Chokladmoussekaka

Glutenfri och laktosfri
10–12 bitar

180 g mörk choklad (80–100 % kakaohalt)

5 stora ägg
250 g osaltat smör
200 g råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm kanel
1 krm kardemumma
florsocker
torkade frukter och nötter, ätliga blommor

Sätt ugnen på 160 grader. Har du en modern ugn med menyval, använd hydrobakning. Smörj en form (cirka 22–24 cm) med lite smör och fodra den sedan med bakplåtspapper. Om du vill kan du byta den större formen mot några mindre formar.

Smält choklad (hacka den i bitar först) och smör i en kastrull över vattenbad. Var försiktigt så det inte kommer i vatten i choklad- och smörblandningen. Ställ åt sidan för att svalna.

Vispa äggen, socker, vaniljsocker och kryddor till tjockt fluffigt skum, det tar minst 7 minuter. Tillsätt den svalnade smör- och chokladblandningen, rör om med slickepott.

Rör om försiktigt tills det blivit en homogen smet. Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Tag kakan ur ugnen när kanterna har stelnat och mitten fortfarande är lite lös. Värmen gör att kakan eftergräddar. Låt svalna och ställ in i kylen över natten. Är det svårt att lossa kakan från formen? Använd en vass kniv med uppvärmt blad – spola i varmvatten – och skär försiktigt runt hela kakan.

Pudra över lite florsocker innan servering, garnera med torkade frukter och nötter.

I GLASET

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonys. Sött vin från Tokaj/Ungern. Nr 2901, pris 189 kr. Krohn Heritage Fine Tawny Port. Prisvärt portvin i halvflaska. Nr 8026, pris 115 kr (375 ml). Vi hoppas det smakar!