Receptet är framtaget av kocken och matinspiratören Wichudaporn Chaiyasaeng från Grästorp. År 2019 tävlade hon i Sveriges Mästerkock och kom på andra plats.

 

4 PORTIONER

  • 250 g laxfilé
  • 2 nypor salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk soja

 

FRITERAT RISPAPPER

  • 4 dl frityrolja
  • 4 ark rispapper (dela varje papper i 4 bitar)

 

GARNERING

  • 1 picklad rödlök (köp färdig eller gör egen)
  • 50 g rostad lök
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 1 liten påse småbladsmix
  • 1 dl aioli (köp eller gör egen)

 

1. Hetta upp oljan till 170–180 grader i en kastrull. Doppa ett rispapper åt gången, låt dem svälla och bli puffiga. Det tar inte mer än 5 sekunder. Lägg dem att droppa av på hushållspapper.

2. Skär laxen i små tärningar och lägg i en skål. Strö över salt, citronsaft och soja. Bland ihop med sked.

3. Lägg upp rispapperen på ett stort fat eller en bricka. Grunda med småbladsmix, fyll på med lax, rödlök och klicka ut en matsked aioli. Toppa med lite friterad lök och finhackad gräslök. Servera direkt!

 

 

 

VINTIPS!

 

FM Riesling QbA 2020
Halvtorrt vitt vin från Deidesheim. Blir ekologiskt när årgång 2022 kommer i juli. Frisk aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Smakrikt och välbalanserat med aromatiska toner. Passar fint att dricka till laxtacos, skaldjur, sallad, pastarätter och fläskkött. Nr 5844, pris 99 kr i beställningssortimentet.

Chateau Derezsla Furmint Dry 2021
Torrt vitt vin med frisk doft av tropiska frukter, frisk och fräsch smak med angenäma mineraltoner. Består till 100 procent av Furmintdruvor. Utmärkt att dricka till laxtacos och andra fisk- och skaldjursrätter, sallader, bufférätter samt som apéritif. Nr 73500, pris 119 kr i beställningssortimentet.

Receptet är framtaget av kocken och matinspiratören Wichudaporn Chaiyasaeng från Grästorp. År 2019 tävlade hon i Sveriges Mästerkock och kom på andra plats.

 

4 PORTIONER

  • 1 hel kyckling, 1.300–1.400 g
  • ca 1 kg potatis

 

MARINAD

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1 st tärning hönsbuljong, smulad
  • 50 g smör
  • 1 msk soja
  • 3 nypor salt
  • 2 nypor svartpeppar

 

VISPAT KRYDDSMÖR

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1 msk citronsaft
  • ½ dl riven parmesanost
  • 2 msk curry-mango-krydda
  • smaka av med salt

 

1. Marinad: Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt ugnen på 180 grader. Blanda samtliga ingredienser och pensla hela kycklingen.

2. Baka kycklingen cirka 1 timme eller tills innertemperaturen har blivit 78 grader.

3. Bred ut potatisen på en plåt och ugnsbaka 30–40 minuter. Krydda enligt eget tycke och smak. Känn med sticka när de är klara.

4. Vispat kryddsmör: Hetta upp två msk smör i en liten kastrull. Rör i currymangokrydda och fräs 2–3 minuter. Häll över i en liten skål med övriga ingredienser och vispa ihop.

5. Skär upp portionsbitar av kycklingen, servera med salladsmix och ugnsrostad potatis. Toppa kycklingen med en rejäl klick vispat kryddsmör.

 

 

VINTIPS!

 

Prellenkirchen Carnuntum 2020
Mjukt och fruktigt rödvin från Weingut Netzl i Österrike. Angenäm doft med toner av tranbär och lätt kryddighet. Smaken är fruktig med toner av tranbär, fin örtighet och mjuka tanniner. Det passar utmärkt att dricka till ugnsbakad kyckling och de flesta rätter med gris- och nötkött. Nr 54767, pris 239 kr i beställningssortimentet.

 

Leconfield Syn Rouge Sparkling Shiraz
Mousserande rödvin som görs på Shiraz-druvor. Tydlig och krispigt angenäm doft av hallon. Smaken är balanserad och krämigt bubblande med livliga hallon- och körsbärstoner och mjuk syrlighet i avslutningen. Passar fint till rätter med kyckling och kalkon samt som det är. Nr 53023, pris 229 kr i beställningssortimentet.

Desserten är skapad av Johanna Ljungsberg, konditor på Café Kälströms i Nossebro. Desserten på bilden är gjuten i silikonform. Det går bra med annan typ av form eller portionsformar i porslin. Då kan du göra moussen i en form och pannacottan i en annan.

 

6 PORTIONER

Köp hem fina färska jordgubbar och 1 lime (till zest), eventuellt maränger och några ätbara blommor. Förbered kaksmul.

 

MANDELBOTTEN

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg

 

Blanda mandelmassa och smör i mixer, kör ett par minuter. Tillsätt ägget. Sprid ut smeten tunt i en form, cirka 20 cm i diameter. Baka 10 minuter i 190 grader. Låt svalna och stick sedan ut runda bottnar med en kakform eller ett glas.

 

BASILIKA-LIME-MOUSSE

  • 65 g citronpuré
  • 75 g socker
  • 3 ½ gelatinblad
  • ett par kvistar färsk basilika
  • 100 g philadelphiaost
  • 150 g grädde

 

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm upp citronpuré och socker i en kastrull. Mixa ner basilikan. Tillsätt de urkramade gelatinbladen. Blanda i philadelphiaost och till sist grädde. Fyll i en spritspåse och spritsa i silikonform eller portionsskål. Fyll till hälften. Ställ i frysen tills moussen har stelnat.

 

VANILJPANNACOTTA

  • 75 g (0,7 dl) grädde
  • 0,2 dl socker
  • ½ gelatinblad
  • vaniljessens

 

Blötlägg gelatinbladet. Koka upp grädde, socker och vaniljessens. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör om så det smälter helt. Fyll i spritspåse och spritsa ovanpå den frysta moussen. Ställ in i frys, gärna över natten för bästa resultat.

 

UPPLÄGG OCH SERVERING

Ställ fram tallrikar. Vänd ut moussen ur formen och lägg upp på mandelbotten. Strössla lite kaksmul runt om. Fyll på med små maränger (köp eller gör egna) samt ett par tre färska jordgubbar. Dekorera eventuellt med några ätbara blommor och toppa slutligen med lite limezest. Om du gör mousse och pannacotta var för sig kan du göra dubbel sats av mandelbottnarna så de räcker till båda.

 

 

VINTIPS!

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Ett ädelsött vitt vin med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och söt med inslag av fat, honung, apelsinmarmelad och mandelmassa. Passar fint att dricka till de flesta desserter, grönmögelost och paté. Nr 2901, pris 209 kr (500 ml) i Systembolagets fasta sortiment. Finns i de flesta Systembutiker. Aktuell årgång är 2017.

 

Korrell Beerenauslese 2017
Sött vitt vin från Nahe i Tyskland. Det har en intensiv doft med doft av mogna gula frukter, russin och vanilj. Söt smak med ton av mogen frukt, russin och vanilj i kombination med tydlig syra. Passar fint till desserter med frukt samt krämiga mögelostar. Nr 2897, pris 199 kr (375 ml) i beställningssortimentet.

Port Passion

Drinken är framtagen av Joacim Storm, som driver Drinktippset på instagram och facebook. 

 

Garnering: Mynta och Passionsfrukt

 

Skaka ingredienserna med is. Häll upp i ett glas fyllt med is. Toppa med sodavatten.

Västkusten Sunrise

Drinken är framtagen av Joacim Storm, som driver Drinktippset på instagram och facebook. 

  • 4,5 cl Västkustsnaps
  • 1,5 cl grenadine
  • 1,5 cl limejuice
  • 6 cl apelsinjuice

 

Garnering: Apelsin eller lime

 

Blanda Västkustsnaps och grenadine, fyll i glas. Fyll på med limejuice och apelsinjucie. Toppa med krossad is och dekorera med apelsin- eller limeskiva.

Strawberry Scotch Sour

Drinken är framtagen av Joacim Storm, som driver Drinktippset på instagram och facebook.

 

Garnering: Jordgubbe

 

Blanda alla ingredienser utom äggvita. Skaka äggvita separat i shaker (eller gammal syltburk med lock) rejält. Fyll i glas med is och toppa med äggviteskum.

*Äggvitan ger drinken ett toppskum. Separera vitan noga från gulan innan du tillsätter den till de övriga ingredienserna. Skaka hårt i shaker/burk så bildas ett fint skum som lägger sig överst. En äggvita räcker till tre drinkar.

Gin Dalmatian

Drinken är framtagen av Joacim Storm, som driver Drinktippset på instagram och facebook. 

 

Garnering: Grapefruktskiva

 

Skaka ingredienserna med is. Häll upp i ett glas fyllt med is.

Irish Espresso

Drinken är framtagen av Joacim Storm, som driver Drinktippset på instagram och facebook.

 

Garnering: Kaffebönor

 

Skaka ingredienserna med is. Häll upp i ett passande glas.

Westcoast Bramble

Drinken är framtagen av Joacim Storm, som driver Drinktippset på instagram och facebook. 

 

 

Garnering: Bär eller en skiva citron

 

Skaka ingredienserna förutom Västkustsnapsen med is. Häll upp i ett glas fyllt med krossad is, men lämna en tumbredd på toppen ofyllt. Häll sedan i Västkustsnaps på toppen (float).

Jordärtskocksoppa

Till 4 portioner behöver du

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 1 schalottenlök
  • 5 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Skala jordärtskockor, potatis och schalottenlöken. Dela jordärtskockorna och potatisen i mindre delar, grovhacka schalottenlöken.

Fräs jordärtskockorna, potatisen samt löken i smör utan att de tar färg. Tillsätt vinet och låt koka i cirka 2 minuter. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills allt är mjukt.

Mixa soppan slät med mixer, smaka av med salt och peppar. Späd med lite grädde för lösare konsistens.

 

Servering:

Värm soppan snabbt strax innan det är dags att servera. Garnera gärna med färsk timjan och bitar av rostad parmaskinka.

 

Vips!

H & H Madeira Sercial 15 YO
En riktigt fin madeira med utvecklad smak av valnötter, apelsinskal och aprikos. Relativt torrt i smaken, med livlig syra och långt, angenämt avslut. Passar perfekt att dricka till vår gräddiga jordärtskocksoppa i vintermenyn samt milda ostar. Nr 95223, pris 449 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

 

Sólo Cava Brut Organic
Torrt, mousserande vin från Bodegas Aranléon i Los Marcos i sydöstra Spanien. Det har en intensiv doft av päron och äpplen med toner av lime. Smaken är fräsch med en väl integrerad syra. Drick som fördrink, till jordärtskocksoppa och lättare rätter av fisk och grönsaker. Nr 51684, pris 139 kr i beställningssortimentet.

Smashad potatis till 4 portioner:

  • valfritt antal potatisar med skal (gärna mindre i storlek)
  • 4 msk smält smör
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • örter efter egen smak

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen cirka 10 minuter i saltat vatten tills den är mjuk. Slå sedan av vattnet och låt potatisen ånga av i durkslaget.

Lägg potatisen i en ugnsfast form och tryck till med en stekspade så att de blir platta och går sönder.

Pensla eller droppa över oljan och krydda med salt, peppar och eventuellt några örter.

Baka potatisen mitt i ugnen cirka 25 minuter tills de är gyllenbruna. Under tiden penslar/öser du potatisen med smält smör en eller två gånger.

 

Pepparsås med madeiravin till 4 portioner:

  • 1–2 tsk svartpeppar (mer om du vill ha en pepprigare sås)
  • 1/2 schalottenlök
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 tsk smör
  • 1/2 dl madeiravin, till exempel Veiga Madeira, Nr 76178.
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning ox- eller grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • maizena
  • salt och svartpeppar för avsmakning

 

Gör så här:
Mortla pepparkornen och hacka schalottenlöken fint. Fräs löken och pepparkornen i smör cirka 2 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare cirka 1 minut. Slå sedan i madiera och låt vinet koka in cirka 1–2 minuter.

Slå i vatten och buljongtärning och låt det koka ner tills hälften. Sila sedan såsen och slå tillbaka i en kastrull och tillsätt grädde och låt såsen koka cirka 4–5 minuter och red sedan såsen till önskad konsistens med maizenamjöl.

 

Ryggbiff till 4 portioner:

  • 4 × 150 g ryggbiff i skivor á 2 cm
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Ta fram köttet i god tid så det blir rumstempererat. Värm upp en stekpanna och lägg i en stor klick smör och olja. Vänta tills smöret tystnat och lägg sedan i köttet. Dra ner temperaturen till medelvärme på plattan och stek köttet till en innertemperatur på cirka 55 grader för medium. Ös köttet under tiden du steker.

Låt köttet vila cirka 5 minuter på en tallrik under aluminiumfolie.

Servera ryggbiffen med krossad potatis samt madeirapepparsås.

Tips! Ryggbiffen kan bytas mot exempelvis fläskfilé. Portabellosvamp är ett bra vegetariskt alternativ.

 

Vintips!

Lorlando Nero d’Avola Sicilia DOC 2020
Medelfylligt, ekologiskt rödvin från Sicilien som fått toppbetyg i internationella provningar. Det har en intensiv doft av mogna röda frukter, välbalanserad smak med mjuka tanniner och lätt kryddiga inslag. Passar fint till menyns ryggbiff, de flesta övriga kötträtter samt medellagrade hårdostar. Nr 59420, pris 169 kr i Systembolagets beställningssortiment (lansering 12 december).

 

First Edition Cabernet Sauvignon 2020
Fylligt och fruktigt rödvin från Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile. Det har en angenäm smak med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Perfekt till menyns ryggbiff, de flesta övriga kötträtter och lagrad hårdost. Druva: 100 % Cabernet Sauvignon. Nr 2278, pris 185 kr i beställningssortimentet.

 

Kolapaj med lingonsorbet

Den här desserten räcker till 6-8 portioner:


Pajskal

  • 125 g kallt, tärnat smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 äggulor

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i matberedare eller bunke till en slät deg och låt vila 15 minuter i kyl. Kavla ut degen och klä en pajform eller springform. Nagga botten och låt stå i kyl 15 minuter. Grädda mitt i ugnen 20–30 minuter, lite beroende på ugn. Låt svalna. Gör kolan under tiden.

 

Kola

  • 6 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 100 gr smör

 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sedan kolasmeten sjuda på medelvärme. Rör om då och då. Kolan skall uppnå 123 grader. Slå kolasmeten i pajskalet och ställ in den i kyl tills den kallnat.

 

Lingonsorbet

  • 250 g frysta eller färska lingon
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten

 

Gör så här:
Koka upp socker och vatten, låt sjuda 5 minuter. Slå sockerlagen över lingonen och mixa i hop med stavmixer. Häll över i en bunke och ställ i frysen. Rör om ett par gånger innan det fryser helt.

 

Servering
Skär pajen i portionsbitar, lägg upp på fat tillsammans med en kula lingonsorbet. Toppa sorbeten med frysta lingon och strö eventuellt lite flingsalt över pajen. Dekorera med myntablad.

 

 

Vintips!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Ädelsött vitt vin med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och söt med inslag av fat, honung, apelsinmarmelad och mandelmassa. Passar fint till kolapajen med lingonsorbet och andra desserter, grönmögelost och paté. Nr 2901, pris 189 kr i Systembolagets fasta sortiment. Finns i de flesta Systembolagsbutiker. Aktuell årgång är 2017.

 

Korrell Beerenauslese 2017
Sött vitt vin från Nahe i sydvästra Tyskland. Intensiv doft med doft av mogna gula frukter, russin och vanilj. Söt smak med ton av mogen frukt, russin och vanilj i kombination med tydlig syra. Passar utmärkt att dricka till kolapaj med lingonsorbet samt krämiga mögelostar. Nr 2897, pris 189 kr (375 ml) i beställningssortimentet.

Tapas och Malcorta

V MALCORTA SINGULAR VERDEJO
Det här torra vita vinet är gjort på Malcorta – en mycket ovanlig, nästan utdöd klon av druva Verdejo. Efter många års efterforskningar lyckades producenten Javier Sanz få tillbaka denna ovanliga klon i produktion och tillverka V Malcorta Singular Verdejo. Ett vin med rena och kraftfulla aromer av blommor, citrus och krämig stenfrukt. Perfekt att servera till tapas! Här bjuder vi på fyra goda recept.

 

Musslor Marinières:

  • Ca 0,5 kg blåmusslor
  • 1 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin, gärna fruktigt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad persilja
  • Vitpeppar

 

Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).

Skala och hacka schalottenlök fint. Skala och pressa vitlök.

Fräs lök och vitlök i oljan någon minut utan att det tar färg.

Tillsätt vin. Koka någon minut.

Lägg i musslorna och sätt på lock. Låt koka i 3-4 minuter. Musslorna ska öppna sig.

Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.

Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.

Skölj och hacka persilja fint.

Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp musslorna i en skål eller djupa tallrikar och slå över det varma spadet du kokat ihop.

Strö över persiljan till servering.

 

 

Patatas Bravas:

  • 1 kg potatis 500g
  • Olivolja
  • Salt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 lök (finhackad)
  • 150 ml grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 50 ml tomatsås (passerade tomater)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk sött paprikapulver
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 1 tsk chili
  • Salt och Peppar

 

Finhacka lök och skiva vitlöken i tunna skivor. Stek i 4 msk olivolja på medelvärme tills löken mjuknar och fått färg.

Tillsätt sött och starkt paprikapulver samt cayennepeppar. Låt steka tillsammans med löken i 1 minut.

Blanda mjöl, tomatsås och buljong i en skål under tiden som löken, paprikan och cayennepeppar steks.

Häll i blandningen i stekpannan och låt koka några minuter tills såsen tjocknar något.

Mixa allt med stavmixer eller vanlig mixer. Sila såsen om du vill ha en extra len och fin sås utan bitar.

Skala potatis och koka den ca 5 min. Skär den sedan i ca 2 cm kuber

Hetta upp en generös mängd olivolja och stek potatisen på medelvärme tills de får fin färg.

Toppa potatisen med 3 msk Bravasås och häll resten av såsen i en skål vid sidan.

 

 

Gambas:

  • 400 gram räkor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 till 2 tsk chili gärna torkad 1
  • 25 ml vitt vin (gärna från Spanien)
  • 1 msk hackad persilja
  • Salt

 

Häll i olivoljan i en stekpanna och låt den bli varm medan du skalar vitlöken.

Skär vitlöken i lagom tunna skivor

Lägg i vitlöken i stekpannan och låt den steka i 1-2 minuter. Den ska inte bli bränd.

Häll i chilin och rör runt. Låt steka tillsammans med vitlöken i 1 minut.

Lägg i räkorna och sprinkla över en nypa salt. Stek dem cirka 1 minut på varje sida.

Häll sedan i vinet och rör runt. Låt det puttra i några minuter på medelhög värme så att alkoholen avdunstar. Lägg i räkorna och låt dessa steka med ca 1min.

Ta av stekpannan från plattan. Blanda i den hackade persiljan och rör runt. Servera räkorna direkt med en rykande het temperatur.

 

 

Chorizo med chèvrekräm:

  • Chorizo, lufttorkad
  • 100 g chèvre 100g
  • 1 dl crème fraiche
  • Bröd (baguette)

 

Blanda ihop crème fraiche och chèvre och smaka av med salt och peppar. Bred röran på en liten skiva bröd. Toppa med lufttorkad chorizo.

Madeirasås

Madeirasås är en klassiker som görs på Madeiravin. Till sås rekommenderar vi ett enklare vin som Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich eller Veiga Madeira Malvazia 15 YO.

Du behöver:

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl Madeiravin
  • 3 dl kalvfond (späd enligt anvisning på flaskan)
  • 1 kvist färsk timjan
  • Salt och peppar efter smak
  • En klick smör
  • (Eventuellt en skvätt grädde)

 

Gör såhär:

Hacka lök och bryn cirka en minut (löken ska ej få färg). Tillsätt tomatpuré och bryn cirka en minut. Slå i hälften av Madeiravinet och koka ihop en kort stund. Häll därefter i resten av vinet samt kalvfonden. Lägg i timjankvisten. Låt koka några minuter. Tag upp timjankvisten. Salta och peppra efter behag. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde (inget måste). Blanka av såsen med en klick smör.

Servera till kött!

Tips: Såsen kan redas med maizena om du önskar en tjockare konsistens.

 

Viner att beställa:

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich. Nr 76178, pris 99 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76178

Veiga Madeira Malvazia 15 YO. Nr 76175 pris 199 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76175

Burrata med tomatcrème

4 PORTIONER

  • 2 st burrata (eller buffelmozzarella)
  • olivolja
  • svartpeppar

 

TOMATCRÈME

  • 1 burk soltorkade tomater
  • 1/2 dl kalamataoliver
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta

 

Lägg i alla ingredienser för tomatcrème i en mixer och mixa till slät pasta. Om pastan blir för torr, späd med lite olja till önskad konsistens.

Lägg upp tomatcrème på tallriken med burrata ovanpå. Ringla över lite olivolja samt svartpeppar.

 

Burrata är en exklusiv variant av den italienska färskosten Mozzarella. Burrata har en gräddigt krämig kärna som flyter ut när man skär i den. Burrata kan avnjutas som den är med bara lite olivolja – eller som här med tomatmarmelad.

 

I GLASET

Portugieser Weissherbst QbA 2020 Halbtrocken. Halvtorr rosé från Deidesheim som görs på den blå druvan Portugieser. Efter skörd får vinet jäsa i ungefär en veckas tid innan det är dags för filtrering och buteljering. Vinet är saftigt med fina toner av jordgubb och hallon. Gott som apéritif och på terrassen, till sallader, kallskuret, lättare kötträtter och stekt fisk. Nr 73763, pris 109 kr. Beställ vinet HÄR!

 

4 PORTIONER

  • 16 havskräftor
  • 50 g smör
  • 1 vitlöklyfta, pressad
  • 1 lime (zest och juice)
  • 2 msk gräslök(eller annan ört)
  • salt och peppar

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök, gräslök, limezest och juice. Smaka av med salt och peppar.

Dela havskräftorna på längden och pensla dem med det smälta smöret. Grilla sedan kräftorna med köttet nedåt i cirka 2 minuter. Vänd och grilla dem också cirka 2 minuter med skalet nedåt. Pensla sedan köttet ännu en gång med smöret. Servera direkt med aioli och en bit bröd.

 

LIMEAIOLI

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl neutral olja
  • 1 limezest (samt juice
  • 1–2 vitlöksklyftor, pressade
  • salt

Vispa samman äggulor, dijonsenap, limezest och limejuice. Tillsätt oljan lite i taget tills du får en lagom tjock konsistens. Blanda slutligen i vitlök och smaka av med salt.

 

I GLASET

Rosalie Rosé 2020. Ekologisk, torr rosé från Winzerverein Deidesheim i Tyskland. Vinet, som görs på druvorna Dornfelder och Regent, har en fin doft av röda bär, stor fruktighet med lång avslutning. Utmärkt som apéritif, till sommarens fräscha sallader, skaldjur eller på egen hand. Nr 78406, pris 109 kr i beställningssortimentet. Du beställer vinet HÄR!

 

 

 

 

 

Domaine des Féraud Cuvée Prestige 2018. Ekologiskt, torrt, fruktigt och smakrikt vin från Provence, rosévinets hembygd. Elegant blommig doft med inslag av hallon och rosor. Smaken är fyllig med toner av persika och hallon. Servera det till fisk, kyckling, bufférätter och ostar samt som apéritif och sällskapsvin. Nr 71251, pris 99 kr (REA från 1 juni). Du beställer vinet HÄR!

Hallon- och citronmacarons

25 STYCKEN

  • 300 g mandelmjöl (eller skållade och malda mandlar)
  • 8 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 8 dl florsocker
  • 1 krm röd eller gul karamellfärg

 

SMÖRKRÄM

  • 250 g rumstemperarat smör
  • 3,5 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 1 droppe karamellfärg (röd, gul)
  • saft från 1 citron eller ½ dl hallonpuré

 

Sätt ugnen på 150 grader. Sikta mandelmjöl och florsocker för att få bort alla klumpar. Börja vispa äggvitorna på låg hastighet tills det börjar bildas ett skum, tillsätt då lite socker i taget. Öka hastigheten och vispa tills du får ett fast skum som bildar toppar.

Vänd försiktigt ner florsocker och mandelmjöl, tillsätt karamellfärgen.

Spritsa ut cirka 50 kakor på en bakpappersklädd plåt. Knacka under plåten så att luftbubblorna försvinner. Låt stå i rumstemperatur cirka 1,5 timme så de torkar på ovansidan. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter.

 

SMÖRKRÄM
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker tills det blir vitt och luftigt. Därefter vispar du i en äggula i taget. Tillsätt karamellfärg samt citronsaft eller hallonpurén. Spritsa ut på hälften av kakorna, sätt ihop dem och njut av himmelskt goda kakor!

 

I GLASET

Champagne Haton Cuvée Rosé. Torr, ekologisk rosa champagne i toppklass. Lagrad minst tre år. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar fint till ostron, skaldjur och fisk, till desserter och som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr i beställningssortimentet. Du beställer vinet HÄR!

 

Ostronvariation

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

Recepten avser 4 portioner

Champagnegratinerade ostron

  • 4 ostron
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl champagne (Haton Brut Classic)
  • 1 äggula
  • riven parmesanost

 

Sätt ugnen på 250 grader i grilläge. Öppna ostronen och häll ut vätskan i en skål, tag ur köttet och förvara det kallt. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i kastrull. Slå på champagnen, vätskan från ostronen samt grädden och låt koka cirka 5 minuter. Blir det för löst, red med maizena. Låt kallna en liten stund innan du vispar i äggulan. Skölj ur ostronskalen och placera dem i grovsalt på en plåt. Lägg tillbaka ostronköttet i skalen, slå över den kokade vätskan och toppa med parmesan. Gratinera snabbt tills det blivit fin färg, lätt gyllene.

 

Ostron Rockefeller (med hollandaisesås)

  • 4 ostron
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 70 g babyspenat
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • riven parmesanost

Sätt på ugnen på 250 grader. Öppna ostronen och ta bort köttet, spara vätskan.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs sedan schalottenlöken tills den är mjuk, lägg i vitlöken och pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden och koka upp, vänd i spenaten. Smaka av med vätskan från ostronen och lite peppar.


Hollandaisesås

  • 30 g smör
  • 1 äggula
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk vatten
  • salt, vitpeppar, tabasco

 

Skira smöret. Blanda citron, vatten samt äggula och vispa tills det skummar. Tillsätt det skirade smöret, lite i taget. Smaka av med salt, vitpeppar och tabasco.

Fördela spenaten i de fyra skalen. Lägg på ostron och hollandaisesås, toppa med parmesan och gratinera tills fin färg.

 

Naturella ostron

  • 4 ostron

Öppna dem med ostronkniv strax innan servering.

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 8–12 pilgrimsmusslor
  • 4 skivor pancetta (rimmat, lufttorkat sidfläsk)
  • olivolja
  • 1 litet blomkålshuvud (ca 500–600 g)
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt, vitpeppar

 

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i saltat vatten. Bryn smöret tills det får en nötig doft, slå i grädden och låt bli varmt. När blomkålen är mjuk, slå av vattnet och mixa den slät. Häll i grädden lite i taget tills du får den konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Stek pancettan krispig i olja. Lägg den på hushållspapper för att droppa av. Torka av pilgrimsmusslorna, salta och peppra. Stek dem i smör i cirka 1 minut på varje sida. Lägg på tallrik direkt och servera!

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic
. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 4 filéer av rödtunga
  • 1 hummer, tärnad
  • 120 g lax eller pilgrimsmusslor
  • 0,7 dl grädde
  • 2 krm potatismjöl
  • salt och vitpeppar
  • tunt skivade rödbetor, timjan

 

Mixa pilgrimsmusslor eller lax slät med grädden och potatismjölet. Du kan tillsätta mer grädde och potatismjöl för att få önskad konsistens på färsen. Tillsätt det tärnade hummerköttet och smaka av med salt och vitpeppar. Fyll färsen i en spritspåse. Lägg rödtungsfiléerna med skinnsidan mot dig och spritsa en sträng av färsen tvärsöver filéerna. Rulla ihop filéerna försiktigt och lägg dem i en ugnssäker form med skarven nedåt. Tillaga i 90 grader i ugn. Filéerna är färdiga när de har en innertemperatur på 54–56 grader.

 

Palsternackspuré

  • 600 g palsternackor
  • ca 1dl grädde
  • smör
  • salt, vitpeppar

 

Skala och skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Mixa sedan med grädde och smör tills önskad konsistens, smaka av med salt och vitpeppar.

 

Champagnesås

 

Skala och hacka löken och fräs den i kastrull tills den blir mjuk men inte får färg. Slå på vitt vin, vatten samt fond och lägg i lagerbladet. Reducera till halva mängden och sila sedan såsen. Tillsätt grädde och låt reducera till önskad konsistens. Använd maizena om du behöver reda. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll i champagne, mixa såsen skummig med stavmixer strax innan servering.

 

Lägg upp fisken på en bädd av tunt skivade rödbetor. Dekorera gärna med en kvist timjan.

 

I glaset

Champagne Jean Noël Haton Brut Réserve. Torr champagne. Stort doft av vita persikor och apelsinblom, generös smak och perfekt mousse. Passar fint även till ostron och skaldjur och givetvis som apéritif. Nr 77570, pris 289 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

Champagne Jean Noël Haton Cuvée Rosé. Torr roséchampagne. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar fint även till ostron och skaldjur och givetvis som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visa fler