Till 4 portioner behöver du:
- 1 brässkyckling eller ungtupp på cirka 1500-1800 g
Stycka kycklingen ben och skinnfri.
Marinad
- 5 dl vatten
- 2 msk vinbärsgelé
- 2 msk vinäger
- 20 g persiljestjälkar
- Cirka 20 st krossade enbär
- 1 hackad gul lök
- 1/2 msk krossad vitpeppar
- 2 cl vitt vin
- 2 cl rött vin
- 2 cl gin
Slå alla ingredienser utom gin i en kastrull och låt koka i cirka 15 minuter under lock. Kyl ned marinaden ordentligt. Tillsätt gin. Lägg i kycklingen. Låt ligga över natt eller cirkaa 8 timmar (det går att förkorta marineringen betydligt om man styckar kycklingen i små bitar).
Sås
- 4 dl reducerad buljong
- 2 msk smör
- 1/2 dl vetemjöl
- Marinad från kycklingen
- Eventuellt enbär
- Salt
- Peppar
- Sockerkulör
Gör en buljong på kycklingskroven genom att koka i vatten med lök, morötter, svartpeppar och ett lagerblad.
Sallad
- 200 g rosésllad
- 200 g salladskål eller isbergssallad
- 100 g brysselkål
- 3 dl vatten
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 3 msk socker
- 3 msk olivolja
- Salt
- Vitpeppar
Blanda vatten, vinäger, olja, socker, salt och grovmald peppar i en bunke. Vispa tills socker och salt har smält. Blanchera brysselkålen och kyl ned snabbt så att den inte mister sin färg. Strimla rosésallad och salladskål och lägg i marinaden. Blanda brysselkålen och lägg också den i marinaden. Låt den stå och dra i cirka 10 minuter.
Låt marinaden rinna av något från salladen och sautera snabbt i varm panna 200°. Lägg upp den på varm tallrik. Låt också marinaden från kycklingen rinna av något och stek långsamt i panna. Skär upp och lägg på salladsbädden.