Laxröra på råraka toppad med löjrom

4 portioner

  • 200 g tärnad lax (inkokt, gravad eller rökt)
  • 2 hårdkokta ägg, hackade
  • 8–10 potatisar
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk dill (fryst, hackad)
  • 0,5 liten rödlök, hackad
  • salt
  • peppar
  • smör att steka i
  • löjrom eller tångcaviar
  • kryddgrönt till topping

 

Koka äggen och låt dem svalna. Skala och riv potatisarna till rårakorna, salta lätt i potatisrivet. Hacka ägg och lök och lägg i en skål. Tillsätt crème fraîche, dill och den tärnade laxen. Blanda till önskad konsistens, tillsätt mer crème fraîche om det behövs. Ställ åt sidan. Hetta upp en panna och stek rårakorna på medelvärme. Platta till dem i pannan med baksidan av en matsked. Lägg genast upp rårakorna på tallrik, klicka på laxröran och toppa med löjrom och lite kryddgrönt.

TIPS! Gör rårakorna i förväg och värm dem i ugnen innan servering.

 

I GLASET

Tokaji Furmint 2016. Torrt vitt vin från Tokaj, Ungern. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal. Nr 6214, pris 89 kronor i beställningssortimentet.

FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2017. Halvtorrt vitt vin från Pfalz, Tyskland. Det har en frisk doft och smak med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet.