Hjärtegod meny för Alla hjärtans dag

 

P4 Radio Stockholm OCH Anette Rosvall har satt samman en riktigt trevlig meny till Alla Hjärtans Dag. Till varmrätten, sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar, rekommenderas ett glas Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese. 

 

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar

 

Lax- och krabbollar

  • 800 g  laxfilé
  • 1 burk krabbkött (ca 150 gr)
  • 1 hel röd chilifrukt
  • 1 ägg
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1  schalottenlökar
  • 1 dl turkisk youghurt
  • 1 skvätt fisksås
  • (ev en liten skvätt vatten)
  • svartpeppar och salt
  • sesamfrön
  • olja
  • 1 l vatten (till kokningen)
  • en skvätt flytande hummerfond

 

Dressing

  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 msk olja
  • 2 msk heintz chilisås
  • 1 msk tabasco
  • 4 msk sweetchilisås
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk soya

 

Nudlar

  • 600 g kokta och avkylda glasnudlar
  • 2 tomater i tunna skivor
  • 1 st scharlottenlök i tunna, tunna skivor
  • 1/2 skalad gurka i små, små kuber (blir krunchigt o gott)
  • några kvistar koriander

 

Gör så här:

Koka först nudlarna och kyl ner dem i kallt vatten. Ställ dem åt sidan.

Mixa alla bollsingredienser till en slät, rosa smet. Koka upp 1 liter vatten, ner med en stor nypa salt och en skvätt hummerfond. Smeten gör du små bollar av. Klicka ner laxbollarna i hummerfondsvattnet och koka dem i några minuter tills de är färdiga och flyter upp. Ta upp dem ur vattnet, lägg dem på en kökshanduk och låt dem rinna av en smula rulla dem sedan på ett fat med sesamfrön. Rulla så att bollarna är täckta av sesamfrön och lägg dem sedan i en het stekpanna med olja och en klick smör i. Låt dem få färg runtom och ställ dem sedan åt sidan medan du gör dressing och nudelsalladen.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan medan du skär nudelgrönsakerna i så tunna strimlor som du bara kan. Blanda sedan nudlar, dressing och grönsaker ordentligt och sedan lägger du på de små bollarna överst, dekorera eventuellt med ätbara blommor, eller lite extra Sweet and soursauce om du inte har några blommor. Du vet väl att du kan äta alla orkidéer? Snyggt och lite asiatiskt!

 

Lite gott i glaset

 

Till varmrätten:

Här är hettan i rätten styrande i mitt vinval och jag går direkt på ett klassiskt val med Riesling Spätlese. Deidesheimer Herrgottsacker Riesling SpätleseSystembolagsnummer 5042, Pris 101:- 
Ett halvtorrt vin med inslag av vinterpäron, druvighet, citrustoner samt avslut med toner av honung och aprikos.

Se alla recept och lyssna här.