Jordärtskocksoppa

Till 4 portioner behöver du

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 1 schalottenlök
  • 5 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Skala jordärtskockor, potatis och schalottenlöken. Dela jordärtskockorna och potatisen i mindre delar, grovhacka schalottenlöken.

Fräs jordärtskockorna, potatisen samt löken i smör utan att de tar färg. Tillsätt vinet och låt koka i cirka 2 minuter. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills allt är mjukt.

Mixa soppan slät med mixer, smaka av med salt och peppar. Späd med lite grädde för lösare konsistens.

 

Servering:

Värm soppan snabbt strax innan det är dags att servera. Garnera gärna med färsk timjan och bitar av rostad parmaskinka.

 

Vips!

H & H Madeira Sercial 15 YO
En riktigt fin madeira med utvecklad smak av valnötter, apelsinskal och aprikos. Relativt torrt i smaken, med livlig syra och långt, angenämt avslut. Passar perfekt att dricka till vår gräddiga jordärtskocksoppa i vintermenyn samt milda ostar. Nr 95223, pris 449 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

 

Sólo Cava Brut Organic
Torrt, mousserande vin från Bodegas Aranléon i Los Marcos i sydöstra Spanien. Det har en intensiv doft av päron och äpplen med toner av lime. Smaken är fräsch med en väl integrerad syra. Drick som fördrink, till jordärtskocksoppa och lättare rätter av fisk och grönsaker. Nr 51684, pris 139 kr i beställningssortimentet.

Smashad potatis till 4 portioner:

  • valfritt antal potatisar med skal (gärna mindre i storlek)
  • 4 msk smält smör
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • örter efter egen smak

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen cirka 10 minuter i saltat vatten tills den är mjuk. Slå sedan av vattnet och låt potatisen ånga av i durkslaget.

Lägg potatisen i en ugnsfast form och tryck till med en stekspade så att de blir platta och går sönder.

Pensla eller droppa över oljan och krydda med salt, peppar och eventuellt några örter.

Baka potatisen mitt i ugnen cirka 25 minuter tills de är gyllenbruna. Under tiden penslar/öser du potatisen med smält smör en eller två gånger.

 

Pepparsås med madeiravin till 4 portioner:

  • 1–2 tsk svartpeppar (mer om du vill ha en pepprigare sås)
  • 1/2 schalottenlök
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 tsk smör
  • 1/2 dl madeiravin, till exempel Veiga Madeira, Nr 76178.
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning ox- eller grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • maizena
  • salt och svartpeppar för avsmakning

 

Gör så här:
Mortla pepparkornen och hacka schalottenlöken fint. Fräs löken och pepparkornen i smör cirka 2 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare cirka 1 minut. Slå sedan i madiera och låt vinet koka in cirka 1–2 minuter.

Slå i vatten och buljongtärning och låt det koka ner tills hälften. Sila sedan såsen och slå tillbaka i en kastrull och tillsätt grädde och låt såsen koka cirka 4–5 minuter och red sedan såsen till önskad konsistens med maizenamjöl.

 

Ryggbiff till 4 portioner:

  • 4 × 150 g ryggbiff i skivor á 2 cm
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Ta fram köttet i god tid så det blir rumstempererat. Värm upp en stekpanna och lägg i en stor klick smör och olja. Vänta tills smöret tystnat och lägg sedan i köttet. Dra ner temperaturen till medelvärme på plattan och stek köttet till en innertemperatur på cirka 55 grader för medium. Ös köttet under tiden du steker.

Låt köttet vila cirka 5 minuter på en tallrik under aluminiumfolie.

Servera ryggbiffen med krossad potatis samt madeirapepparsås.

Tips! Ryggbiffen kan bytas mot exempelvis fläskfilé. Portabellosvamp är ett bra vegetariskt alternativ.

 

Vintips!

Lorlando Nero d’Avola Sicilia DOC 2020
Medelfylligt, ekologiskt rödvin från Sicilien som fått toppbetyg i internationella provningar. Det har en intensiv doft av mogna röda frukter, välbalanserad smak med mjuka tanniner och lätt kryddiga inslag. Passar fint till menyns ryggbiff, de flesta övriga kötträtter samt medellagrade hårdostar. Nr 59420, pris 119 kr i Systembolagets beställningssortiment (lansering 12 december).

 

First Edition Cabernet Sauvignon 2020
Fylligt och fruktigt rödvin från Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile. Det har en angenäm smak med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Perfekt till menyns ryggbiff, de flesta övriga kötträtter och lagrad hårdost. Druva: 100 % Cabernet Sauvignon. Nr 2278, pris 185 kr i beställningssortimentet.

 

Kolapaj med lingonsorbet

Den här desserten räcker till 6-8 portioner:


Pajskal

  • 125 g kallt, tärnat smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 äggulor

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i matberedare eller bunke till en slät deg och låt vila 15 minuter i kyl. Kavla ut degen och klä en pajform eller springform. Nagga botten och låt stå i kyl 15 minuter. Grädda mitt i ugnen 20–30 minuter, lite beroende på ugn. Låt svalna. Gör kolan under tiden.

 

Kola

  • 6 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 100 gr smör

 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sedan kolasmeten sjuda på medelvärme. Rör om då och då. Kolan skall uppnå 123 grader. Slå kolasmeten i pajskalet och ställ in den i kyl tills den kallnat.

 

Lingonsorbet

  • 250 g frysta eller färska lingon
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten

 

Gör så här:
Koka upp socker och vatten, låt sjuda 5 minuter. Slå sockerlagen över lingonen och mixa i hop med stavmixer. Häll över i en bunke och ställ i frysen. Rör om ett par gånger innan det fryser helt.

 

Servering
Skär pajen i portionsbitar, lägg upp på fat tillsammans med en kula lingonsorbet. Toppa sorbeten med frysta lingon och strö eventuellt lite flingsalt över pajen. Dekorera med myntablad.

 

 

Vintips!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Ädelsött vitt vin med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och söt med inslag av fat, honung, apelsinmarmelad och mandelmassa. Passar fint till kolapajen med lingonsorbet och andra desserter, grönmögelost och paté. Nr 2901, pris 189 kr i Systembolagets fasta sortiment. Finns i de flesta Systembolagsbutiker. Aktuell årgång är 2017.

 

Korrell Beerenauslese 2017
Sött vitt vin från Nahe i sydvästra Tyskland. Intensiv doft med doft av mogna gula frukter, russin och vanilj. Söt smak med ton av mogen frukt, russin och vanilj i kombination med tydlig syra. Passar utmärkt att dricka till kolapaj med lingonsorbet samt krämiga mögelostar. Nr 2897, pris 189 kr (375 ml) i beställningssortimentet.

Madeirasås

Madeirasås är en klassiker som görs på Madeiravin. Till sås rekommenderar vi ett enklare vin som Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich eller Veiga Madeira Malvazia 15 YO.

Du behöver:

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl Madeiravin
  • 3 dl kalvfond (späd enligt anvisning på flaskan)
  • 1 kvist färsk timjan
  • Salt och peppar efter smak
  • En klick smör
  • (Eventuellt en skvätt grädde)

 

Gör såhär:

Hacka lök och bryn cirka en minut (löken ska ej få färg). Tillsätt tomatpuré och bryn cirka en minut. Slå i hälften av Madeiravinet och koka ihop en kort stund. Häll därefter i resten av vinet samt kalvfonden. Lägg i timjankvisten. Låt koka några minuter. Tag upp timjankvisten. Salta och peppra efter behag. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde (inget måste). Blanka av såsen med en klick smör.

Servera till kött!

Tips: Såsen kan redas med maizena om du önskar en tjockare konsistens.

 

Viner att beställa:

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich. Nr 76178, pris 99 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76178

Veiga Madeira Malvazia 15 YO. Nr 76175 pris 199 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76175

Burrata med tomatcrème

4 PORTIONER

  • 2 st burrata (eller buffelmozzarella)
  • olivolja
  • svartpeppar

 

TOMATCRÈME

  • 1 burk soltorkade tomater
  • 1/2 dl kalamataoliver
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta

 

Lägg i alla ingredienser för tomatcrème i en mixer och mixa till slät pasta. Om pastan blir för torr, späd med lite olja till önskad konsistens.

Lägg upp tomatcrème på tallriken med burrata ovanpå. Ringla över lite olivolja samt svartpeppar.

 

Burrata är en exklusiv variant av den italienska färskosten Mozzarella. Burrata har en gräddigt krämig kärna som flyter ut när man skär i den. Burrata kan avnjutas som den är med bara lite olivolja – eller som här med tomatmarmelad.

 

I GLASET

Portugieser Weissherbst QbA 2020 Halbtrocken. Halvtorr rosé från Deidesheim som görs på den blå druvan Portugieser. Efter skörd får vinet jäsa i ungefär en veckas tid innan det är dags för filtrering och buteljering. Vinet är saftigt med fina toner av jordgubb och hallon. Gott som apéritif och på terrassen, till sallader, kallskuret, lättare kötträtter och stekt fisk. Nr 73763, pris 109 kr. Beställ vinet HÄR!

 

4 PORTIONER

  • 16 havskräftor
  • 50 g smör
  • 1 vitlöklyfta, pressad
  • 1 lime (zest och juice)
  • 2 msk gräslök(eller annan ört)
  • salt och peppar

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök, gräslök, limezest och juice. Smaka av med salt och peppar.

Dela havskräftorna på längden och pensla dem med det smälta smöret. Grilla sedan kräftorna med köttet nedåt i cirka 2 minuter. Vänd och grilla dem också cirka 2 minuter med skalet nedåt. Pensla sedan köttet ännu en gång med smöret. Servera direkt med aioli och en bit bröd.

 

LIMEAIOLI

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl neutral olja
  • 1 limezest (samt juice
  • 1–2 vitlöksklyftor, pressade
  • salt

Vispa samman äggulor, dijonsenap, limezest och limejuice. Tillsätt oljan lite i taget tills du får en lagom tjock konsistens. Blanda slutligen i vitlök och smaka av med salt.

 

I GLASET

Rosalie Rosé 2020. Ekologisk, torr rosé från Winzerverein Deidesheim i Tyskland. Vinet, som görs på druvorna Dornfelder och Regent, har en fin doft av röda bär, stor fruktighet med lång avslutning. Utmärkt som apéritif, till sommarens fräscha sallader, skaldjur eller på egen hand. Nr 78406, pris 109 kr i beställningssortimentet. Du beställer vinet HÄR!

 

 

 

 

 

Domaine des Féraud Cuvée Prestige 2018. Ekologiskt, torrt, fruktigt och smakrikt vin från Provence, rosévinets hembygd. Elegant blommig doft med inslag av hallon och rosor. Smaken är fyllig med toner av persika och hallon. Servera det till fisk, kyckling, bufférätter och ostar samt som apéritif och sällskapsvin. Nr 71251, pris 99 kr (REA från 1 juni). Du beställer vinet HÄR!

Hallon- och citronmacarons

25 STYCKEN

  • 300 g mandelmjöl (eller skållade och malda mandlar)
  • 8 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 8 dl florsocker
  • 1 krm röd eller gul karamellfärg

 

SMÖRKRÄM

  • 250 g rumstemperarat smör
  • 3,5 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 1 droppe karamellfärg (röd, gul)
  • saft från 1 citron eller ½ dl hallonpuré

 

Sätt ugnen på 150 grader. Sikta mandelmjöl och florsocker för att få bort alla klumpar. Börja vispa äggvitorna på låg hastighet tills det börjar bildas ett skum, tillsätt då lite socker i taget. Öka hastigheten och vispa tills du får ett fast skum som bildar toppar.

Vänd försiktigt ner florsocker och mandelmjöl, tillsätt karamellfärgen.

Spritsa ut cirka 50 kakor på en bakpappersklädd plåt. Knacka under plåten så att luftbubblorna försvinner. Låt stå i rumstemperatur cirka 1,5 timme så de torkar på ovansidan. Grädda i nedre delen av ugnen 10–12 minuter.

 

SMÖRKRÄM
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker tills det blir vitt och luftigt. Därefter vispar du i en äggula i taget. Tillsätt karamellfärg samt citronsaft eller hallonpurén. Spritsa ut på hälften av kakorna, sätt ihop dem och njut av himmelskt goda kakor!

 

I GLASET

Champagne Haton Cuvée Rosé. Torr, ekologisk rosa champagne i toppklass. Lagrad minst tre år. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar fint till ostron, skaldjur och fisk, till desserter och som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr i beställningssortimentet. Du beställer vinet HÄR!

 

Ostronvariation

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

Recepten avser 4 portioner

Champagnegratinerade ostron

  • 4 ostron
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl champagne (Haton Brut Classic)
  • 1 äggula
  • riven parmesanost

 

Sätt ugnen på 250 grader i grilläge. Öppna ostronen och häll ut vätskan i en skål, tag ur köttet och förvara det kallt. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i kastrull. Slå på champagnen, vätskan från ostronen samt grädden och låt koka cirka 5 minuter. Blir det för löst, red med maizena. Låt kallna en liten stund innan du vispar i äggulan. Skölj ur ostronskalen och placera dem i grovsalt på en plåt. Lägg tillbaka ostronköttet i skalen, slå över den kokade vätskan och toppa med parmesan. Gratinera snabbt tills det blivit fin färg, lätt gyllene.

 

Ostron Rockefeller (med hollandaisesås)

  • 4 ostron
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 70 g babyspenat
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1/2 dl vispgrädde
  • riven parmesanost

Sätt på ugnen på 250 grader. Öppna ostronen och ta bort köttet, spara vätskan.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs sedan schalottenlöken tills den är mjuk, lägg i vitlöken och pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden och koka upp, vänd i spenaten. Smaka av med vätskan från ostronen och lite peppar.


Hollandaisesås

  • 30 g smör
  • 1 äggula
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk vatten
  • salt, vitpeppar, tabasco

 

Skira smöret. Blanda citron, vatten samt äggula och vispa tills det skummar. Tillsätt det skirade smöret, lite i taget. Smaka av med salt, vitpeppar och tabasco.

Fördela spenaten i de fyra skalen. Lägg på ostron och hollandaisesås, toppa med parmesan och gratinera tills fin färg.

 

Naturella ostron

  • 4 ostron

Öppna dem med ostronkniv strax innan servering.

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 8–12 pilgrimsmusslor
  • 4 skivor pancetta (rimmat, lufttorkat sidfläsk)
  • olivolja
  • 1 litet blomkålshuvud (ca 500–600 g)
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt, vitpeppar

 

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i saltat vatten. Bryn smöret tills det får en nötig doft, slå i grädden och låt bli varmt. När blomkålen är mjuk, slå av vattnet och mixa den slät. Häll i grädden lite i taget tills du får den konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Stek pancettan krispig i olja. Lägg den på hushållspapper för att droppa av. Torka av pilgrimsmusslorna, salta och peppra. Stek dem i smör i cirka 1 minut på varje sida. Lägg på tallrik direkt och servera!

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic
. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 4 filéer av rödtunga
  • 1 hummer, tärnad
  • 120 g lax eller pilgrimsmusslor
  • 0,7 dl grädde
  • 2 krm potatismjöl
  • salt och vitpeppar
  • tunt skivade rödbetor, timjan

 

Mixa pilgrimsmusslor eller lax slät med grädden och potatismjölet. Du kan tillsätta mer grädde och potatismjöl för att få önskad konsistens på färsen. Tillsätt det tärnade hummerköttet och smaka av med salt och vitpeppar. Fyll färsen i en spritspåse. Lägg rödtungsfiléerna med skinnsidan mot dig och spritsa en sträng av färsen tvärsöver filéerna. Rulla ihop filéerna försiktigt och lägg dem i en ugnssäker form med skarven nedåt. Tillaga i 90 grader i ugn. Filéerna är färdiga när de har en innertemperatur på 54–56 grader.

 

Palsternackspuré

  • 600 g palsternackor
  • ca 1dl grädde
  • smör
  • salt, vitpeppar

 

Skala och skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Mixa sedan med grädde och smör tills önskad konsistens, smaka av med salt och vitpeppar.

 

Champagnesås

 

Skala och hacka löken och fräs den i kastrull tills den blir mjuk men inte får färg. Slå på vitt vin, vatten samt fond och lägg i lagerbladet. Reducera till halva mängden och sila sedan såsen. Tillsätt grädde och låt reducera till önskad konsistens. Använd maizena om du behöver reda. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll i champagne, mixa såsen skummig med stavmixer strax innan servering.

 

Lägg upp fisken på en bädd av tunt skivade rödbetor. Dekorera gärna med en kvist timjan.

 

I glaset

Champagne Jean Noël Haton Brut Réserve. Torr champagne. Stort doft av vita persikor och apelsinblom, generös smak och perfekt mousse. Passar fint även till ostron och skaldjur och givetvis som apéritif. Nr 77570, pris 289 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

Champagne Jean Noël Haton Cuvée Rosé. Torr roséchampagne. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar fint även till ostron och skaldjur och givetvis som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallonsorbet toppad med Champagne

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 4 dl hallon
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • saft från 1 citron
  • 1 äggvita
  • Champagne till topping (Haton Brut Classic)

 

Koka upp vatten, socker och hallon. Låt det svalna, mixa sedan med stavmixer eller matberedare. Sila bort hallonfröna för att få helt slät sorbet. Smaka av med citron. Vispa äggvitan tills du får hårda toppar. Vänd försiktigt ner hallonsmeten i äggvitan och kör i glassmaskin (eller i tättslutande låda i frysen i cirka 4–5 timmar. Tänk på att röra om sorbeten 4–5 gånger).

 

Lägg upp sorbeten i ett champagneglas eller en passande skål. Dekorera med några färska hallon och häll på champagne vid serveringen.

 

I glaset

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016. Ädelsött vin med ton av honung och aprikos. Nr 2901, pris 189 kr i Systembolagets fasta sortiment. Vinet finns i nästan alla Systembutiker. Läs mer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hampus Ekström, barmästare på Tidaholms Stadshotell, har skapat en kall och en varm drink med Äpple & Kanel som grund.

Kall drink

  • 4 cl Äpple & Kanel
  • 1,5 cl Calvados
  • 0,5 cl Amaretto
  • 2 cl färskpressad citronjuice
  • 2 cl apelsinsocker

 

Skaka alla ingredienser. Servera med krossad is i ett ”grogglas” och toppa med lite lite Sprite.

 

Varm drink

  • 3 cl Äpple & Kanel
  • 2 cl mörk rom
  • 1 cl mörk kacaolikör
  • 1 cl färskpressad apelsinsaft
  • apelsinzest att pressa i och som dekoration

 

Häll ingredienserna i en kastrull och värm upp. Servera i valfritt glas och dekorera med apelsinzest.

Kantarellsoppa

 

Soppa

  • 5 dl kantareller
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk kantarellfond (det går även bra med kycklingfond)
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • smör
  • salt och vitpeppar
  • färsk timjan
  • en skvätt sherry (går att utesluta)
  • maizena utrört i kallt vatten

 

Låt svampen svettas i en torr stekpanna så vattnet dunstar.

Stek sedan svampen tillsammans med löken och vitlöken i smör (spara gärna några svampar för dekoration).

Slå på fond, vin och vatten. Låt soppan sjuda i ca 10-15 min.

Tag av soppan från spisen och mixa den.

Slå på grädde och låt den koka upp.

Red soppan med maizena till önskad konsistens

Smaka av med salt, peppar och eventuellt en skvätt sherry.

Garnera soppan med de sparade kantarellerna, en timjankvist, parmesanchips och rostad parmaskinka (se recept nedan).

 

 

Parmesanchips och rostad parmaskinka

  • 20 g riven parmesan
  • 2 skivor parmaskinka

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Fördela den rivna parmesanosten i åtta högar på bakplåtspappret. Platta till varje hög.

Lägg parmaskinka utsträckt där det finns plats på ugnsplåten.

Grädda plåten i ca 6 min tills osten och skinkan börjat få färg.

Tag ut och låt svalna!

 

I GLASET

Mantra Pinot Noir, fån Patagonien, Argentina. Nyanserad, kryddig smak med inslag av bland annat körsbär, skogshallon, fat och örter. Nummer 2668, pris 159 kronor. Beställ HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahurangi Pinot Noir Kahurangi Estate, från Nelson, Nya Zeeland. Fruktigt med ton av körsbär, plommon och kryddor. Nummer 70414, pris 189 kronor. Beställ HÄR

Kantarelltoast

  • 4 skivor surdegsbröd (eller bröd efter smak)
  • 5 dl kantareller
  • 3 dl grädde
  • 1 finhackad schalottenlök
  • smör
  • salt
  • vitpeppar
  • persilja

 

Stek kantarellerna i en torr stekpanna.

När vätskan har dunstat tillsätter du smör och hackad schalottenlök.

Slå på grädden och låt koka ned till lagom tjocklek.

Slå i persiljan och smaka av med salt och peppar.

Smörstek brödbitarna gyllene (det fungera lika bra att rosta om du hellre vill).

Lägg brödskivorna på en tallrik och fördela kantarellblandningen.

Hugg in!

 

I GLASET

 

Mantra Pinot Noir, fån Patagonien, Argentina. Nyanserad, kryddig smak med inslag av bland annat körsbär, skogshallon, fat och örter. Nummer 2668, pris 159 kronor. Beställ HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahurangi Pinot Noir Kahurangi Estate, från Nelson, Nya Zeeland. Fruktigt med ton av körsbär, plommon och kryddor. Nummer 70414, pris 189 kronor. Beställ HÄR

 

 

PERSILJERAD RÖKT SKINKMOUSSE

  • 500 g finhackad eller mixad rökt skinka
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk crème fraiche
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt, grovmalen svartpeppar

 

Blanda finhackad skinka, hackad lök, finhackad persilja med majonnäs och crème fraiche till en formbar smet. Var försiktig så att inte smeten blir för tunn.

 

GURKSÅS

  • ½ urkärnad slanggurka
  • 1 cm urkärnad grön jalapeno
  • ½ skalad vitlöksklyfta
  • ½ dl crème fraiche
  • salt

 

Mixa gurka, jalapeno och vitlök. Tillsätt crème fraiche och salta.

 

SNAPSREKOMMENDATION – BÄSTERGÖKEN

Snapsen är smaksatt med kanel och ingefära vilket passar utmärkt den rökiga skinkmoussen. Bästergöken finns i beställningssortimentet. Snapsen ingår i En Back Snaps Svarta Backen (nr 85808, 299 kr) och säljs även i 500 ml-flaska (nr 87024, 259 kr).

Auberginesalsa

  • 1 finhackad sauterad gul lök
  • 2 aubergine ca 275–300 g
  • 4 msk mortlade rostade sesamfrön
  • ½ tsk finhackad mynta
  • 3 msk skånsk senap
  • rasp från en lime
  • 2 msk limejuice
  • 1 dl crème fraîche
  • ½ dl majonnäs
  • salt och grovmald svartpeppa
  • 2 msk finhackad persilja

 

Baka aubergine hel i ugn ca 1 timma och låt svalna. Dela den och skrapa ur den med en sked. Finhacka eller mixa med lök, sesamfrön och limejuice. Tillsätt limerasp, mynta, senap, crème fraiche, majonnäs, salt, peppar och persilja.

 

SNAPSREKOMMENDATION – SMÅLANDSSNAPS

Smålandssnaps smaksätts enligt recept och har en doft av timjan, fläder, fänkål och anis. Passar bra till auberginesalsans fräscha toner av lime och kryddor. Smålandssnaps ingår i En Back Snaps Röda Backen (nr 141, 299 kr), men säljs också i 500 ml-flaska i beställningssortimentet (nr 70121, pris 269 kr).

Ägg- och matjesswiss

  • 5 stycken (300 g) finhackade hårdkokta ägg
  • 150 g finhackad matjessill
  • 50 g färskost
  • ½ finhackad gul lök
  • 1 msk majonnäs
  • 3 msk finhackad dill
  • ¼ tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk finhackad gul paprika
  • ev salt

 

Blanda ägg, lök, sill, svartpeppar och dill. Tillsätt majonnäs.

 

SNAPSREKOMMENDATION – FÄBODSNAPS

Ett klassiskt sädesbrännvin som kryddats med anis, fänkål och lite honung. Fäbodsnaps ingår i En Back Snaps Röda Backen (nr 141, 299 kr), men säljs också i 500 ml-flaska i beställningssortimentet (nr 70115, pris 269 kr).

Kallrökt lax- och räktartar

ca 450 g färdig tartar

  • 200 gram kallrökt lax
  • ½ finhackad gul lök
  • ¼ dl majonnäs
  • 1 msk crème fraiche
  • finhackad dill
  • salt, grovmalen svartpeppar

 

Hacka räkorna och laxen. Blanda med lökhack och dill med majonnäs och crème fraiche till en formbar smet. Var försiktig så att inte smeten blir för tunn.

 

SNAPSREKOMMENDATION – SUNNANVIND

Snapsen har en mjuk och len smak med inslag av kummin, fläder och citrus som gifter sig väl med smakerna i räktartaren. Sunnanvind finns i beställningssortimentet. Snapsen ingår i En Back Snaps Svarta Backen (nr 85808, 299 kr) och säljs även i 500 ml-flaska (nr 86752, 259 kr).

Kräftstjärtar i syrlig paprikasås

Receptet ger 6-8 stycken tapas

  • 400 g kräftstjärtar
  • 1 finriven paprika
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • ½ msk vinäger
  • 2 msk limesaft
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa socker
  • 1 nypa vitpeppar
  • ½ msk vitt vin
  • 1 dl vatten

 

Alltsammans blandas och hälls över kräftstjärtarna som sedan får dra en stund.

 

SNAPSREKOMMENDATION – GYLLENKRÖKEN

Snapsen är smaksatt med en mjuk och finstämd smak av kryddor och citrus som passar utmärkt till den syrliga paprikasåsen. Gyllenkröken finns i beställningssortimentet. Snapsen ingår i En Back Snaps Svarta Backen (nr 85808, 299 kr) och säljs även i 500 ml-flaska (nr 86783, 259 kr).

  • 6 skivor kallrökt lax
  • 200 g färskost
  • 3 msk finriven pepparrot
  • 1 msk finhackad dill
  • salt och nymald svartpeppar

 

Vispa ihop färskost, pepparrot och dill, smaksätt med salt och peppar. Lägg ut laxskivorna diagonalt på ett smörpapper. Bred ut ostsmeten över skivorna. Rulla ihop anrättningen med pappret och kläm till i hörnen. Kyl ned.

 

SNAPSREKOMMENDATION – DYLLETUTING

Snapsen är smaksatt med dillkronor och citrus och gifter sig fint med smakerna i den fyllda laxrullen. Dylletuting finns i beställningssortimentet. Snapsen ingår i En Back Snaps Svarta Backen (nr 85808, 299 kr) och säljs även i 500 ml-flaska (nr 86462, 259 kr).

Visa fler