Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Med årsskiftets middagar i tankarna har Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 8–12 pilgrimsmusslor
  • 4 skivor pancetta (rimmat, lufttorkat sidfläsk)
  • olivolja
  • 1 litet blomkålshuvud (ca 500–600 g)
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt, vitpeppar

 

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i saltat vatten. Bryn smöret tills det får en nötig doft, slå i grädden och låt bli varmt. När blomkålen är mjuk, slå av vattnet och mixa den slät. Häll i grädden lite i taget tills du får den konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Stek pancettan krispig i olja. Lägg den på hushållspapper för att droppa av. Torka av pilgrimsmusslorna, salta och peppra. Stek dem i smör i cirka 1 minut på varje sida. Lägg på tallrik direkt och servera!

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic
. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!