Till 4 portioner behöver du:
- 400 g lasagneplattor (färska eller torra)
- 1 dl pesto genovese
(pesto med soltorkade tomater, gör egen eller köp färdig) - 300 g ricottaost
- 100 g haricots verts
- 1 msk smör
- 25 g pinjenötter
- 30 g riven parmesanost
Bechamelsås
- 2 dl mjölk
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- Salt och peppar
- ½ krm riven muskotnöt
Koka upp mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull.
Vispa ner mjölet i det smälta smöret och tillsätt sedan den varma mjölken, lite i taget, och rör om. Låt puttra på svag värme några minuter. Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt.
Använder du torra lasagneplattor, koka upp vatten i en stor gryta, tillsätt lite salt och olivolja. Koka plattorna, några i taget, cirka 5 minuter och placera dem sedan på kökshanddukar.
Blanda ricottaosten med pesto. Koka haricots verts hastigt i lättsaltat vatten och klyv dem på mitten.
Smörj en ugnsfast form med lite olivolja och börja med lasagneplattor i botten, sedan ost- och pestoblandning, sedan bechamelsås och haricots verts. Fortsätt varva tills ingredienserna är slut. Avsluta med lasagneplatta överst.
Smält smöret i en kastrull och lägg i pinjenötterna. Skeda över smör och nötter och strö över parmesan. Baka cirka 25–30 minuter i 175 grader. Lägg aluminiumfolie över formen så nötterna inte bränns.