Ingen fest utan bubbel

Tänk att ett vin fyllt av små luftbubblor kan göra så mycket för att höja stämningen på sommarens fester – och alla andra fester! Här får du tips på tre bra bubbelviner från olika regioner och i olika prisklasser. Skål!


LYXIG CHAMPAGNE TILL OSTRON OCH SKALDJUR


Haton Brut Classic
är en torr champagne av allra bästa märke. Den framställs enligt den traditionella metoden som används i alla franska vindistrikt och även i några andra EU-länder.

Haton Brut Classic är en ”blanc de noirs” och består av de blå druvorna Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Blandningen ger champagnen en rik, fyllig doft och smak med lagom syra. Druvsorterna skördas var för sig och vinifieras separat innan de blandas inför flasktappningen och den slutliga jäsningen. Passar lika bra till buffén som apéritif på festen.

Nr 77637, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

EKOLOGISK CRÉMANT TILL SUSHI OCH RÖKT LAX

Crémant d’Alsace Comète är ett torrt mousserande vin från Alsace i Frankrike som produceras enligt den traditionella champagnemetoden. Crémant är beteckningen på mousserande franska viner som inte kommer från Champagne.

Comète produceras av Vignoble des 2 lunes och består till 100 procent av Pinot Blancdruvor. Det har en angenäm blommig doft och fruktigt delikat smak. Avnjut det som apéritif, till sushi, rökt lax, skaldjursrätter och ostron men även till milda dessertostar. Vinet är såväl ekologiskt som biodynamiskt certifierat.

Nr 73043, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

SÄLLSKAPSVIN MED LITEN PRISLAPP

Premiere Sekt är ett mycket prisvärt tyskt mousserande vin som framställs enligt den så kallade läskedrycksmetoden: Kolsyra tillsätts i ett färdigt vin.

Premiere Sekt levereras av Sektkellerei Josef Drahten i Moseldalen och bjuder på en fruktig doft med lätta mineraltoner. Smaken är angeämt fruktig med lagom mousse. Vinet är en blend av flera olika gröna druvsorter, bland annat Riesling, den klassiska tyska druvan. Du serverar Premiere Sekt väl kylt som apéritif på sommarens fester samt till bufférätter och skaldjur.

Nr 87077, pris 95 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.

 

 

Fakta: Traditionella metoden
Vinet får först jäsa i ståltank eller träfat. Vid buteljeringen tillsätts jäst samt socker och flaskorna försluts med en kapsyl. De ställs i 45 graders vinkel och vrids sedan sakta tills de står helt upp och ned. Då fryses flaskhalsen, korken tas av och den frysta jästfällningen avlägsnas. Flaskorna fylls på med vin så de blir helt fyllda och ofta tillsätts även lite socker (dosage). Som sista moment förses flaskorna med den traditionella champagnekorken och en metallgrimma.

 

Fler tips: 
Vi har ytterligare två champagner från Haton och dessutom fyra från Ellnér, bland annat den uppskattade Pompadour. Du hittar detaljerad information om dem här på hemsidan. Sök på ”Haton” och ”Ellner”. Här finns också (Inspiration/Lär känna våra drycker) en film där du får veta mer om mousserande viner.