FR

Charles Ellner Cuvée de Femme Brut

Fisk
Fisk
Skaldjur
Skaldjur
Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck

Under hösten 2018 byter denna champagne namn från Cuvée de Pompadour Brut till Cuvée de Femme Brut. Innehållet i flaskan samt etikettens utseende är dock precis desamma. Äkta vara till bra pris. Fin, brödig doft med bra finstämd mousse och utmärkt champagnekaraktär. Tillverkaren, Champagne Ellnér, har sitt säte i Epernay i hjärtat av området. Druvorna i vinet är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Huset Ellnér stammar från 1900-talets början men det var så sent som 1972 de tog steget fullt ut och blev egen vinfirma. De äger idag 54 hektar vinberg i olika distrikt i Champagne. Ca 70% av druvorna kommer från dessa vinfält medan de resterande köps från andra odlare. 50% av Ellnérs vingårdar är planterade med Chardonnaydruvor.

Om leverantören

Champagne Ellnér
Champagne Ellnér grundades under 1900-talets början av Charles Emile Ellner. Det är alltså ett relativt ungt Champagnehus. När Charles Emile Ellner var i början av sin karriär som flaskvändare (Champagneflaskorna vänds under Remuageprocessen) skaffade han sig vingårdar i Epernay. Samtidigt som han odlade sina druvor fick nyfikenheten och passionen för vin honom att skapa egna druvblandningar och sälja dem till privatkunder. 1972 tog Ellnér steget fullt ut och blev en egen vinfirma. Genom åren har Charles Emile Ellner haft hjälp av sin son, Pierre. Tack vare honom har firman gjort stora framsteg. Pierre har i sin tur stöttats av sin fru och sina söner, som har sina egna ansvarsområden inom företaget. Idag är även barnbarnen en del av det familjeägda champagnehuset. Champagne Ellnérs vinodlingar omfattar mer än 54 hektar, fördelade på 15 olika byar runt om i Champagne: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Région de Sézanne, Aube, Aisne och Epernay. Cirka 70 procent av druvorna kommer från dessa vinfält medan resterande köps in från andra odlare. Den vanligaste druvan de egna vingårdarna är Chardonnay, som upptar över hälften av odlingarna.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 1
Sötma
Fyllighet: 5
Fyllighet
Fruktsyra: 10
Fruktsyra
Systembolags nr: 7395
Produkt: Mousserande vin
Champagne, Brut
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Producent: Champagne Ellnér
Land: Frankrike
Område: Champagne
Syra: 4,2 g/l
Restsocker: 9 g/l
Alkoholhalt: 12 vol%
Hållbarhet: Minst 5 år
Dricktemperatur: 6 - 8 °C
Druva: Pinot Noir (40%), Pinot Meunier (30%), Chardonnay (30%)
Färg: Ljust gul färg med lite grönt inslag
Doft: Rik fruktig doft med viss brödton
Smak: Relativt lång smak med bra balans och fin mousse
Jordmån: Kalkrik jord
Framställning: Jäsningen är gjord på traditionellt sätt i rostfria kar. Det mousserande framställs i flaskan under den andra jäsningen enligt normal champagnemetod.
Passar bra till: Framför allt till ostron, skaldjur, fisk och som aperitif.
Systembolaget: 329.00 SEK