Grappa får finare form

Nu får trotjänaren Grappa di Chardonnay ny flaska och ny etikett. Men fortfarande är det samma innehåll – det vill säga fatlagrad hantverksgrappa gjord på en enda druvsort.

Grappa har gamla traditioner i norra Italien där vinbönderna tidigt lärde sig att använda druvrester från vintillverkningen – vinaccia – för destillering av sprit. Namnet härstammar troligen från den lilla byn Bassano di Grappa i Veneto eller har att göra med ett dialektalt uttryck för druvstjälk.

Från början nyttjades den hemgjorda druvspriten framför allt som styrketår i vingårdarna. I dag är grappa något av modedryck fullt i klass med fin konjak eller single malt whisky.

Större delen av all grappa som säljs kommer från industriella företag med kontinuerlig produktion, så kallad kolonndestillering. Men det finns också mindre destillerier som värnar om de hantverksmässiga tillverkningsmetoderna.

 

ETT EXEMPEL ÄR VILLA ROSATI nära Alba i Piemonte, som håller till i ett vackert gammalt hus på landet med destilleri på bottenvåningen, kontor på ovanvåningen samt lager i källaren. För destilleringen används klassiska enkelpannor i koppar.

Destilleringen sker i två steg – den första har till syfte att eliminera alla orenheter och bismaker och den andra är till för att ge alkoholhalten en skjuts uppåt. Första och sista delen av destillatet har som regel lägre kvalitet och endast den mellersta delen sparas.

Processen av en omgång på omkring 500 liter grappa tar ungefär fem timmar. Därefter går den klara drycken – affinata – vidare till källaren där den lagras på ekfat för att få sin karaktäristiska färg och arom.

En av de mest uppskattade är Ca’ de Monte Grappa di Monovitigno Chardonnay, där råvaran kommer från det ansedda vineriet Azienda Vinicola Malgrà i Nizza Monferrato, några mil österut i Piemonte.

Ca’ de Monte Grappa di Monovitigno Chardonnay är en kristallklar grappa som har en aromatisk doft med toner av gräs och päron och en mjuk, fruktig smak med viss sötma samt eftersmak av russin och kärnor. Hur grappa ska avnjutas råder delade meningar om. De flesta föredrar den som digestif med en serveringstemperatur på 18–20 grader. Servera den helst i ett speciellt grappaglas eller tulpanglas med lätt utsvängda kanter.

 

PÅ VÄG UT TILL DIN SYSTEMBUTIK
Grappa di Chardonnay får ny flaska och ny etikett under senhösten. Observera att den tidigare långsmala flaskan fortfarande kan finnas kvar i vissa Systembutiker under en övergångsperiod. Skulle grappan saknas i din Systembutik, be personalen beställa hem. Nr 371, pris 399 kr.