Till 1/2 liter glass behöver du:
- ½ vaniljstång
- 2 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- En nypa salt
- 3 dl vispgrädde
- 3 stora äggulor
- Eventuellt 1 tsk vaniljextrakt
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna ur den ena halvan (spara den andra halvan).
Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills blandningen når kokpunkten. Dra av kastrullen från värmen och sätt på locket. Låt dra 30 minuter.
Häll upp grädden i en skål och sätt en sil ovanpå.
Vispa upp äggulorna lätt i en liten skål.
Värm upp mjölkblandningen igen och häll långsamt den heta mjölken över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills smeten tjocknar.
Häll smeten genom silen och blanda med grädden. Blanda eventuellt i vaniljextrakt.
Sätt plastfolie över skålen och ställ in i kylen tills smeten är helt kall, helst över natten. Det går också bra att ställa skålen i frysen en stund för att kyla ner snabbare.
Kör smeten i glassmaskin och häll sedan upp i en bunke. Låt stå i frysen 2–3 timmar före servering.