Färska musslor är en delikatess. Det är viktigt att börja med att slänga de som inte sluter sig då man knackar på skalet och de som är trasiga.
Till 4 portioner behöver du:
- 1 kg blåmusslor
- 2 vitlöksklyftor
- 2 gula lökar
- 8–10 stjälkar bladpersilja
- 1 msk rapsolja
- 5 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde av valfri sort
- 1 msk smör
- Salt
- Nymald vitpeppar
Skrapa och skölj de färska musslorna.
Skala och krossa vitlöken med knivbladet och hacka den. Skala och skiva lökarna, grovhacka bladpersiljan och bryn det hela i lite olja i en stor gryta. Tillsätt vinet och låt koka upp.
Lägg i musslorna och lägg på locket, låt det få ett snabbt uppkok så att musslorna öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig.
Ta upp musslorna med hjälp av en hålslev och fördela dem i djupa tallrikar. Låt soppan fortsätta koka och häll i grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna soppan koka ihop och vispa till sist ner lite smör.
Slå soppan över musslorna och servera genast med baguette.