Till 6 portioner behöver du:
- 150 g ej tillagad polenta
- salt
- 2 lagerblad
- 1 silverlök (200 g) skuren i ringar
- 100 g smör
- 300 g blandsvamp (eller en sort)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 kvistar rosmarin
- 250 g mascarpone
- 250 g ekologisk mjölk
- en rejäl nypa nyriven muskot
- 200 g parmesanost
- salt och nymalen svartpeppar
Följ tillagningsinstruktionerna påförpackningen till den ej tillagade polentan. Tag gärna hälften vatten och hälften mjölk, komplettera med salt och lagerblad för extra mustig smak. Koka upp vätskan i en stor kastrull och rör sedan ned polentan. Fortsätt röra tills all polenta har blandats ut, sätt på låg värme i 40–45 minuter. Häll sedan polentan i en metall- eller glasform och låt den svalna och bli fast. Det tar cirka 1-1 ½ timme.
Värm ugnen till 180 grader/gasspis 4. Stek lökringarna med lite salt och nymalen svartpeppar i hälften av smöret tills de blir mjuka. Stek i en annan panna svampen, lök och rosmarin i resten av smöret på hög värme. Tillsätt salt och nymalen svartpeppar efter smak. Blanda under tiden mascarpone och mjölk med muskot.
Skär polentan i skivor som är 0,5 cm breda. Smöra en medelstor ugnssäker form. Lägg hälften av polentaskivorna i botten, strö över den stekta löken och sedan svampen, peppra och lägg sedan parmesanen som nästa lager. Häll över hälften av mascarponesåsen och lägg resten av polentaskivorna över. Avsluta med resten av såsen och överst resten av parmesanen. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills det börjar bubbla och få färg.
Servera gärna med mascarponesås, eventuellt smaksatt med riven blåmögelost.