Recept: Nichlas Fransén

4 PORTIONER

  • 8 vita sparrisar
  • 1 msk smör
  • 1 msk pressad citron
  • 1 sockerbit
  • 1 tsk salt
  • 8 skivor serranoskinka till servering

 

Skär bort den nedre delen av sparrisen, skala den försiktigt med en potatisskalare. Sjud sparrisen i vatten i en kastrull med citron, socker, smör och salt. Det tar 10–15 minuter beroende på sparrisens tjocklek.

 

HOLLANDAISESÅS

  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 3 msk torrt vitt vin
  • 1 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • cayennepeppar

 

Smält smöret på svag värme i kastrull utan att det bryns. Ställ åt sidan.

Blanda äggulor, vin och citron i en skål. Sätt skålen över ett sjudande vattenbad och vispa tills blandningen börjar tjockna. Lyft bort
skålen från vattenbadet.

Vispa ner det smälta smöret försiktigt och fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör, utom bottensatsen, är tillsatt. Blir såsen för tjock kan du tillsätta lite vatten.

Smaka av såsen med salt, peppar och lite cayennepeppar. Om den behöver mer syra kan du tillsätta lite mer citron.

Servering: Lägg upp 2 sparrisar på varje tallrik, ringla över hollandaise och toppa med gräslök och dill. Avsluta med skinka.

 

I GLASET

 

Brennfleck Sulzfelder Sonnenberg Silvaner Alte Reben 2019. Torrt vitt vin från Franken i Tyskland. Frisk, krämig smak med angenäma mineraltoner och balanserad syrastruktur. Nummer 51574, pris 159 kronor i beställningssortimentet. Beställ HÄR!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken 2019. Torrt vitt vin från Mosel, Tyskland. Fantastisk balans mellan den lilla restsötman och en harmonisk syra. Nummer 70099, pris 149 kronor. Beställ HÄR!