4 PORTIONER

CASHEWMAJJO

75 g cashewnötter
2 msk solrosolja
2 msk citronsaft
1 tsk agavenektar
1 tsk senap
1–2 msk sojadryck eller
mandelmjölk
gurkmejapulver
salt och peppar

BURGARE
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4–5 msk solrosolja
400 g vita bönor från burk
1 tsk salt
peppar ur kvarnen
1 tsk mald spiskummin
1 tsk rivet citronskal
1 nypa rökt paprikapulver
ca 60 g havregryn
½ gurka
2 tomater
1 rödlök
2 msk valfria groddar
4 sallatsblad
4 hamburgerbröd


Majjo:
Låt cashewnötterna mjukna i vatten i minst 2 timmar. Häll av vattnet, låt dem droppa av och mixa dem sedan tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

Burgare: Skala lök och vitlök, finhacka och fräs hacket i 1 msk olja i stekpanna. Låt bönorna torka innan de mixas till fin puré tillsammans med salt, peppar, spiskummin, citronriv, paprikapulver och havregryn. Rör i den frästa löken. Fukta händerna med vatten och forma 4 burgare. Grilla eller stek dem gyllenbruna cirka 4–5 minuter per sida. Använd gärna stekpanna på grillen för bästa resultat.
Skala gurkan och skär den i 4 bitar på längden. Skiva tomaterna. Skala rödlöken och skär tunna ringar. Skölj och skaka av sallatsbladen och groddarna noga innan du lägger upp dem.
Dela hamburgerbröden i halvor och lägg på cashewmajjo, sallatsblad, burgare, gurka, tomat och lökringar. Strö över groddarna och lägg på brödets överdel. Servera på en liten tallrik eller fat.

 

I GLASET

Tokaji Furmint 2016. Torrt vitt vin från Tokaj, Hegyalja/Ungern. Nr 6214, pris 89 kr.  Edition No1 Riesling. Vitt halvtorrt vin från Tyskland. Nr 6274, pris 54 kr (375 ml) i ordinarie sortiment. Finns även i 750 ml-flaska, pris 94 kr, i beställningssortimentet. Vi hoppas det smakar!