Linda Lomelinos vaniljglass

Till 1/2 liter glass behöver du:

  • ½ vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • En nypa salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 stora äggulor
  • Eventuellt 1 tsk vaniljextrakt

 

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna ur den ena halvan (spara den andra halvan).

Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills blandningen når kokpunkten. Dra av kastrullen från värmen och sätt på locket. Låt dra 30 minuter.

Häll upp grädden i en skål och sätt en sil ovanpå.

Vispa upp äggulorna lätt i en liten skål.

Värm upp mjölkblandningen igen och häll långsamt den heta mjölken över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills smeten tjocknar.

Häll smeten genom silen och blanda med grädden. Blanda eventuellt i vaniljextrakt.

Sätt plastfolie över skålen och ställ in i kylen tills smeten är helt kall, helst över natten. Det går också bra att ställa skålen i frysen en stund för att kyla ner snabbare.

Kör smeten i glassmaskin och häll sedan upp i en bunke. Låt stå i frysen 2–3 timmar före servering.