Till 2 personer behöver du:

Palsternackspuré

  • 400 g palsternacka ( 2 stora)
  • Cirka 2,5 dl mjölk
  • Cirka 2,5 dl grädde
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt och vitpeppar

 

Skala palsternackorna och skär i bitar. Finhacka vitlöken och lägg i en kastrull tillsammans med palsternackan. Slå därefter på mjölk och grädde så det täcker. Låt sjuda i cirka 20 minuter (palsternackan ska bli mjuk). Slå av gräddmjölken (spara den till senare) . Mixa palsternackan och tillsätt gräddmjölken lite i taget tills du har en slät puré.

 

Rödvinssås

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl kalvfond
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 timjan kvist
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar
  • Eventuellt rödvinsvinäger

 

Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Låt såsen reducera ned tills den börjar tjockna. Slå därefter i kalvfonden (kalvfond på flaska fungerar bra, läs på flaskan hur du ska blanda för få 2 dl fond). Låt såsen reducera ned till önskad konsistens (du kan även reda med maizena). Smaka av med salt och peppar. Behövs mer syra – tillsätt lite rödvinsvinäger. När du är nöjd med smaken vispar du i smöret. Sila av innan servering.

 

Timjanglaserade morötter

  • 4 – 6 minimorötter (mer om så önskas)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Honung
  • Timjankvist
  • Smör

 

Koka upp vatten med buljongen och dra av kastrullen från värmen. Lägg i morötterna och låt ligga cirka 3 – 4 minuter. Hetta upp stekpannan med smöret och timjankvisten. Lägg i morötterna och låt dom stekas ungefär 1 minut under omrörning. Ställ av stekpannan, droppa över honung och rör om.

 

Ryggbiff

  • 2 biffar cirka 160 g (mer eller mindre efter smak)
  • Smör
  • Salt och peppar

 

Ta fram ryggbiffen och låt ligga framme i rumstemperatur ungefär 20 minuter före stekning. (Skär köttet i 2 centimeter tjocka bitar om du köpt ryggbiff på bit). Salta och peppra biffarna. Hetta upp stekpannan på medelhög värme. När smöret slutar bubbla lägger du i biffarna. Stek sedan ungefär 3 – 4 minuter på varje sida för medium eller cirka 6 – 7 minuter för välstekt (eller använd termometer för exakt temperatur). Låt köttet vila någon minut innan servering.

 

I GLASET

 

Stella Rossa Barbera d’Asti DOC Superiore 2015 är ett rött,, fylligt vin från producenten Marco Bonfante i Piemonte, Italien. Vinet har en delikat, fruktig och frisk smak med en lång harmonisk eftersmak. Doften är intensiv med inslag av körsbär, mörka bär, örter och viol. Nummer 76161, pris 149 kronor i beställningssortimentet. BESTÄLL HÄR!

 

 

 

 

 

Ivory & Burt Red Blend 2018 är ett fruktigt rött från Kalifornien, USA. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Doft av mogna mörka bär med inslag av kryddiga fattoner. Nummer 2497, pris 149 kronor i beställningssortimentet. BESTÄLL HÄR!

 

 

 

 

 

First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017 är ett fylligt rödvin från Cachapoal, Chile. Vinet har en fruktig och nyanserad doft och smak av blåbär, ceder, hallon och peppar. Nummer 2278, pris 169 kronor i beställningssortimentet. BESTÄLL HÄR!