Buljongbräserad potatis är en klassisk rätt i det franska köket. En enkel potatisgryta som får sjuda i kalvfond med enbär, vitlök, vitt vin och timjan. Du kan variera receptet och blanda i alla möjliga grönsaker, rotfrukter och kryddor.
Till 4 portioner behöver du:
- 400 g potatis av fast sort, t ex Asterix
- 100 g rökt sidfläsk
- 4 schalottenlökar, skivade
- 2 morötter i bitar
- 1 knippe färsk timjan
- 6 enbär
- 10 svartpepparkorn
- 2 lagerblad
- 3 vitlöksklyftor
- 4 dl vitt vin
- 6 dl kalvbuljong
Halvera potatisen på längden. Fräs fläsk och lök i en stor kastrull. Tillsätt potatisen, morötterna, alla kryddor, vin och kalvbuljong och låt
sjuda tills potatisen är mjuk. Servera i soppterrin eller små soppskålar. Ett enkelt och gott tillbehör till alla typer av fågel och annat kött.