Choklad- och kastanjekaka

Gör på följande sätt:

Värm ugnen till 180 grader/gasspis 4. Smöra sidorna på en 20 cm springform och klä botten med smörat bakplåtspapper. Pudra med 1 matsked kakao och skaka bort det som inte fastnar. Lägg 200 g förkokade, skalade kastanjer i en liten stekpanna, ha i 2 matskedar strösocker och 1 dl ekologisk standardmjölk och koka på medellåg värme i 5 minuter tills kastanjerna börjar bli mjuka. Ta från värmen och lägg i en matberedare och kör till det blir en jämn smet. Tillsätt 1 tesked vaniljsocker, låt svalna. Lägg 100 g osaltat smör och 150 g hackad mörk choklad i en värmefast skål och smält antingen i mikro eller på låg värme över en kastrull med svagt sjudande vatten. Rör om tills det blivit jämnt, ta bort från värmen och låt det svalna en aning.
   Vispa 3 stora ekologiska ägg och 75 g strösocker tills det blivit tjockt, ljust och har fördubblats i volym. Tillsätt kastanjesmeten och rör om tills det blandats ordentligt. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör det tills det blivit jämnt.
   Häll försiktigt smeten i formen, jämna till den och sätt in i ugnen i 30 minuter tills det rest sig och bildats en lätt skorpa ovanpå. Ta ur kakan ur ugnen och lägg på ett ugnsgaller tills den svalnat till rumstemperatur. Kakan kommer att sjunka och skorpan kan spricka när den svalnat, men detta är en del av dess charm.
   Pudra med kakao och servera med crème fraîche eller en klick vispgrädde.