”Viktigt vårda traditionerna”

Vinkooperativet i Deidesheim är det äldsta i Pfalz. Samtidigt som traditionerna vårdas är det viktigt att se framåt, säger Steven Kärgel, ny direktör för vineriet.

Winzerverein Deidesheim grundades den 16 september 1898 på initiativ av Johannes Mungenast. Vid starten hade han fått med sig 45 vinodlarkollegor som också trodde på idén att samarbete skulle bli vägen till framgång. Den 16 september i år firades kooperativets 120-årsjubileum och drygt 200 gäster bjöds på kalas i vineriets festsmyckade flasktappningshall.

– Winzerverein Deidesheim är ett mycket välskött kooperativ och mina företrädare har gjort ett strålande arbete, säger Steven Kärgel, som i vintras tog över som chef. Och det gäller att fortsätta på den inslagna vägen.

Steven Kärgel har lång erfarenhet i vinbranschen. Efter en gedigen affärsutbildning var han under sex år ansvarig för driften av kooperativet i närliggande Kallstadt. Som stor Rieslingentusiast tog han med glädje över ansvaret i Deidesheim.

– Winzerverein är regionens äldsta kooperativ och det arvet är viktigt att förvalta. Vi har i dag 350 medlemmar av vilka 88 är väldigt aktiva medan övriga har någon enstaka hektar som fritidssysselsättning.

Nästan 70 procent av den 150 hektar stora vinodlingsarealen består av Riesling. Druvan dominerar i hela Pfalzregionen och är berömd för sin mineralitet, fina syra och goda lagringsduglighet.

Men kooperativet har inte bara Riesling på repertoaren. I våras lanserades Fröhlingswein, ett friskt och fruktigt vin som är en blandning av Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc och Morio-Muskat. Kanske dyker det upp på Systembolaget framöver.

 

STEVEN KÄRGEL FRAMHÅLLER OCKSÅ kooperativets fatlagrade Chardonnay – ett fylligt och krämigt vin som lagras i franska och tyska ekfat. Det är ett bra exempel på experimentlusten i vinkällaren, precis som ett nytt mousserande vin med 0 dosage, det vill säga inget tillsatt socker.

– Men vi satsar också stort på att öka vårt utbud av röda viner, säger han. Framför allt är det Spätburgunder (Pinot Noir) som fungerar fint här. Den druvan finns nu representerad i femton av de bästa odlingarna runt Deidesheim och Ruppertsberg. Spätburgunder skördas för hand och sorteras extra omsorgsfullt. Vinerna får sedan mogna i nya ekfat.

I vinkällaren styr Bruno Klüpfel sedan snart 20 år tillbaka. Samarbetet går mycket bra, konstaterar Steven Kärgel:

– Vi delar samma värderingar i vinet, det gäller för övrigt hela teamet på Winzerverein. Vi vårdar traditionerna samtidigt som vi ständigt ser framåt och utvecklar oss. Till exempel ökar intresset för ekologisk odling markant bland våra medlemmar.

– Det är många som börjar odla ekologiskt och vi uppmuntrar dem genom att ge bättre betalt och vi provar nya metoder, ibland med hjälp av externa rådgivare. Det är mycket slit i såväl odlingar som källare, men det lönar sig. Om tre år kommer vi att ha mer än 30 hektar ekologiska odlingar.

En vacker sommardag tar vi en tur i vinodlingarna utanför Deidesheim – där vin odlats i bortåt tvåtusen år – och det visar sig att det varma vädret verkligen gynnar druvorna.

I den berömda odlingen Paradiesgarten träffar vi 80-årige Heinrich Koch, en av kooperativets äldsta aktiva medlemmar. Han och grannen Günther Anslinger ansar vinrankornas yviga bladverk. Det är ett tuff arbete, men Herr Koch ser helt oberörd ut. Steven Kärgel tar chansen att prata en stund om hur det går med arbetet. Det visar sig att Heinrich Koch är en av de äldre medlemmar som med stor entusiasm ställer om till ekologisk odling!

 

DET GYNNSAMMA VÄDRET FORTSATTE under hösten och 2018 kan sammanfattas som ett utmärkt vinår för Winzerverein Deidesheim.

– Vi avslutade skörden den 16 oktober med riktigt mogna Rieslingdruvor som ska bli Auslesevin, säger Steven Kärgel när vi hörs per telefon. Men vi sparar några rader för att förhoppningsvis kunna göra Eiswein, vi får se hur det går.

Blir det inte minst sju minusgrader blir det inget Eiswein. Det görs av druvor som ska vara frusna när de pressas.

 

VINER FRÅN WINZERVEREIN DEIDESHEIM

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2017
Halvtorr vit Rieslingklassiker i Spätlesekvalitet – nu årgång 2017 – som passar utmärkt till asiatiska rätter, fiskrätter med söta såser, sushi, krämiga soppor och mildare ostar. Det är ett smakrikt vin med fin balans, doften är druvig med inslag av mogna päron, kvitten och mandarin.

Nr 5042, pris 100 kr. Finns i många Systembutiker. Skulle vinet saknas i din butik, be personalen beställa hem det.

 

FM Riesling QbA Forster Mariengarten 2017
FM Riesling QbA 2017 är ett halvtorrt vitt vin med frisk smak och doft som bjuder på inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Det passar fint att dricka till sallader, kalvkött, fläskkött, pasta, fisk och skaldjur.

Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet enklast på systembolaget.se/5844

 

Rosalie och Weissherbst
I Granqvists sortiment finns också två roséviner från Winzerverein Deidesheim: Rosalie Rosé Dry och Portugieser Weissherbst QbA.