Lyckad snapsidé fyller 20 år i år!

I år fyller Västgötasnaps 20 år! Den lanserades på Systembolaget lagom till midsommarhelgen 1999. Och i början av år 2000 kom Smålandssnaps och strax därefter Västkustsnaps. Några år senare tillkom också de populära backarna.

Västgötasnaps togs fram i samband med en recepttävling som utlystes av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Den kom på tredje plats i klassen Kryddat brännvin och fick äran att vara med i Regionens kokbok som gavs ut hösten 1999.

– Det var Stefan Grynge, i dag kock på VinContoret. som tipsade oss om att vara med i tävlingen, säger Lennart Granqvist på Granqvist Beverage House.

– Själva hade vi inte så stor erfarenhet av snaps på den tiden, men vi fick god hjälp av Per Gåvertsson, make till vår mångåriga medarbetare Leine Gåvertsson. Han brukade experimentera med smaksatta snapsar och tog fram några olika förslag till oss.

Efter noggrann provsmakning valdes ett av hans recept ut, döptes till Västgötasnaps och skickades in till tävlingen. Den friska smaken med ton av körsbär och vita vinbär gick hem hos juryn som valde ut de snapsar som fick vara med i kokboken.

– Vi tyckte det här var riktigt inspirerande och bestämde oss för att också börja tillverka snapsen och sälja den på Systembolaget, säger Lennart Granqvist. Och när vi ändå var igång passade vi på att ta fram ytterligare några snapsar och då föddes Smålandssnaps och Västkustsnaps.

Smålandssnaps är smaksatt med fläder, timjan, anis och fänkål. Västkustsnaps smakar nypon, slånbär och björnbär.

1999 fanns det inga småskaliga hantverksbrännerier i Sverige och tillverkningen lades ut hos Brennerei Back i Tyskland, där de fortfarande destilleras.

– Back kom också med förslag på olika flaskor och vi föll direkt för den speciella gammaldags, runda formen, säger Lennart Granqvist.

Totalt har Granqvist tolv olika snapsar i såväl halvlitersflaskor som i småflaskor á 50 ml i de båda snapsbackarna. Du hittar detaljerad information om samtliga på granqvistbev.se. Sök på ”snaps”.

 

STÄLL EN BACK PÅ JULBORDET!

Backarna innehåller 12 snapsflaskor á 50 ml vardera. Den röda finns i ordinarie sortiment. Nr 141, pris 299 kr.

Den svarta ingår i beställningssortimentet. Nr 85808, pris 299 kr. Beställ här.