Till 4 portioner behöver du:
- 250 g risnudlar
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 cm färsk ingefära
- 2 msk limejuice
- 2 msk fisksås
- Ljus soja
- Jordnötsolja
- 1-2 gröna chilifrukter
- 100 g sojagroddar
- 1-2 msk hackad färsk koriander
- 1 tsk palmsocker
- Räkor och jordnötter efter tycke och smak (valfri sort)
Blöt upp nudlarna cirka 30 minuter i kallt vatten. Häll av kallvattnet och låt dem koka cirka 5 minuter i saltvatten. Häll av vattnet och låt nudlarna ligga och droppa av en stund.
Skala vitlök och ingefära, tryck sedan ut saften från båda i en vitlökspress. Tillsätt 1 msk limesaft, 1 msk fisksås, 1 msk soja och 3 msk olja. Skölj räkorna och låt dem rinna av helt innan du blandar dem i marinaden. Låt dra cirka 20 minuter innan du låter dem droppa av. Woka cirka 2-3 minuter. Skölj chilin och skär den i lagom stora ringar. Lägg sojagroddarna i ett durkslag och häll över kokande vatten. Spola dem sedan i iskallt vatten och låt dem droppa av. Blanda nudlarna med chilin, groddar, koriander, resterande limesaft, fisksås och palmsocker. Smaka av med salt och peppar, fördela på fyra tallrikar, avsluta med att strö över jordnötter och räkor.