Pannacotta, 8 portioner

  • 7,5 dl vispgrädde
  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g vit choklad
  • 100 g mörk choklad
  • 6 msk socker
  • 3 gelatinblad

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka grädde och socker cirka 20 minuter. Hacka chokladen och lägg i tre skålar. Krama ur gelatinet och fördela det i varje skål med choklad. Fördela gräddkoket i chokladbunkarna och rör om till en helt jämn smet. Häll smeten i tre olika formar och frys in. Innan servering, lägg bitarna på tallrik och låt stå 20 minuter i rumstemperatur.

 

Lakritssås

  • 1 dl grädde
  • 3 dl muscovadosocker
  • 2 msk sirap
  • 4 msk coloritsoja
  • 2 msk vatten

 

Blanda samtliga ingredienser och koka i 15–20 minuter eller tills såsen är simmig.

 

Hallonkompott

  • 60 g färska hallon
  • 1 apelsin
  • 1 dl socker
  • 1 msk honung
  • ½ vaniljstång
  • 2 tsk apelsinskal
  • 1 dl vatten

 

Skåra vaniljstången och koka upp tillsammans med socker, honung och vatten. Skala apelsinen med en potatisskalare, se till att inte få med det vita innanför skalet. Strimla ner skalet fint och lägg ner det i sockerkoket. Dela apelsinen och pressa ner saften och låt sedan blandningen koka i cirka 10 minuter. Tag kastrullen från värmen, plocka undan vaniljstången och vänd ner hallonen.

 

Isad apelsinsoppa

  • 2 apelsiner
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 6 cl ljus rom
  • 2 dl is

 

Skala och skär ner apelsinerna i små bitar, lägg dem i en kastrull tillsammans med farinsocker, vatten och rom. Låt koka 5 minuter eller tills apelsinen är helt mosig. Låt svalna något och mixa det sedan väldigt fint, sila av. Ställ svalt tills det är kallt. Mixa i isen strax innan servering och servera soppan i shotglas.