Hallonsorbet toppad med Champagne

Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Med årsskiftets middagar i tankarna har Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 4 dl hallon
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • saft från 1 citron
  • 1 äggvita
  • Champagne till topping (Haton Brut Classic)

 

Koka upp vatten, socker och hallon. Låt det svalna, mixa sedan med stavmixer eller matberedare. Sila bort hallonfröna för att få helt slät sorbet. Smaka av med citron. Vispa äggvitan tills du får hårda toppar. Vänd försiktigt ner hallonsmeten i äggvitan och kör i glassmaskin (eller i tättslutande låda i frysen i cirka 4–5 timmar. Tänk på att röra om sorbeten 4–5 gånger).

 

Lägg upp sorbeten i ett champagneglas eller en passande skål. Dekorera med några färska hallon och häll på champagne vid serveringen.

 

I glaset

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016. Ädelsött vin med ton av honung och aprikos. Nr 2901, pris 189 kr i Systembolagets fasta sortiment. Vinet finns i nästan alla Systembutiker. Läs mer!