Lasagne Al Pesto från Ligurien

Till 4 portioner behöver du: 

  • 400 g lasagneplattor (färska eller torra)
  • 1 dl pesto genovese
    (pesto med soltorkade 
    tomater, gör egen eller köp färdig)
  • 300 g ricottaost
  • 100 g haricots verts
  • 1 msk smör
  • 25 g pinjenötter
  • 30 g riven parmesanost

 

Bechamelsås

  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • Salt och peppar
  • ½ krm riven muskotnöt

 

Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull. 

Vispa ner mjölet i det smälta smöret och tillsätt sedan den varma mjölken, lite i taget, och rör om. Låt puttra på svag värme några minuter. Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt. 

Använder du torra lasagneplattor, koka upp vatten i en stor gryta, tillsätt lite salt och olivolja. Koka plattorna, några i taget, cirka 5 minuter och placera dem sedan på kökshanddukar. 

Blanda ricottaosten med pesto. Koka haricots verts hastigt i lättsaltat vatten och klyv dem på mitten. 

Smörj en ugnsfast form med lite olivolja och börja med lasagneplattor i botten, sedan ost- och pestoblandning, sedan bechamelsås och haricots verts. Fortsätt varva tills ingredienserna är slut. Avsluta med lasagneplatta överst. 

Smält smöret i en kastrull och lägg i pinjenötterna. Skeda över smör och nötter och strö över parmesan. Baka cirka 25–30 minuter i 175 grader. Lägg aluminiumfolie över formen så nötterna inte bränns.