Grillad skomakarbit med grillade tomater

Till 4 portioner

  • 1 skomakarbit, ca 1 kg
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 1 tsk rosmarin, torkad
  • 4 tomater
  • svartpeppar
  • 100 g parmesan- eller lagrad prästost, grovriven
  • 2 kvistar färsk timjan, avrivna blad (utan stjälk)
  • 2 kvistar bladpersilja, hackad

 

Börja med att skära bort den översta delen av köttet på skomakarbiten, den som ligger ovanpå senan som löper genom köttet. Skär sedan bort själva senan. (Den bortskurna köttbiten kan frysas in och användas senare, t ex i en köttfärssås eller chili con carne.)

Klappa in salt och peppar i den större, renskurna köttbiten och låt den ligga framme tills den är rumsvarm.

Grilla den runt om i en grillpanna eller på utegrillen, lägg den i en ugnsform (eller flytta den till en svalare del av utegrillen), strö över örtkryddor och fortsätt tillagningen i ugnen tills innertemperaturen är ca 63˚ (rosastekt kött).

Halvera tomaterna, salta, peppra och grilla dem i grillpanna eller på utegrillen. Strö över riven ost, timjan och persilja.

Låt köttet vila i 10 min på en skärbräda, skär det i skivor och servera med grillade tomater, sallad och bröd.