Många vinkooperativ noterar ett sjunkande antal medlemmar. När de äldre går i pension är det inte självklart att barnen tar över. I Deideshem finns ett lysande undantag: Philipp Fürst, 26 år.

Det har varit ett bra vinår i Deidesheim – mycket bättre än i fjol.
– I år har vi tack och lov sluppit den japanska fruktflugan Drosophila suzukii, säger Gerald Niederberger, chef för Winzerverein Deidesheim. I fjol förstörde flugan större delen av de blå druvorna.
Årets varma sommar med temperaturer uppåt 40 grader gjorde att druvorna blev små men med riktigt bra sockerhalt. Skördearbetet avslutades i princip första veckan i oktober med undantag för två områden där druvor sparades ytterligare några veckor för att användas till de söta kvaliteterna auslese och beerenauslese.
Philipp Fürst är också riktigt nöjd med 2015. Han är bara 26 år men har ändå bärgat sin tionde vinskörd.
– Redan när jag var riktigt liten följde jag med mina föräldrar i vingården och hjälpte till så gott jag kunde. De hade två hektar Riesling och allt arbete fick ske på helgerna eftersom de hade andra arbeten i veckorna, säger han.

 

PHILIPP FÜRST INSÅG TIDIGT ATT VINET – trots allt arbete – skulle bli hans liv. Året han fyllde sexton fick han ta över familjens odlingar samtidigt som han skaffade grundläggande utbildning med inriktning på vinframställning.
Efter tre år på yrkesskola reste Philipp Fürst runt i världen på all ledig tid. Han fick nya idéer i Australien, Nya Zeeland, Kalifornien och Kanada samtidigt som mer traditionella områden som Bourgogne och Toscana gav honom respekten för historiska kvalitéer.
Av Winzerverein Deidesheims drygt 400 medlemmar är i dag cirka 125 heltidsbönder och resten är helgaktiva.
– Varje år är det två, tre familjer som ger upp och där ingen i släkten vill ta över, berättar Gerald Niederberger. Lösningen blir ofta att kooperativet arrenderar eller köper marken för att inte förlora värdefulla odlingsområden. Philipp Fürst är ett exempel på ungdomar som går egna vägar och bevarar traditionerna. De senaste åren har han också kunnat utöka sina arealer och äger i dag 15 hektar vinmark, vilket är tillräckligt för hans egen försörjning. Flickvännen måste dock jobba med annat.
Som ung vinbonde har han tagit till sig mycket av det nytänkande som präglar modernt vingårdsarbete:
– Jag bekämpar inte ogräset med kemiska medel, jag låter gräset växa mellan varannan vinrad, jag använder bara naturgödsel och andra naturvänliga metoder, säger han. Skörden sker mestadels med skördemaskiner, men de bästa odlingslotterna kräver handarbete:
– Då får släkt och vänner rycka in och hjälpa till för att bärga hem de dyrbara druvorna.
Odlingarna ligger spridda runt omkring Deidesheim och innefattar kända lägen som Herrgottsacker, Leinhöhle, Mäushöhle, Kieselberg, Paradiesgarten och Grainhübel.

 

Herrhottsacker-ny-design_liggande_liten

 

DET ÄR INGET TVIVEL OM ATT Philipp Fürsts arbete uppmärksammas och uppskattas. Han är den yngste medlemmen i tiomannarådet som styr kooperativet och valdes in redan som 22- ring.
– Några av mina barndomskompisar har också blivit intresserade och satsar på att ta över föräldrarnas vingårdar. Det ser alla fram emot!
På frågan om han inte skulle vilja göra sitt eget vin skrattar han och säger något vagt om att han håller på med en del experiment i kooperativets källare. Resorna i världen har gett honom smak för många olika druvsorter, främst Pinot Noir och Sauvignon Blanc, även om det är Riesling som han gillar mest.
En annan kärlek är utförsåkningen – han åker gärna till Alperna så fort tiden medger, vilket tyvärr blivit mer sällsynt ju större ansvar han har för odlingarna.
Kooperativets direktör Gerald Niederberger och Philipp Fürst trivs bra tillsammans och de spexade rejält när bilderna togs i Grainhübel.
När Gerald Niederberger tog över kooperativets ledning 2013 var han tydlig med att förnya kooperativet utan att ge avkall på traditionerna. Modern webbplats och ständig närvaro i sociala medier är viktiga verktyg i verksamheten. Hållbar odling är viktigare än någonsin även om det är svårt att få 400 medlemmar att enas om metoderna. Det hårda arbetet i vingården lockar inte alla – men styrkan med ett välmående kooperativ är möjligheterna till rådgivning och tillgång till modern teknik. Investeringarna i utrustning för druvmottagningen har också höjt kvaliteten och det är ju där svaret på alla frågorna ligger – i vinglaset!

 

Läs mer om leverantören och produkterna här.