Vinklostret firar 900 år

Nästa år fyller Stift Klosterneuburg utanför Wien 900 år. Redan från början var vinframställning en viktig del av livet på klostret – och är så än idag. Klostervineriet satsar stort på miljö och är Europas första koldioxidneutrala vinproducent.  

Det var år 1114 som munkar från augustinerorden grundade Stift Klosterneuburg vid Donau, strax utanför Wien. Klostret är det äldsta, största och mest kända vingodset i Österrike och drivs än i dag av den religiösa orden augustinerkorherrarna. Orden har flera verksamheter, men vinproduktionen står för en stor del av intäkterna som bland annat går till att finansiera hjälpprojekt runt om i världen. Dock sköts det dagliga arbetet i vineriet av de mer ”världsliga” medarbetarna.
   Vi tas emot av direktören Wolfgang Hamm som direkt tar oss med ut på en tur i de närmaste vinodlingarna.
–Klostret äger sammanlagt 108 hektar vinodlingsmark i Wien, Gumpoldskirchen, Tattendorf och Klosterneuburg, berättar han.

UPPE I DE SLUTTANDE VINFÄLTEN FÅR vi en överblick över det fantastiska klostret som upptar flera kvarter med alla sina slottsliknande byggnader. På de 23 hektaren närmast klostret växer främst klassiska vitvinsdruvor som Grüner Veltliner, Riesling och Sauvignon Blanc.
   Wolfgang Hamm är chef för vineriet sedan sex år tillbaka. Han är uppvuxen i en vinodlarfamilj utanför Wien och gav sig in i vinvärlden efter handelsstudier, där han även doktorerade. Några år på Österrikes vininformation följdes av ett mellanspel på livsmedelskoncernen Nestlé innan han började här. Tillsammans med vinmakaren Martin Muschlin har han utvecklat vinerna så framgångsrikt att de fått internationell uppmärksamhet och exporteras över hela världen.
   Vi återvänder till klosterområdet och får bekanta oss med det imponerande Vinoteket, där allt som produceras går att prova och givetvis köpa.
–Vi är speciellt stolta över våra röda viner, säger Wolfgang Hamm och tar fram en flaska St. Laurent 2011.
   Den blå druvan St. Laurent står för huvuddelen av rödvinsproduktionen, även om både Zweigelt och Pinot Noir finns i sortimentet. Såväl St. Laurent som Zweigelt har på olika sätt sina rötter i Stift Klosterneuburg. St. Laurent anses vara en form av mutation från Pinot Noir och har kommit hit från Frankrike. Zweigelt är en korsning av St. Laurent och österrikiska Blaufränkisch, döpt efter Fritz Zweigelt som skapade druvan 1922 när han var verksam i klostrets vinforsknings- och utvecklingscenter. Centret finns kvar med universitetet som huvudman, men verksamheten är i dag skild från klostret. Vinodlingen Stiftsbreite i Tattendorf är med sina 40 hektar världens största sammanhängande plantering av St. Laurent.

vinfo06aVINMAKAREN MARTIN MUSCHLIN TAR OSS MED till själva vinanläggningen och berättar samtidigt lite om sin bakgrund.
–Efter mina högskolestudier reste jag ut i världen och hamnade på Nya Zeeland, där jag arbetade några år. Färden gick vidare via Australien och Frankrike innan jag slutligen fick arbete som vinmakare på Stift Klosterneuburg.
   Här jobbar han nu i en modern vinanläggning, snyggt inbyggd i den gamla delen av klostret där korfruarna tidigare hade sin kyrka. Anläggningen är en blandning av moderna, kylkontrollerade ståltankar och stora ekfat, gjorda av ek från skogarna runt Wien. Längre ner ligger fatkällaren med de röda vinerna i 225-litersfat av österrikisk och fransk ek.
   Vi vandrar vidare i de fuktiga källarvalven och får känslan av att vara djupt ner under marken. I själva verket är det nästan marknivå, men eftersom klostret ligger på en kulle är det lätt att bli lurad. Gångarna är breda av säkerhetsskäl – brandkåren måste snabbt ta sig fram om det händer något i klostret.

MILJÖN ÄR EN VIKTIG DEL AV ARBETET på Stift Klosterneuburg, som sedan 2009 är Europas första helt klimatneutrala vinproducent.
–Vi arbetar med klimatfrågan i alla sammanhang och har lyckats minska utsläppen rejält, berättar Wolfgang Hamm.
   De tjocka stenväggarna i vinkällaren håller en konstant temperatur året runt och värmen från jästankarna återanvänds genom ett slutet system. Traktorerna drivs med biodiesel och det egna kraftverket drivs med returmaterial och ger överskottsel som säljs till utomstående kunder. Lokala leverantörer gynnas i första hand för att transportvägarna ska bli så korta som möjligt.
   Små steg i hela produktionsledet gör en enorm skillnad. Men det är svårt att vara 100 procent fri från utsläpp och klostret klimatkompenserar dessutom genom en investering i ett vattenkraftverk som producerar förnybar el.
   Det ekologiska tänkandet finns givetvis även i vingårdarna där höns går fritt mellan raderna av vinstockar. De håller efter skadedjur, samtidigt som de luckrar upp jorden med sitt pickande och krafsande.
–Naturnära arbete i vinodlingarna, där människor är viktigare än maskiner och kemikalier undviks, ger jordar och därmed druvor som håller högsta kvalitet, menar Wolfgang Hamm.Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00
   Efter rundvandringen är det dags att prova några viner. Det första vi bjuds är ett spännande Wiener Gemischter Satz 2012, en lokal specialitet som enligt reglerna måste bestå av minst tre druvsorter men kan innehålla upp till 20 sorter. Vinet är nyhet på Systembolaget i september.
   Poängen är att druvorna växer tillsammans i vinodlingen och även skördas samtidigt. De jäser också tillsammans, vilket resulterar i ett vin med frisk syra och lite ovanlig, spännande smak.
   Stift Klosterneuburgs Gemischter Satz görs av druvor som vuxit i Nussgarten, Wiens mest kända vinodling. Grüner Veltliner, Riesling och Weissburgunder är grundstommen men vinet innehåller även Muskateller och Traminer.

VI GÅR IGENOM DET STORA SORTIMENTET där Grüner Veltliner, Weissburgunder och Riesling inte oväntat lyser klart på den vita sidan, medan mycket riktigt St. Laurent visar sig från sin bästa sida på den röda. Men även en riktigt bra Pinot Noir och Escorial 2011 (också en nyhet på Systemet i höst) med sin blandning av St. Laurent, Zweigelt, Cabernet Sauvignon och Merlot är en trevlig bekantskap.
   Stift Klosterneuburg har också stora fruktodlingar – med anor från 1400-talet – och gör en mängd olika sorters äppelmust och fruktsaft, något som de yngre besökarna garanterat uppskattar att få provsmaka.
   Förberedelserna inför 900-årsjubileet nästa år är i full gång, det målas och fejas både här och där – och vi passar på tillfället att gratulera jubilaren i förskott!

Läs mer om produkterna från Stift Klosterneuburg.