Ädelsött gillar syra och hetta

Egentligen klarar sig ädelsöta viner bra på egen hand. Men om man vill äta något gott till vinet – vad passar bra då?

Chateau Dereszla är en av de mest klassiska vinproducenterna i Tokaj i nordöstra Ungern. Vineriet, med anor från tidigt 1400-tal, är världsberömt för sina söta aszúviner som framställs av druvor angripna av ädelröta (botrytis cinerea).

Vin från Chateau Dereszla är också en klassiker på Systembolaget och sedan många år tillbaka finns deras Aszú 5 Puttonyos i ordinarie sortiment.

Vinet passar utmärkt att avnjuta precis som det är, men också till desserter, blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och frukt.

Stefan Grynge, välkänd kockprofil i Skaraborg som sedan en tid tillbaka ansvarar för maten på VinContoret i Tidaholm tilsammans med Nichlas Fransén, kombinerar gärna det söta vinet med en kall dessert som får lite draghjälp av syra och hetta:

– Chateau Dereszla kommer bäst till sin rätt med en
dessert som inte är för söt, säger han. Min kalla mascarponecheesecake (se nedan) kompletterar jag med lite apelsin för syrans skull och en spännande sås med chili, tomat och vinbär. Några lättrostade nötter på toppen ger dessutom lite beska. Det blir riktigt lyckat!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 – som görs på druvorna Furmint (70 %) och Harslevelü (30 %) – bjuder på frisk doft av aprikos, mandel och honung. Smaken är söt och frisk med inslag av fat, aprikoser, apelsiner, kokos, saffran och honung. Nr 2901 på Systembolaget, pris 189 kr. Saknas vinet i din butik, be personalen beställa hem det.

 

TESTA TILLSAMMANS MED CHEESECAKE MED APELSIN OCH CHILI

Stefan Grynge på VinContoret i Tidaholm har skapat receptet på frusen mascarpone-cheesecake med gräddsabayonne, apelsinsallad i grappalikör samt balsamicosås med chili och vinbär exklusivt för Vinfo. Du hittar detta och flera andra recept under fliken Inspiration/Recept.