Fyllig Furmint från fin terroir

Det vita torra Tokaji Furmint 2015 är en av höstens nyheter från Granqvist i Systembolagets fasta sortiment. Vinet, som produceras av familjeföretaget Evinor, bjuder på stor fräschör och fruktighet. Du kan med fördel avnjuta det till fisk, skaldjur, bufférätter och som apéritif.

Tokaj-Hegyalja anses vara Ungerns äldsta vinregion med anor som går tillbaka ända till 900-talet. Den druva som återfinns i de flesta odlingar är Furmint – som bland annat utgör huvudråvara i de söta aszú-vinerna – men som också används i allt högre utsträckning till de torra, friska vita vinerna från regionen.
– Det söta aszú-vinet har sin plats i sortimentet och i exempelvis Kina är det fortfarande mycket populärt. Men för vår del har fokus allt mer kommit att flyttas mot de torra, vita vinerna, säger Gábor Simkó på Evinor.
Gábor Simkó representerar tillsammans med systern Kitti andra generationen på Evinor. Företaget grundades 1994 av fadern Sándor Simkó som – efter universitetsstudier i vinframställning och flera års anställning på olika vinfirmor i trakten – bestämde sig för att starta eget med tonvikt på kvalitetsvin.
Regionen Tokaji-Hegyalja består egentligen av ett trettiotal olika vinbyar med byn Tokaj som centralort. Evinor har sitt säte i Tolcsva, en liten by med strax under 2 000 invånare, som brukar betraktas som en av de viktigaste i regionen.
De flesta av familjens vingårdar är belägna på berget Kincsems sluttningar strax utanför byn, frånsett några som finns i Sárospatak, någon mil längre norrut.
– För varje år har vi utökat våra odlingar och totalt har vi nu 25 hektar. Alla odlingar har söderläge, vilket ger druvorna goda förutsättningar att mogna och utveckla sin fulla arom, berättar Gabór Simkó.

 

DET SOM GÖR TOKAJI-HEGYALJA SÅ UNIKT är den speciella terroiren. Marken är vulkanisk och mineralrik och klimatet milt med långa, heta somrar och milda höstar med fukt från floden Bodrog. – Det unika mikroklimatet med en kombination av värme och hög luftfuktighet är hemligheten till att druvorna angrips av ädelröta och kan användas till våra söta aszú-viner, men bidrar också till den fylliga smaken på inte minst Furmint, förklarar Gábor Simkó.
I sina odlingar har familjen Simkó flera av de druvsorter som blivit så förknippade med regionen – förutom Furmint även Sárga Muskotály och Hárslevelu. Alla druvor skördas för hand och ett första urval och kvalitetsbedömning görs redan i vingårdarna. Skördesäsongen är lång och pågår under i princip hela hösten.
– Arbetet inleds i början av september med skörd av Sárga Muskotály, som är en tidig sort av muskatdruvor, och avslutas inte förrän i mitten av november med de ädelrötade druvor som ska användas till aszú-vin. Dessemellan plockar vi bland annat de Furmint-druvor som används till vårt torra, vita vin, berättar Gábor Simkó.
Några bekämpningsmedel eller andra kemikalier används inte – både vinodling och vinframställning sker på en så naturlig väg som möjligt. Inte heller vid vinifieringen tillsätts någon odlad, förädlad jäst.
– Om man som vi använder druvor av god kvalitet är den naturliga jästen som finns i druvskalen fullt tillräcklig. Denna spontanjäsning sker visserligen i en långsammare takt, men bibehåller mer av den naturliga smaken, förklarar Gábor Simkó.

 

DRUVORNA TILL DET TORRA TOKAJI FURMINT som nu finns på Systembolaget kommer från odlingarna på sydsluttningarna av Kincsem-berget och förädlas i familjen Simkos vineri till ett högklassigt vin med mineralitet och komplex doft och smak med inslag av mogna äpplen och päron. Sex månaders lagring på tre till fem år gamla 225-liters ekfat bidrar dessutom till en lätt ton av vanilj.
– Den väl strukturerade syran gör vinet exceptionellt lagringsdugligt. En Furmint kan avnjutas som ungt vin och behöver ingen lagring. Men det har också visat sig att Furmint bara blir bättre med åren och uppvisar sina allra bästa sidor efter fyra till sex år, konstaterar Gabor Simko.

Tokaji Furmint, nr 6214, pris 89 kronor.
Lanseras på systembolaget 1 september!
Läs mer om vinet här.