Petit Enira 2019 är ett mustigt rödvin från Bulgarien som produceras på samma sätt som klassiska Bordeauxer – och med samma druvsorter. Men så drivs också Domaine Bessa Valley av en välmeriterad duo med stor erfarenhet från Bordeaux.

Petit Enira är medelfylligt och fruktigt med doft av körsbär, skogsbär och vanilj. Smaken är välbalanserad med mjuka tanniner och inslag av ek, lång eftersmak med angenäma toner av mogen frukt.

Det passar utmärkt till de flesta kött- och grillrätter, fylliga pastarätter samt till lagrade hårdostar. 16 grader är lämplig serveringstemperatur.

Petit Enira görs på de klassiska Bordeauxdruvorna Merlot (58 %), Syrah (36 %), Petit Verdot (4 %) och Cabernet Sauvignon (2 %).

Druvorna handplockades i Bessa Valleys odlingar i regionen Pazardjik hösten 2019. De sorterades för hand på vibrerande sorteringsbord och pressades sedan genom självtryck i ståltankar. Efter en första kalljäsning följde varmjäsning och malolaktisk jäsning i temperaturkontrollerade tankar. Slutligen har vinet lagrats 12 månader i franska ekfat.

Namnet Bessa har gamla anor i det bördiga området mellan Egeiska havet och Svarta havet. Redan för mer än 3 500 år sedan levde de thrakiska besserna här. Det historiska området Thrakien ligger i dag i södra Bulgarien, nordöstra Grekland och europiska delen av Turkiet.

Här har vin producerats i tusentals år och det fick vinprofilen Stephan von Neipperg – som äger flera vinerier i Bordeaux – och finansmannen Karl-Heinz Haputmann att satsa i Pazardjikregionen för snart 25 år sedan. För själva produktionen svarar önologen Marc Dworkin som har mångårig erfarenhet från Bordeaux.

Idén att skapa bulgariska viner med samma druvor och metoder som i Bordeaux i Frankrike visade sig fungera utmärkt. Allt fler upptäcker de välgjorda och prisvärda rödvinerna och Domaine Bessa fick i fjol ta emot utmärkelsen ”Winery of the Year” i London Wine Competition. Nr 71308, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet HÄR!