måste ett vin i den högsta kvalitetsklassen DOC (Denominacão de Origem, Controlada) med ursprung i Palmela innehålla minst 67 procent Castelão, även om de flesta viner har en betydligt högre andel än så.

– Castelão är definitivt min personliga favorit, säger André Santana Pereira. Perfekt anpassad till vår terroir och med stabil avkastning – år efter år. Druvorna är av högsta klass och ger rika möjligheter att skapa olika typer av viner. Tidigt plockade druvor kan med fördel användas för produktion av till exempel rosé och mousserande vin.

Vid vineriet på vingården Quinta do Monte Alegre förädlas så råvaran till bordsviner – samtliga DOC-klassade. Ett av dessa är det röda Xavier Santana DOC Palmela 2015, som nu finns på Systembolaget. I likhet med många andra portugisiska viner produceras det av en blandning av olika druvor. Castelão utgör visserligen basen, men balanseras upp av Alicante Bouschet (10 procent) och Aragones (5 procent).

De noga utvalda druvorna fermenteras först i ståltankar under ständig omrörning för att ge vinet lång skalkontakt innan det får fortsätta jäsa under lång tid och strikt temperaturkontroll. Slutligen lagras vinet på nya och två år gamla fat av fransk och amerikansk ek.

– Den perfekt avvägda druvblandningen resulterar i ett friskt och fruktigt vin med sammetslena tanniner och trevlig avrundning – ett vin som med fördel kan avnjutas tillsammans med de flesta maträtter, förklarar André Santana Pereira.

 

Xavier Santana DOC Palmela 2015, nr 2530
Bjuder på en fruktig doft med inslag av hallon, plommon, örter och choklad. Smaken är kryddigt fruktig med angenäma inslag av plommon, vanilj och kakao.

Vinet, som kommer bäst till sin rätt om det har en serveringstemperatur på 16–18 grader, passar bra att dricka till stekt och grillat kött av gris, nöt och lamm samt lagrade hårdostar och matiga bufféer.

Xavier Santana finns att köpa i de flesta Systembutiker landet runt. Nr 2530, pris 79 kronor. Mer information finns på vår hemsida: www.granqvistbev.se/2530

 

 

SYMBOLISKT MATBORD BLEV SULFITFRITT VIN


Det är inte lätt att tillverka ekologiskt vin utan sulfiter. Varenda detalj är avgörande. Rod och Em Hooper på Macaw Creek i Gilbert Valley i Australien har lyckats. Sedan den första december finns deras ekologiska, sulfitfria Em’s Table Premium Organic Shiraz i Systembolagets beställningssortiment.

Rod Hoopers metod går, enkelt uttryckt, ut på att använda en speciell sorts jäststammar som inte producerar naturlig sulfit. För att undvika oxidation täcks också vinet under tillverkning och lagring med kolsyreis samt sterilfiltreras före buteljering för att eliminera alla jästbakterier.

– När väl vinet är tappat på flaska är kvaliteten säkrad och vinet åldras sedan på samma sätt som ett konventionellt vin, förklarar Rod Hooper.

Det var under sin forskarkarriär på Charles Sturt University som Rod Hooper utvecklade metoden för tillverkning av viner utan sulfit och andra konserveringsmedel. Vin är annars relativt fritt från tillsatser. Men för att bibehålla kvaliteten och förlänga hållbarheten tillsätts sulfit eller svaveldioxid – som det också kallas – till både konventionella och ekologiska viner, förutom den sulfit som uppkommer naturligt under jäsningsprocessen.

– En nära vän som är överkänslig för sulfit frågade mig om det är möjligt att tillverka ett helt sulfitfritt vin. Det blev upprinnelsen till min forskning och sedermera en av grundpelarna i vår affärsidé, berättar Rod Hooper.

Sulfitfria viner är relativt ovanliga på marknaden och vinerna från Macaw Creek har väckt berättigad uppmärksamhet. De ekologiska vinerna, certifierade av NASAA, Australian and International Organic Certifier, har tilldelats flera prestigefulla utmärkelser genom åren. Em’s Table Riesling, som även det finns i Systembolaget beställningssortiment, utsågs till Australian Organic Wine of the Year 2015. Em’s Table Shiraz fick fyra av fem stjärnor i det australiska vinmagasinet Winestate 2014 och utsågs av tidningen till Bästa Köp i augusti 2016.

Macaw Creek är en anrik vingård som varit i familjen Hoopers ägo sedan den 1855 förvärvades av Rod Hoopers farfars farfar Samuel och farmors farmor Jane. Under åren 1880–1890 planterades vinrankorna och i slutet av 1880-talet var vineriet klart. År 1882 skaffade Samuel och Jane ett rejält matbord i cederträ. Det har allt sedan dess stått i centrum för massor av middagar och fester och blivit en symbol för livets höjdpunkter med god mat, gott vin och fin gemenskap med släkt och vänner.

– Därför var det naturligt att det fick ge namn åt ekologiska viner som också är förknippade med bordets fröjder, säger Rod Hooper.


Em’s Table Premium Organic Shiraz, nr 70045

Ett fylligt och fruktigt vin från Clare Valley, norr om Adelaide i regionen South Australia i Australien. Druvorna har odlats under stor ekologisk kontroll och inga sulfiter har tillsats vid vinifieringen. Vinet har vunnit stora utmärkelser och blev 2014 utsett till ett av de bästa ekologiska vinerna samt erhöll fyra stjärnor av Winestate Magazine.

Em’s Table Premium Organic Shiraz har mörkröd färg med violetta inslag, stor doft med toner av cederträ, vanilj, björnbär och lakrits. Mjuk och rund smak med avrundade tanniner och stor fruktighet. Passar fint att dricka till lamm, gris, nöt och vilt samt till lagrade hårdostar och bufférätter. Mer information om vinet finns på vår hemsida: www.granqvistbev.se/70045.


Em’s Table Premium Organic Riesling, nr 75518

Ett friskt och fruktigt vin från Clare Valley, norr om Adelaide i regionen South Australia i Australien. Druvorna har odlats under stor ekologisk kontroll och med minimal tillsats i vinifieringen av sulfiter. Vinet har vunnit stora utmärkelser och blev 2015 utsedda till Australien Organic Wine of the Year samt erhöll fem stjärnor av Winestate Magazine.

Em’s Table Premium Organic Riesling har fin ljusgul färg med gröna stänk, rik doft med inslag av citrus och lime. Välbalanserad smak med fruktiga toner. Passar perfekt att dricka till fisk och skaldjur, bufféer, vitmögelostar samt på egen hand. På vår hemsida finns mer information om vinet: www.granqvistbev.se/75518.

 

 

BAKA VINTERLÄCKER CHEESECAKE MED SMAK AV ÄPPLE & KANEL MED WHISKEY

 

Den tredje november tog en ny, helt unik produkt plats på Systembolagets hyllor runt om i landet. En vintervärmande dryck, med smak av Kentucky Straight Bourbon, som fått namnet Äpple & Kanel med Whiskey (nr 10117, pris 159 kronor).

Äpple & Kanel med Whiskey bjuder på en finstämd doft av äpple och kanel med inslag av whiskey. Smaken är mjuk och len, med tydliga inslag av de tre huvudingredienserna. Drycken, som har en alkoholhalt på 15 volymproducent, passar som aperitif eller till desserter av olika slag. Serverad varmt utgör den ett utmärkt alternativ till traditionell glögg. Du kan också göra som Maria Strömberg, som driver den prisbelönta bak- och fotobloggen madebymary.se. Baka en supergod cheesecaken med smak av Äpple & Kanel med Whiskey!

Receptet på kakan finner du här: Cheesecake med smak av Äpple & Kanel med Whiskey. Det är fritt att använda för publicering. I vår bildbank är du välkommen att ladda ned bilder. Recept och foto: madebymary.se