Nyheter från Duncan Taylor

 

Caol Ila 2008 Single Malt 14YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Premium
Högklassig whisky som destillerades 2008 av Caol Ila på ön Islay. Rikt sötaktig doft med toner av rök, honungstoffee och sött svart te. Tydligt rökig smak med toner av torkad frukt och saltkaramellchoklad. Passar utmärkt som apéritif, till mörk choklad, cigarrer och efter maten. Nr 41422, pris 2.295 kr i Systemets tillfälliga exklusiva sortiment. Säljs i presenttub med stilig Octave-logo i svartvitt. Läs mer och beställ!

 

Brackla 2011 Single Malt 11YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range
Unik whisky destillerad 2011 i Royal Brackla Distillery i Nairn i skotska högländerna. Rik doft med inslag av russin, karamell, ek, vanilj och citronskal. Kryddig smak med toner av ek, grädde, smör och frukt. Passar fint som apéritif samt till mörk choklad och efter maten. Nr 41421, pris 1.095 kr i Systemets tillfälliga exklusiva sortiment. Säljs i presenttub med elegant Octave-logo i svartvitt. Läs mer och beställ!

 

Popcorn och vin!

Potatischips och ostbågar i alla ära – men snacksens snack är utan tvekan popcorn. De puffade majskornen passar dessutom fint till vin!

Metoden att hetta upp majskorn så de poppas till popcorn slog igenom på allvar för omkring 100 år sedan. Men popcorn poppades troligen redan för tusentals år sedan, enligt arkeologiska fynd i Amerika.

Tillsammans med popcornsexperterna på Sundlings i Lidköping tipsar vi om popcorn – och baconsnacks – som passar bra till utvalda viner.

Sundlings är Nordens ledande leverantör av popcorn till biografer och arenor. Popcornen finns också i välsorterade livsmedelsbutiker.

Sundlings använder fransk majs, som anses vara en av de bästa på marknaden.

 


SALTA POPCORN och PREMI SECCO

Klassiska popcorn med salt passar utmärkt till det mousserande halvtorra Premi Secco. Vinet matchar sältan i popcornen på ett utmärkt sätt. Nr 87077, pris 99 kr. Beställ Premi Secco här!

 

BUTTER POPCORN och DERESZLA FURMINT DRY
Smörsmakande popcorn blir utmärkt till det torra vita vinet Chateau Derezla Furmint Dry. Nr 73500, pris 109 kr. Beställ Chateau Dereszla Furmint Dry här!

 

CHEDDAR POPCORN och DR FAUST RIVANER
Cheddarostsmaken i popcornen harmonierar fint med det halvtorra via vinet Dr. Faust. Nr 5923, pris 69 kr. Beställ Dr Faust här!

 

BACONSNACKS och ROSALIE ROSÉ ORGANIC
Sundlings har också baconsnacks i sitt sortiment. Vi provade det till några olika viner och kom fram till att det passar bäst med ett av våra roséviner: Det ekologiska, torra Rosalie Rosé från Deidesheim. Nr 78406, pris 109 kr. Beställ Rosalie här!

 

Premi Secco är här!

Nu är det äntligen premiär för Premi Secco! Det är det populära mousserande vinet Premiere Sekt som får nytt namn och utseende. Men flaskan innehåller fortfarande samma prisvärda bubbel med fruktig doft och lätta mineraltoner.

–Vi tyckte det var dags för en modernisering av etiketten, säger Johan Granqvist, VD för Granqvist Beverage House. Den nya speglar innehållet på ett bättre sätt.

Det prisvärda Premi Secco är ett givet inslag som välkomstdrink på studentfesten, bröllopet och sommarbjudningen. Vinet är en blend av flera olika gröna druvsorter, bland annat Riesling, den klassiska druvan i tyska vinodlingar. Det har en fruktig doft med lätta mineraltoner, smaken är angenämt fruktig med perfekt mousse. Servera vinet väl kylt som apéritif samt till bufférätter och skaldjur. Premi Secco produceras av Sektkellerei Josef Drahten i Zell i Moseldalen i Tyskland. Vineriet grundades 1860 av holländaren Peter Josef Drathen och drivs i dag av hans ättlingar. Secco betyder ”torr” på italienska, men vinerna med den beteckningen är i de flesta fall halvtorra. Nr 87077, pris 99 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet HÄR!

Fina viner att servera till buffé!

Du ska vara medveten om att det alltid uppstår mindre lyckade kombinationer när du väljer dryck till en buffé. Det är en smäll man får ta. Dock finns det vissa val som minskar risken. Ett halvtorrt vitt vin är att föredra framför röda och torra vita. Varför? Jo, den lilla sötman i vinet gör att du kommer över vissa smaktrösklar som ett torrt vitt eller ett rött vin inte klarar av.

 

KLASSIKER FRÅN DEIDESHEIM
Ett halvtorrt Rieslingvin, som FM Riesling QbA Forster Mariengarten, är helt klart en vinnare när det kommer till bufféer! Vinet kommer tyska kooperativet Winzerverein Deidesheim i Pfalz och har funnits på Systembolaget sedan 90-talet. Halvtorrt, ungt och smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Frisk aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Ett vin som passar till mycket! Nummer 5844, pris 89 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

 

HÄRLIGT FRISKT
Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken är förvisso ett torrt Rieslingvin, men med en angenäm restsötma som gör det till ett bra val till bufféer. Doften är härligt frisk med inslag av tropisk frukt. Fruktig smak med fin balans mellan den lilla restsötman och syran. Riesling Hochgewächs är beteckningen på Rieslingviner från de högsta och brantaste odlingarna i regionen Mosel. Det här kommer från Weingut Albert Kallfelz. Nummer 70099, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

TORRT, FRUKTIGT FRÅN TOKAJ
Från producenten Chateau Dereszla i ungerska Tokaj kommer Chateau Dereszla Furmint Dry. Ett bra val om du föredrar ett torrt vitt buffévin. Doften är fruktig med inslag av tropiska frukter. Frisk och fräsch smak med mineraltoner. Vinet tillverkas av den inhemska druvan Furmint (100 %). Nummer 73500, pris 109 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

FRÄSCH SYRA OCH BALANS
Ytterligare ett torrt vitt alternativ är Kahurangi Sauvignon Blanc, från Kahurangi Estate i Nelson, Nya Zeeland. Vinet har fruktig smak med fräsch syra och god balans. Doften är frisk med inslag av mogna frukter såsom passionsfrukt, mango och krusbär. 100 % Sauvignon Blanc. Nummer 75026, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

Rött vin är oftast svårare att matcha till en buffé. Det får inte ta för stor plats och det får inte upplevas för strävt och ”torrt” i munnen. Vi rekommenderar ett fruktigt och mjukt vin med inte allt för markerade tanniner.

 

VÅR RÖDA BUFFÉFAVORIT
Vårt förstahandsval till buffé är Ivory & Burt Red Blend, från producenten Lange Twins i Kalifornien, USA. Vinet framställs av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah och Cabernet Sauvignon. För att mjuka upp och skapa fruktighet används också en liten del av den gröna druvan Viognier. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Ett tacksamt vin som kan möta många bufférätter! Nummer 2497, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

KRYDDIGT, EKOLOGISKT
Det ekologiska Castillo de Alicante, från Bodegas BOCOPA i spanska Alicante, passar även det utmärkt bufféer. Ett fruktigt och något kryddigt rött vin med inslag av blåbär, svarta vinbär, kanel, björnbär och lakrits. Druvorna är Tempranillo (60 %), Merlot (20 %) samt Cabernet Sauvignon (20 %). Nummer 6709, pris 95 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

 

EXTRAORDINÄRT FRÅN PIEMONTE
Om du föredrar italienska viner kan du välja Stella Rossa Barbera d’Asti DOC Superiore, från producenten Marco Bonfante i Piemonte. Vinet har en intensiv doft med inslag av körsbär, mörka bär, örter samt viol. Smaken är delikat, fruktig och frisk med en lång, harmonisk eftersmak. Druvan är 100 % Barbera. Nummer 76161, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

 

MED TON AV KÖRSBÄR
Du kan också servera en elegant Pinot Noir – som Mantra Pinot Noir från Bodega Secreto Patagónico. Vinet bjuder på en nyanserad och kryddig smak med inslag av fat, körsbär, skogshallon, nougat, kanel och örter. 100% Pinot Noir från Patagonien i Argentina. Nummer 2668, pris 159 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

Går det dricka vin till julmaten?


Sill, ägg och vin brukar inte vara någon vidare bra kombination. Det vet alla som provat. Men vilka viner kan man servera till klassisk julmat?

– Ett halvtorrt vitt vin som till exempel FM Riesling passar till den inlagda sillen och sillsalladen, säger Lennart Grimsholm, produktbedömare hos Granqvist Beverage House. Men undvik vita torra viner och kraftiga röda.

Till Janssons frestelse dricker Lennart Grimsholm – lite oväntat – gärna torr champagne, exempelvis Haton Brut Réserve. Men även fruktigt rödvin som Rongopai Pinot Noir. Leverkorv och pastejer kommer till sin rätt med lätta röda viner och halvtorra vita. Men se upp för tanninrika röda och torra vita viner.

– Sött vitt vin som Sauternes är ju en klassisk kombination till lutfisken, men lättare röda viner kan också fungera fint, säger han.

Till julens choklad och nötter väljer man med fördel söta vita viner, portvin och madeira. Men inte torra vita viner eller röda tanninrika.

– Och till Ris à la Malta dricker jag gärna ett sött vitt vin som Chateau Dereszla från Tokaj, säger Lennart Grimsholm.

SILLINLÄGGNINGAR OCH SILLSALLAD

Fungerar bra: Öl och snaps är klassiska drycker till sillinläggningar och sillsallad, men ett halvtorrt vitt vin kan gå bra.

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner och kraftiga röda viner.

PATÉER OCH SYLTOR

Fungerar bra: Till dessa rätter kan du dricka fruktiga röda viner och halvtorra vita viner.

Förslag:

 • Ivory & Burt Red Blend (Nr 2497, pris 149 kronor). Beställ här.
 • Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (Nr 5042, pris 109 kronor). Finns på vissa Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

LEVERKORV OCH PASTEJ

Fungerar bra: Lätta röda viner och torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 tanninrika röda viner, torra vita viner

JANSONS FRESTELSE

Fungerar bra: Här kan du med fördel testa en torr Champagne. Lätta röda viner fungerar också bra, liksom klassikerna öl och snaps.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

LUTFISK

Fungerar bra: En klassisk kombination med lutfisk är ett sött, vitt Sauternes. Ett lättare rött vin går också bra.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner

GRAVAD- ELLER RÖKT LAX OCH RÄKOR

Fungerar bra: Här är ett halvtorrt vitt vin det självklara valet

Förslag:


Undvik:
 Kraftiga röda viner

KÖTTBULLAR, KORVAR OCH REVBEN

Fungerar bra: Smakrika röda viner

Förslag:

 • Ivory & Burt Red Blend (Nr 2497, pris 149 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
 • First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto (Nr 2278, pris 169 kronor). Finns på hyllan på vissa Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Vitt torrt vin

SKINKA OCH RÖDKÅL/BRUNKÅL

Fungerar bra: halvtorrt vitt vin och rött fruktigt med låg strävhet

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner med hög syra samt tanninrika röda viner.

OSTAR

Fungerar bra: Ostar och portvin är en vinnande kombination. Halvtorrt vitt vin fungerar också alldeles utmärkt. Till vitmögelost kan du dricka torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 Röda tanninrika viner

RIS À LA MALTA

Fungerar bra: Söta vita viner

Förslag:


Undvik:
 Torra viner

CHOKLAD

Fungerar bra: Till choklad går det fint att servera till exempel söta vita viner, portvin och Madeira.

Förslag:

 • Dalva Porto Tawny Reserva Organic (Nr 72745, pris 129). Beställ här.
 • Veiga Madeira Malvazia 15 YO (Nr 76175, pris 219 kronor). Beställ här.
 • H&H Boal 10 YO (Nr 92057, pris 329 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
 • Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (Nr 2901, pris 189 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Torra vita viner och röda tanninrika viner.

NÖTTER

Fungerar bra: Nötter trivs ofta bra tillsammans med portvin, Madeira och söta vita viner.

Förslag:

 • Dalva Porto Tawny Reserva Organic (Nr 72745, pris 125). Beställ här.
 • Veiga Madeira Malvazia 15 YO (Nr 76175, pris 199 kronor). Beställ här
 • H&H Boal 10 YO (Nr 92057, pris 339 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
 • Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (Nr 2901, pris 189 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 torra vita viner

Perfekt för kalla dagar: Äpple & Kanel

Finns det något som doftar lika gott i vintertid som äpple och kanel? Det tog vi på Granqvist Beverage House fasta på när vi skapade vårt glöggalternativ: En vintervärmande dryck smaksatt med äpple och kanel.

Vår Äpple & Kanel produceras av det familjeägda hantverksbränneriet Brennerei Back i den lilla tyska byn Dudenhofen. Basen är sädessprit som blandas med must från ett antal noga utvalda äppelsorter och som smaksatts med kanelstänger. Resultatet: En glöggstark vinterdryck (20 volymprocent) med stor doft av äpple och kanel. Smaken är len och mjuk med tydliga drag av kanel och äpple. Den friska restsötman kommer naturligt från äppelmusten.

Värm Äpple & Kanel varsamt och servera när vinterkylan nyper i kinderna. Framför brasan eller på utflykten. Du kan också njuta den kall med en isbit till julens desserter.

Äpple & Kanel är också god att använda i bakverk. Vi har samlat flera läckra recept här på hemsidan. Sök på ”Äpple & Kanel”. Nummer 88364, pris 199 kronor (700 ml). BESTÄLL HÄR!

Smakrika, mustiga rödviner med avrundade tanniner och friska avslut är perfekta att dricka till sommarens grillrätter. Med våra röda favoriter lyfter du måltidsupplevelserna till oanade höjder!

 

First Edition
Cabernet Sauvignon 2017

Fylligt och fruktigt vin från Viña Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile. First Edition bjuder på en fruktig, nyanserad doft med inslag av örter, blåbär, choklad och peppar. Smaken är angenämt fruktig med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Du dricker det med fördel till det mesta i grillväg – framför allt gris- och nötkött. Men det passar utmärkt även till charkuterier och lagrade hårdostar. Nr 2278, pris 169 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

Mantra Pinot Noir 2017

Medelfylligt, kryddigt och mustigt vin från Patagonien i södra Argentina. Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, choklad, sandelträ och örter. Smaken är nyanserad, kryddig med inslag av fat, skogshallon, körsbär, nougat, kanel och örter. Mantra Pinot Noir passar utmärkt att dricka till grillat fläsk- och nötkött, även lax och forell samt rätter med svamp och tomatbaserade såser. Ställ några flaskor på grillbuffén! Nr 2668, pris 159 kr. Beställ vinet här!

 

 

Ivory & Burt Red Blend 2018

Fruktigt och smakrikt vin från Lange TwinsWinery i Lodi i Kalifornien, USA. Red Blend, som är en blandning av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah, Cabernet Sauvignon och en liten del av den gröna Viognier, har en angenäm doft av mogna mörka bär. Smaken är frisk med inslag av mörka bär, avrundade tanniner. Det passar fint hamburgare och grillad fisk – men även till lagrade hårdostar och vegetariskt. Finns i vissa Systembutiker. Nr 2497, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

Balkongfavoriter!

Här är fyra vita viner från Tyskland som du med fördel kan avnjuta på det nya trädäcket eller balkongen i sommar! Två klassiker från Deidesheim, en raritet från Mosel och en fruktigt frisk Rivaner från Nahe!

 

EXOTISKT SÄLLSKAPSVIN

Dr Faust Rivaner QbA 2017/2018 är ett halvtorrt vin från regionen Nahe i sydväst. Det har en fin, druvig smak med ton av exotisk frukt och passar utmärkt att avnjuta en ljummen sommarkväll. Rivaner är en korsning mellan druvorna Riesling och Madeleine Royal. Den är mer känd under namnet Müller-Thurgau. Nr 5923, pris 79 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

BUFFÉVIN MED CITRUS OCH ÄPPLE

FM Riesling QbA 2019 lockar fram känslan av att sitta på en lummig uteservering i Deidesheim i Pfalz, där vinet produceras! FM Riesling har en frisk och aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Det är smakrikt med aromatisk ton och fin balans. FM Riesling passar ockå fint till sommarens alla bufféer. Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

LÄCKERT TILL HETA TILLTUGG

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018 är halvtorrt och smakrikt med fin balans och inslag av päron, honung, persika och apelsin. Doften är druvig med angenäma toner av mandarin, kvitten och päron. Herrgottsacker passar utmärkt till salta räkor eller tilltugg med hetta. Nr 5042, pris 109 kronor på Systembolaget. Beställ vinet här om det saknas i din butik!

 

HÄRLIGT FRISKT MED FIN BALANS

Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs 2017/2019 har en härlig, frisk doft med inslag av tropisk frukt. Smaken är frisk och fruktig med fin balans mellan syra och sötma. Passar fint till skaldjur! Kallfelz är ett traditionsrikt familjevineri i den vackra Moseldalen. Vineriet grundades 1907, men familjen Kallfelz kom igång med vinmakning redan år 1450! Nr 70099, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

Från och med den 7 april finns vår helt nya, rökiga Glen Talloch Peated Whisky på Systembolaget.  En skotsk blended whisky med doft av frukt, citrus och rök. Smaken är rökig och frisk med blommiga toner och inslag av toffee. Nummer 51277, pris 289 kronor. BESTÄLL HÄR!

Riesling till påskmaten!

 
Våra svenska högtidsbufféer är ofta lite luriga när det kommer till val av dryck. Smakerna spretar liksom åt alla håll. Men visst går det dricka vin till om man vill! Riesling är den druva som kanske bäst klarar påskbufféns smakbild. Vi har tagit fram tre förslag. Smaklig måltid!

 

FM Riesling

Ett halvtorrt Rieslingvin från Pfalz. Ungt och smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Frisk, aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Nummer 5844, pris 89 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken

Torr Riesling från Mosel. Frisk och fruktig smak med fin balans mellan den lilla restsötman och syran. Doften är härligt frisk med inslag av tropisk frukt. Riesling Hochgewächs är beteckningen på Rieslingviner från de högsta och brantaste odlingarna i regionen Mosel. Nummer 70099, pris 149 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Rüdesheimer Ramstein Riesling Trocken VDP Erste Lage

Från förstklassiga vingårdar i Johannisberg och Rüdesheim kommer det här torra Rieslingvinet. Doften är frisk och fräsch med inslag av tropisk frukt och äpple samt lätta toner av örter. Smaken är elegant med avrundad fräschet och örtigt avslut. Nummer 78780, pris 209 kronor. BESTÄLL HÄR!

Nya premiumviner från Australien!

Från australiensiska Schild Estate, Barsossa Valley, kommer premiumvinerna Moorooroo Shiraz 2017 och Prämie Shiraz 2017. Båda vinerna har begränsad tillgång – 42 respektive 420 flaskor. Moorooroo Shiraz webblanserades på Systembolaget den 21 januari och Prämie Shiraz finns för beställning samt på utvalda butiker från den 2 februari.

 

Moorooroo Shiraz 2017

Nummer 93029
Pris 995 kronor
www.granqvistbev.se/93029

Moorooroo Shiraz 2017 är ett högt eftertraktat vin. Det görs på Shirazdruvor från vingården Moorooroo, som anlades redan år 1847. Mer än 170 år senare finns fortfarande några rader kvar av de ursprungliga vinrankorna och de anses vara bland de äldsta i världen! Vinet har belönats med hela 99 poäng i vinguiden Halliday. BESTÄLL HÄR!

 

 

 

Prämie Shiraz 2017

Nummer 92026
Pris 329 kronor
www.granqvistbev.se/92026

Prämie Shiraz 2017 är även det ett premiumvin gjort av Shirazdruvor. Dessa har vuxit i Liebich Vineyard, som ligger precis i anslutning till den plats där Ben och Alma Schild grundade sitt vineri år 1952. Vinet bjuder på en angenäm doft av plommon, mörka bär och choklad. Smaken ger en krämig munkänsla med toner av mörka bär, choklad och milda, avrundade tanniner. Lanseras den 2 februari! BESTÄLL HÄR!

Champagne Jean-Noël Haton belönades med hela fem medaljer i International Wine Challenge 2020 (IWC 2020) – två guld, två silver och ett brons:

Champagne Jean Noel Haton Extra Blanc de Blancs Grand Cru (guld)

Champagne Jean Noel Haton Brut Réserve (silver)

Champagne Jean Noel Haton Cuvée Rosé (silver)

Champagne Jean Noel Haton Brut Classic (brons)

Den andra guldmedaljören, Champagne Jean Noel Haton Noble Vintage 2012, lanserades som clubprodukt i vår dryckesklubb innan jul och sålde slut på några veckor!

I IWC blindprovas samtliga viner.  

Går det dricka vin till julmat?

Vin till julmat – är det verkligen möjligt? Svaret är ja, men det gäller att välja rätt!

– Ett halvtorrt vitt vin som till exempel FM Riesling passar till den inlagda sillen och sillsalladen, säger Lennart Grimsholm, produktbedömare hos Granqvist Beverage House. Men undvik vita torra viner och kraftiga röda.
Till Janssons frestelse dricker Lennart Grimsholm – lite oväntat – gärna torr champagne, exempelvis Haton Brut Réserve. Men även fruktigt rödvin som Rongopai Pinot Noir. Leverkorv och pastejer kommer till sin rätt med lätta röda viner och halvtorra vita. Men se upp för tanninrika röda och torra vita viner.

– Sött vitt vin som Sauternes är ju en klassisk kombination till lutfisken, men lättare röda viner kan också fungera fint, säger han.
Till julens choklad och nötter väljer man med fördel söta vita viner, portvin och madeira. Men inte torra vita viner eller röda tanninrika.

– Och till Ris à la Malta dricker jag gärna ett sött vitt vin som Chateau Dereszla från Tokaj, säger Lennart Grimsholm.

 

Vill du ha fler tips?
En fullständig lista med viner till de flesta av julens godbitar hittar du här!

Deidesheims vinkooperativ i tysktoppen!

Winzerverein Deidesheim – vinkooperativet i sydvästra Tyskland som Granqvist Beverage House samarbetar med sedan början av 1980-talet – har utsetts till Årets bästa vinkooperativ 2020 i regionen Pfalz! Men inte nog med det, Winzerverein Deidesheim har också utsetts till näst bästa vinkooperativ i hela Tyskland.

I en omfattande vinprovning fick flera av kooperativets viner riktigt höga poäng, vilket enligt juryn visar på ett mycket gott hantverk i såväl vinodlingar som vinkällare.

Kooperativet, som grundades 1898 och därmed är det äldsta i Pfalz, har cirka 400 medlemmar. Drygt 100 av dem är heltidsbönder medan övriga sköter vinodlingen på fritiden. Medlemmarnas odlingar omfattar cirka 125 hektar och representerar i många fall riktiga topplägen i Pfalz.

Utöver Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (som du kan läsa om nedan) finns också klassikern FM Riesling QbA och två roséviner från Deidesheim på Systembolaget. För information om dem och beställning, se granqvistbev.se. Sök på ”Deidesheim”.

 

 

Spätlese,
en juvel bland tyska viner

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018 är ett halvtorrt vitt vin för dig som uppskattar viner med fin, fräsch syra, angenäm frisk sötma och måttlig alkoholhalt.

Sötman balanserar hettan i asiatiska rätter på ett mycket bra sätt. Vinet passar också fint till fiskrätter med söta såser, skaldjur, krämiga soppor och milda ostar – eller som det är. Vinet, som är smakrikt och välbalanserat med ton av honung, päron, persika och apelsin, framställs på gröna Riesling-druvor som vuxit i vinodlingen Herrgottsacker (Guds åker) strax utanför Deidesheim.

Kvalitetsklassen är Spätlese (sen skörd), vilket betyder att druvorna fått hänga kvar lite längre på vinrankorna. Tekniskt sett innebär Spätelse att druvorna ska hålla en mustvikt på mellan 76 och 90 grader Oechsle vid skörden. Spätlese finns i alla smakriktningar – från helt torrt till ädelsött och benämns gärna som något av juvelen i kronan bland tyska viner.

Nummer 5042, pris 100 kronor på Systemet. Skulle Deidesheimer Herrgottsacker saknas i din butik, be att personalen beställer hem det!

Whiskynyheter från Skottland!

Massa whiskynyheter från Skottland! Förra veckan lanserade Granqvist Beverage House sju whiskynyheter från Duncan Taylor i Systembolagets beställningssortiment. I måndags fick de sällskap av Arbikie Highland Rye 4 YO från Arbikie Highland Estate – den fösta skotska ryewhiskyn på över 100 år!

 

Duncan Taylor Scotch Whisky Limited är en så kallad independent bottler, som specialiserat sig på att köpa in whisky av hög kvalitet från olika skotska destillerier. Företaget grundades i Glasgow år 1938 och har idag en av de största privata samlingarna av whiskyfat med skotsk, lagrad single malt och single grain. I Huntly, Speyside, finns Duncan Taylors egen anläggning för fatlagring, tappning och tunnbindning. Verksamheten ägs sedan 2002 av skotten Euan Shand.

Vi på Granqvist Beverage House har valt att lansera whisky från linjena ”The Octave”, ”Dimensions” och ”Rare Auld Grain”. Samtliga säljs i exklusiv presentbox!

 

Ardmore 2008 Peated Single Malt 11 YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range. Nummer 83385, pris 1095 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/83385

 

Benriach 2011 Peated Single Malt 8 YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range. Nummer 80402, pris 1095 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/80402

 

Caledonian 1987 Single Grain 31 YO Cask Strength Duncan Taylor – Rare Auld Grain Range. Nummer 82285, pris 2195 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/82285

 

Dalmunach 2016 Single Malt 3 YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Range. Nummer 83311, pris 795 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/83311

 

Girvan 2007 Single Grain 12 YO Cask Strength Duncan Taylor – Rare Auld Grain Range. Nummer 81441, pris 895 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/81441

 

Invergordon 1990 Single Grain 30 YO Cask Strength Duncan Taylor – Rare Auld Grain Range. Nummer 80610, pris 1995 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/80610

 

Tormore 2008 Single Malt 12 YO Cask Strength Duncan Taylor – Dimensions. Nummer 84136, pris 1095 kronor. Läs mer och beställ: www.granqvistbev.se/84136

 

 

Arbikie Highland Rye 4 YO

Nummer 85607
Pris 2995 kronor
www.granqvistbev.se/85607

På Skottland östra kust, med utsikt över Lunan Bay, finner du Arbikie Highland Estate Distillery. Här produceras Arbikie Highland Rye 4 YO 46 %, den fösta skotska ryewhiskyn på över 100 år. Destilleriet drivs av familjen Stirling, under ledning av tre bröder som vuxit upp på den farm som Arbikie Highland Estate Distillery idag är en del av. Råvarorna i whiskyn planteras, växer och skördas på en armlängds avstånd från destilleriet. Familjen Stirling är övertygad om att ingredienser av högsta kvalitet är en förutsättning för att skapa en premiumprodukt. Genom att välja råvaror från sin omgivning har de en unik möjlighet att upprätthålla högsta standard hela vägen från fält till flaska.

Arbikie Highland Rye 4 YO har fått 92p av The Spirits/Whisky news i en blid test av Euro-Rye.

Kräfttider!

Det dukas i lövsalens högvälvda rum
Och lyktorna lysa och kvällen är ljum.
Det susar i dillåkerns mäktiga kronor,
Och kräftfaten rågas med romstinna honor.
Erik Axel Karlfeldt

På botten av sjö och å, dolda för ögat under rötter och stenar, lever Pacifastacus leniusculus. Du känner nog mer igen den som signalkräftan. Ett litet skaldjur som kokt enligt konstens alla regler – med dillkronor, salt, kanske en skvätt öl och lite socker – smakar helt underbart. Lägg till detta en kall öl eller ett glas vin och en liten snaps och vi närmar oss smakmässig perfektion!

Vi på Granqvist Beverage House har den stora förmånen att kunna fiska kräftor precis utanför kontorets dörrar. Kanske gör det oss lite extra duktiga på att välja drycker till insjöarnas röda guld!

EN BACK SNAPS RÖDA BACKEN
Nummer 141
Pris 299 kronor
www.granqvistbev.se/141

Många är vi som gärna tar en liten snaps till kräftorna. Starka smaker som Västerbottenostpaj, kryddost och kräftorna själva kräver smakrikedom i glasen. Annars riskerar drycken att falla platt. Samtliga snapsar i En Back Snaps Röda Backen passar alldeles utmärkt till kräftskivan! Du kan helt enkelt välja själv efter tycke och smak.

En Back Snaps Röda Backen är framtagen av oss själva här i Tidaholm. En liten plastback med tolv olika minisnapsar (sex olika kryddningar, två flaskor av varje sort). Den röda backen finns på många Systembolag. Om den saknas i din butik – be personalen ta hem den!

Snapsbacken finns också i en svart version. En Back Snaps Svarta Backen hittar du i Systembolagets beställningssortiment, nummer 85808, pris 299 kronor. Beställ här.

 

VÄSTKUSTSNAPS
Nummer 293
Pris 249 kronor
www.granqvistbev.se/293 thecasinoapps.com

Västkustsnaps – kryddad med bland annat torkade nypon, slånbär och björnbär – har blivit mångas favoritsnaps till kräftorna. Såhär skriver till exempel Jeanette Wiberg Wingquist i tidningen Vin&Bar:

”Det här är en annorlunda och kryddig snaps med nypon, slånbär och björnbär i en vacker flaska. Fruktiga och mulliga toner från ingående torkade nypon och andra kryddor med ett bittersött avslut. God både till kräftor och till smörgåsbordet.”

Västkustsnaps finns på hyllorna på många Systembolag. Om den saknas i din butik kan du be personalen ta hem den!

 


FAVAÍTO – MOSCATEL DO DOURO

Nummer 74864
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/74864

Bjud på en miniflaska Favaíto när gästerna kommer! Sommarens enklaste (och godaste?) välkomstdrink kräver inte mer än krossad is och en limeklyfta. Starkvinet Favaíto Moscatel do Douro är ett kryddigt, druvig muscatvin med inslag av russin, dadlar, aprikosmarmelad och apelsin. Säljs i gul pappkartong med tio miniflaskor (á 55 ml) i varje.
Du hittar den i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

DOMAINE DES FÉRAUD CUVÉE PRESTIGE
Nummer 71251
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/71251

Kanske ett glas rosé för att reta aptiten? Från hjärtat av rosévinets hembygd ”Côtes de Provence” kommer detta ekologiska rosévin. Smaken är fyllig med inslag av persika och hallon. Doften elegant blommig med inslag av hallon och rosor. En riktig pärla att njuta en varm augustikväll. Beställ här.

 

 

 

FM RIESLING QBA FORSTER MARIENGARTEN
Nummer 5844
Pris 89 kronor
www.granqvistbev.se/5844

Här har vi en klassiker som stått på bordet på många kräftskivor genom åren! FM Riesling är ett halvtorrt rieslingvin från Pfalz. Ungt, smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Ett alldeles utmärkt val till de salta kräftorna! Finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

 

KALLFELZ SENSUS RIESLING HOCHGEWÄCHS TROCKEN
Nummer 70099
Pris 149 kronor
www.granqvistbev.se/70099

Vill du ha ett toppvin till kräftorna? Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken är riesling när den är som bäst. Med sin fantastiska balans mellan den lilla restsötman och en harmonisk syra ger det här vinet en fulländad upplevelse! Finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

 

TOKAJI FURMINT
Nummer 6214
Pris 99 kronor
www.granqvistbev.se/6214

Från Tokaj i Ungern kommer detta mycket prisvärda skaldjursvin. Tokaji Furmint är ett bra val om du föredrar ett torrt vin till dina kräftor. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal. Det tillverkas av de inhemska druvorna Furmint och Hárslevelu. Tokaji Furmint finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 

 

 

IVORY & BURT RED BLEND
Nummer 2497
Pris 139 kronor
www.granqvistbev.se/2497

Tillhör du dem som väljer bort kräftor till förmån för grillad köttbit? Självklart ska du också ha något gott i glaset! Ivory & Burt Red Blend är en röd pärla från Kalifornien. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Finns vissa Systembolag. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig. Beställ här.

 

 

 

CHATEAU DERESZLA TOKAJI  ASZÙ 5 PUTTONYOS
Nummer 2901
Pris 189 kronor
www.granqvistbev.se/2901

Tokaj i Ungern är världsberömt för sina söta aszúviner. Sätt guldkant på efterrätten genom att servera ett riktigt gott dessertvin till. Vi rekommenderar Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos med sin mycket söta och friska smak med inslag av fat, ananas, persika, honung och mandelmassa. Passar riktigt bra tillsammans med vaniljglass och bär! Du hittar vinet i Systembolagets ordinarie sortiment. Skulle vinet saknas i din butik – be dem beställa hem det åt dig.

 

 

 

STAILE UISGE THE DRUM SINGLE HIGHLAND MALT
Nummer 86666
Pris 299 kronor
www.granqvistbev.se/86666

När augustimörkret sänker sig och kräftorna är uppätna kan det vara på sin plats att njuta av en whisky. Staile Uisge The Drum Single Highland Malt är en mycket prisvärd Single Malt, som utgör en bra bas i whiskysamlingen. Mild, rund och finessrik med doft och smak av frukt, malt och en aning torv. En fin allroundwhisky helt enkelt! God tillsammans med en bit mörk choklad. Du hittar Staile Uisge i Systembolagets beställningssortiment. Beställ här.

 


V MALCORTA SINGULAR VERDEJO
Nummer 70386, 199 kronor
www.granqvistbev.se/70386
Ett vin gjort på Malcorta – en mycket ovanlig, nästan utdöd klon av druva Verdejo (Mal-corta=svår att skörda). Doften bjuder på rena och kraftfulla aromer av blommor, citrus och krämig stenfrukt. Smaken har en tydlig och uppfriskande syra med inslag av citrus. Dick vinet till grillad och rökt fisk, fiskgrytor och kalla soppor.

 

DOMAINE DES FÉRAUD CUVÉE PRESTIGE
Nummer 71251, 149 kronor
www.granqvistbev.se/71251
Från hjärtat av rosévinets hembygd ”Côtes de Provence” kommer detta ekologiska rosévin. Denna Cuvée Prestige är Domain des Férauds viktigaste vin. Genom att samla de bästa av Cinsault-, Syrah-, Cabernet Sauvignon-, Grenache- och Rolle-druvor, ska det här vinet vara det mest trogna uttrycket för producentens terroir. Smaken är fyllig med inslag av persika Casino med swish insättning och hallon. Doften elegant blommig med inslag av hallon och rosor. Vinet passar fint till fisk, kyckling, bufférätter, ostar, som aperitif eller sällskapsvin. En riktig pärla att njuta när ljuset dröjer sig kvar allt längre på kvällarna.

Drycker till fyndpris

Lagerrensningen fortsätter hos Granqvist Beverage House. Just nu kan du köpa följande drycker till nedsatta priser:

 

VIN

Rocche Rosse Adragna IGT. Fylligt, kryddigt och mustigt rödvin från Italien. Nr 71950. Pris 139 kr (förr 149 kr).

Dr Faust Rivaner QbA. Halvtorrt, druvigt och blommigt vitt vin från Tyskland. Nr 5923. Pris 69 kr (förr 89 kr).

Domaine des Féraud Cuvée Prestige. Torrt, ekologiskt rosévin från Provence, Frankrike. Nr 71251. Pris 99 kr (förr 149 kr).

 

STARKVIN

Veiga Madeira Malvazia 15 YO. Starkvin från Madeira (sött). Rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. Nr 76175. Pris 209 kr för 375 ml (förr 219 kr).

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich. Starkvin från Madeira (sött). Söt, fyllig smak med maximal bonus inslag av nötter och torkade frukter. Nr 76178. Pris 109 kr för 375 ml (förr 115 kr).

Nu utökar vi vårt sortiment av irländsk whiskey med två riktigt fina nyheter från Glendalough Distillery. Destilleriet ligger i en dalgång vid östkusten och producerar whiskey och gin enligt gamla hantverkstraditioner – med ett stort mått nytänkande. Lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 10 juni!

 

”MILSTOLPE FÖR DEN IRLÄNDSKA WHISKEYN”

Destilleriet menar att Glendalough Pot Still Virgin Irish Oak Finish 43 % är något av en milstolpe för den irländska whiskeyn: De har nämligen lagrat denna Pot Still ett år i fat av irländsk ek. Faten har tillverkats av 140-åriga ekar som vuxit i området runt destilleriet.

Whiskeyn är mycket välbalanserad och fruktig. Den bjuder på angenäm doft och smak av rostad ek och vanilj samt den lätta kryddighet som kännetecknar Pot Still.

Pot Still, som är vanligt på Irland, innebär att man kombinerar mältat och omältat korn. Annars brukar endast mältat korn användas.

Nr 83335, pris 599 kr i beställningssortimentet. Detaljerad information och beställning!

 

 

 

 

KOMPLEX MED LJUVA TONER AV EXOTISK FRUKT

Glendalough Single Cask Madeira Finish 42 % är en specialversion av destilleriets Double Barrel. Den får sin slutliga finish i fat som använts för canteirolagrad Madeira.

2017 fick den utmärkelsen ”Best Irish Single Grain” och når en kvalitetsnivå som enligt destilleriet är nästan omöjlig att överträffa!

”Madeiran” lockar med en doft av exotisk frukt, apelsinzest och marmelad (onlinecasinos-australia.com). Smaken är komplex, men lättillgänglig, och har tydliga inslag av russin, mörka körsbär, vanilj och plommon med lite pepprighet i avslutningen.

Nr 80360, pris 499 kr i beställningssortimentet. Detaljerad information och beställning!

 

 

 

 

TOPPWHISKEY FÅR UPPDATERAD DESIGN

Glendalough Double Barrel Single Grain är något av destilleriets stolthet och har fått ny design. (Under kort tid säljs den med både gammal och ny design). Grain blandas traditionellt med annan whiskey men här handlar det om single grain. Den har först fått vila i gamla bourbonfat för att få sin slutliga finish i fat som tidigare innehållit Oloroso-sherry.

Resultatet är en blommig whiskey med doft av körsbär, fikon och kastanj. Smaken är mild och rund med inslag av smörkola, honung, fikon och karamell samt ton av brunt socker från sherryfaten.

Nr 85800, pris 449 kr i beställningssortimentet. Detaljerad information och beställning!

Visa fler