Potatis Boulanger

Buljongbräserad potatis är en klassisk rätt i det franska köket. En enkel potatisgryta som får sjuda i kalvfond med enbär, vitlök, vitt vin och timjan. Du kan variera receptet och blanda i alla möjliga grönsaker, rotfrukter och kryddor.

 

Till 4 portioner behöver du: 

  • 400 g potatis av fast sort, t ex Asterix
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 4 schalottenlökar, skivade
  • 2 morötter i bitar
  • 1 knippe färsk timjan
  • 6 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl vitt vin
  • 6 dl kalvbuljong

 

Halvera potatisen på längden. Fräs fläsk och lök i en stor kastrull. Tillsätt potatisen, morötterna, alla kryddor, vin och kalvbuljong och låt
sjuda tills potatisen är mjuk. Servera i soppterrin eller små soppskålar. Ett enkelt och gott tillbehör till alla typer av fågel och annat kött.