De har ett miljö- och klimatperspektiv som få andra i vinvärlden. Nu lanserar Granqvist Beverage House tre spännande rödviner från LangeTwins i Lodi i Kalifornien. ”Hållbar vinodling är den enda vägen framåt”, säger vinmakaren Randall Lange.

Acampo är en by med 400 invånare, strax utanför Lodi i Kalifornien. Närmaste större städer är San Francisco i väster och Sacramento i norr. Här ligger LangeTwins Family Winery and Vineyards, ett av Kaliforniens mest omtalade nya vinerier.
Vineriet grundades för drygt tio år sedan, men familjen Lange är väl rotad i bygden. Redan på 1870-talet gjorde sig Maria och Johann Lange kända för sina vattenmeloner. 1916 planterades de första druvorna.
I dag driver tvillingarna Randall och Bradford Lange vineriet. På 1970-talet kom de tillbaka till familjegården efter avslutade universitetsstudier och bestämde sig för att satsa fullt ut på vinodling.
Hårt arbete, envishet och en stark tro på framtiden gjorde att de succesivt kunde utöka odlingarna och förse den snabbt växande kaliforniska vinindustrin med förstklassiga druvor.
Randall och Bradford gifte sig så småningom med Charlene och Susan och har nu fem barn – Marissa, Aaron, Philip, Kendra och Joseph.
När samtliga av dem visade intresse för familjens företag bestämde sig tvillingarna för att satsa på en egen vinanläggning och för första gången producera eget vin. Noggrann planering och över trettio års erfarenhet gjorde att vineriet – som öppnade 2006 – är ett av Kaliforniens modernaste och miljövänligaste.

 

IN I MINSTA DETALJ SATSADE DE PÅ att spara el, minimera svinn och – inte minst – skonsam druvhantering. De var först med att installera dubbelsidiga solpaneler och är i dag nästan självförsörjande på el.
Klimatet i San Joaquin Valley – där Lodi ligger – är idealiskt för druvodling. Det är medelhavsklimat, men med liten risk för regn, vilket gör behovet av bekämpningsmedel mindre än normalt.
– Vi vet att vissa druvor är mer känsliga för mjöldagg och risken fanns att man sprutade alla odlingar av bara farten. I dag har vi ett noga uträknat åtgärdsschema där vi bara gör något när det är helt nödvändigt. Vi har även byggt en egen traktor som kan behandla fyra rader vinrankor i taget istället för två. Det ger mindre svinn och lägre bränslekostnader, säger Randall Lange.
En del av vinodlingarna som tidigare fanns utmed Mokelumnefloden har ersatts av annan växtlighet för att stärka flodbanken och för att det ursprungliga djurlivet ska kunna återvända. Floden är i dag rik på fisk tack vare detta.
Familjen Lange har också satt upp otaliga holkar för att locka många olika fåglar – bland annat ugglor – som i sin tur lever av insekter och gnagare som hotar vinplantorna.
– Som familjeföretag måste vi satsa på kommande generationer, säger Joe Lange, som fått höra detta av sin far Randall sedan barnsben. Familjen Lange har också varit drivande i arbetet med att ta fram de så kallade ”Lodireglerna”, de kaliforniska vinodlarnas certifierade hållbarhetsprogram.
– Vi fortsätter också att växa, berättar Joe Lange. För några år sedan invigde vi vårt ”Press Room” för att bättre kunna ta emot besökare och servera våra viner till kunderna i en trevlig miljö. Vi invigde en ny buteljeringsanläggning 2014 och kan nu buteljera mycket mer än de 1 000 vinlådor vi gjorde första året.

 

VINMAKARNA DAVID AKIYOSHI OCH Karen Birmingham har stor del i framgångarna. David var chefsvinmakare på Mondavis Woodbridgeanläggning i Lodi i 25 år innan han började på LangeTwins 2005. Karen arbetade också där och följde efter sin kollega några år senare. Tillsammans har de många års erfarenhet av Lodi och de omkringliggande distrikten. De kan jordmånen och klimatet utan och innan.
Stort fokus läggs på att utveckla de 26 druvsorterna i odlingarna. Lodi är främst känt som ett rödvinsområde där Zinfandel och Cabernet Sauvignon dominerar, men där även de gröna Chardonnay och Sauvignon Blanc trivs.
På senare år har Lodis vinerier börjat plantera spanska, italienska och portugisiska druvsorter som visat sig trivas riktigt bra. Senaste tillskottet hos LangeTwins är italienska Nero d’Avola som planterades 2012. En annan nykomling är Teroldego, en blå druva som normalt bara finns i Norditalien. Förnyelsen uppskattas och en av USA:s främsta vintidskrifter utsåg Lodi till Årets vindistrikt 2016.
– Vi vet att vår satsning på hållbar vinodling är den enda vägen framåt, säger Randall Lange. För oss, för våra barn och kommande generationer. Kan vi dessutom minska svinnet och på så sätt spara pengar har vi råd att göra bättre vin!

 

TRE FINA VINER FRÅN LANGETWINS
Ivory & Burt Zinfandel 2015
Rött fylligt vin med angenäm doft av mörka bär. Smaken är fruktig med druvtypiska toner av körsbär och björnbär. Lång eftersmak med kryddiga inslag och mjuka tanniner. Passar till de flesta kötträtter och kraftigare pastarätter. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader. Nr 78002, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/78002.

 

Caricature Red Blend 2015
Medelfylligt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smakrikt med toner av björnbär, körsbär och plommon, angenämt kryddigt eftersmak. Vinet är en blend av druvorna Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petite Sirah, Sangiovese och Tannat. Passar fint exempelvis till rostbiff, goudaost och desserter av mjölkchoklad. Serveringstemperatur: 16–18 grader. Nr 72925, pris 199 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/72925.


Cabernet Sauvignon 2014
Medelfylligt rödvin med angenäm doft och smak av körsbär och fat. Efter hela 16 månaders fatlagring är vinet mycket välbalanserat med rund, mjuk smak och milda tanniner. Passar utmärkt att servera till de flesta kötträtter, kraftigare pastarätter samt lagrade hårdostar. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader, Nr 75010, pris 199 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/75010.