Till 4 portioner behöver du:

  • 1 brässkyckling eller ungtupp på cirka 1500-1800 g

 

Stycka kycklingen ben och skinnfri.

 

Marinad

  • 5 dl vatten
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk vinäger
  • 20 g persiljestjälkar
  • Cirka 20 st krossade enbär
  • 1 hackad gul lök
  • 1/2 msk krossad vitpeppar
  • 2 cl vitt vin
  • 2 cl rött vin
  • 2 cl gin

 

Slå alla ingredienser utom gin i en kastrull och låt koka i cirka 15 minuter under lock. Kyl ned marinaden ordentligt. Tillsätt gin. Lägg i kycklingen. Låt ligga över natt eller cirkaa 8 timmar (det går att förkorta marineringen betydligt om man styckar kycklingen i små bitar).

 

Sås

  • 4 dl reducerad buljong
  • 2 msk smör  
  • 1/2 dl vetemjöl
  • Marinad från kycklingen
  • Eventuellt enbär
  • Salt
  • Peppar
  • Sockerkulör

 

Gör en buljong på kycklingskroven genom att koka i vatten med lök, morötter, svartpeppar och ett lagerblad.

 

Sallad

  • 200 g rosésllad
  • 200 g salladskål eller isbergssallad
  • 100 g brysselkål
  • 3 dl vatten
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk socker
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Vitpeppar

 

Blanda vatten, vinäger, olja, socker, salt och grovmald peppar i en bunke. Vispa tills socker och salt har smält. Blanchera brysselkålen och kyl ned snabbt så att den inte mister sin färg. Strimla rosésallad och salladskål och lägg i marinaden. Blanda brysselkålen och lägg också den i marinaden. Låt den stå och dra i cirka 10 minuter.

 

 

Låt marinaden rinna av något från salladen och sautera snabbt i varm panna 200°. Lägg upp den på varm tallrik. Låt också marinaden från kycklingen rinna av något och stek långsamt i panna. Skär upp och lägg på salladsbädden.