Stek hastigt ca 50 g strimlad paprika, 50 g finskuren sticklök och 50 g strimlad zucchini i lite olivolja och flingsalt. Servera med skivad limegravad lax (se recept). Går att köpa färdiggravad lax i butik och tillsätta lime.

 

LIMEGRAVAD LAX

Laxen skall alltid frysas först

  • 1 kg jämntjock laxfilé
  • ca ¾ dl = 4 msk salt / kg filé
  • ca ¾ -1 dl = 4–6 msk socker / kg filé
  • ca 20 vitpepparkorn krossade
  • 2 raspad limefrukt
  • saften från 2 limefrukter
  • rikligt med dillstjälkar

 

Välj helst en jämntjock mittenbit. Plocka bort muskelbenen med en pincett eller tång. Gnid in laxen med limesaft, raspat limeskal, salt, socker peppar och dillstjälkar. Låt laxen stå ca 2–3 dygn i kyl

 

SALTROSTAD STICKLÖK, ZUCCHINI OCH PADRONPAPRIKA

  • 100 g grovskuren zucchini
  • 100 g ansad och sköljd sticklök
  • 100 g pardonpaprika eller grovskuren grön paprika
  • salt
  • olivolja

 

Gnid in grönsakerna med olivolja och salt. Rosta 5–10 minuter i 225-gradig ugn. Serveras kallt eller varmt (se ovan).

 

SNAPSREKOMMENDATION – FJÄRIL VINGAD

Snapsen är smaksatt med fläderblommor och citrus och passar utmärkt till sältan och syrligheten i den limegravade laxen. Fjäril Vingad finns i beställningssortimentet. Snapsen ingår i En Back Snaps Svarta Backen (nr 85808, 299 kr) och säljs även i 500 ml-flaska (nr 86520, 259 kr).