Biodynamiskt bubbel från Alsace

Crémant d’Alsace Comète gör verkligen skäl för sitt namn – smakupplevelsen slår ner som en komet i munhålan: Blommor, kryddor, kola och frukt med perfekt balanserad mousse och riktigt lång, angenäm eftersmak.

Comète är ett torrt mousserande vin från Domanie Amélie & Charles Sparr i Alsace i östra Frankrike, på gränsen till Tyskland. Det passar utmärkt att dricka som sällskapsvin, apéritif och till de flesta skaldjursrätter, rökt lax, sushi och ostron. Det passar även till hårdostar som Kvibille Cheddar och dessertostar som brie.

Domaine Amélie & Charles Sparr i Wettolsheim är ett nytt lysande namn i Alsace. Vineriet drivs av äkta paret Charles och Amelie, vars familjer sedan länge är djupt rotade i den nordostfranska vinmyllan. Ambitionerna är högt ställda och vinproduktionen är såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierad (Demeter).

Biodynamiskt kan enkelt förklaras med att det är mer eko än ekologiskt. Biodynamiska vinmakare betraktar sina odlingar som ett helt ekosystem och strävar efter mångfald både vad gäller växtlighet och nyttoinsekter. Arbetet anpassas till stor del efter årstiderna och det brukar sägas att biodynamiska vinodlare är följeslagare till sina vinrankor och stöttar dem endast när det behövs – i övrigt ska de växa och klara sig av egen kraft. Det anses att biodynamiska viner bjuder på en stor smakrikedom.

Crémant d’Alsace Comète produceras enligt den traditionella metoden, vilket innebär att vinet först jäser i ståltankar. Vid buteljeringen tillsätts jäst och socker innan flaskorna försluts med en enkel kapsyl och ställs i 45 graders vinkel. De vrids sedan sakta tills de står helt upp och ned. Då fryses flaskhalsen, kapsylen tas av och den frysta jästfällningen avlägsnas. Flaskorna fylls på med vin så de blir helt fyllda och slutligen förses de med den traditionella korken och en metallgrimma.

Crémant d’Alsace Comète. Nr 73043, pris 179 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Du beställer Comète här!