6 PORTIONER

Pajdeg
2,25 dl dinkelmjöl
1,5 dl råsocker
125 g nötter (hasselnötter, pekannötter, cashew eller valnötter)
110 g smör
1 nypa flingsalt
1 nypa kanel

Marinering
4 svenska äpplen
Äpple & Kanel-dryck (Nr 88364, pris 185 kr)

Fyllning
marinerade äpplen (enligt ovan)
1 dl honung
2,5 msk majsstärkelse 

Servering
nötter
vispad grädde
Äpple & Kanel-dryck

 

Börja med att skala och kärna ur äpplena. Bäst resultat blir det med svenska Discovery eller Aroma. Skär dem i skivor och lägg i en plastpåse. Häll på 0,5 dl Äpple & Kanel-dryck och låt äppelskivorna marinera i påsen någon timme. Flytta dem sedan till en skål och häll över honung och majsstärkelse. Rör om försiktigt så inte äppelskivorna går sönder. Lägg dem sedan i en pajform utan löstagbar kant. Fördela så det blir ett jämnt lager.
Sätt ugnen på 175 grader. Häll de torra ingredienserna till degen i en matberedare och mixa till mjölig konsistens. Tillsätt smöret och mixa tills det blir en lagom smulig deg.
Fördela pajdegen i ett jämnt lager över äppelskivorna. Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen bubblar och degen blivit läckert gyllenbrun. Ta ut pajen och låt svalna innan servering. Garnera med några nötter eller äppelklyftor och servera med vispad grädde eller vaniljsås och ett litet glas Äpple & Kaneldryck. Nr 88364, pris 185 kr i Systembolagets beställningssortiment.