Till 4 portioner behöver du:
- 1 nypa saffransstrån
- ca 1,2 l hönsbuljong
- 250 g Chorizokorv
- 2 gröna chilifrukter
- 2 paprikor, röd och grön
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rödlök
- 500 g blåmusslor
- 12 kräftstjärtar
- 3 msk olivolja
- 100 ml sherry eller madeira (t ex Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich, nr 76178, pris 99 kr)
- 1–2 tsk rökt paprikapulver
- 350 g paellaris
- salt och peppar
- färsk koriander, mynta, citron
Lägg saffranet i skål. Koka upp 2–3 msk buljong, häll uppkoket över saffranet och rör om. Skär korven i skivor. Tvätta och dela chili- och paprikafrukterna. Finhacka vitlöksklyftorna och skär rödlöken i småbitar. Skölj och putsa musslorna (sortera bort öppnade musslor). Skölj kräftstjärtarna och låt dem torka av.
Stek korven i olja en het paellapanna. Tillsätt chili, vitlök, rödlök och paprika i pannan och stek i 2-3 minuter under omröring. Häll över sherry/madeira och saffransvattenblandningen. Tillsätt paprikapulver och ris, låt puttra under omröring i ungefär 5 minuter. Häll på hälften av buljongen. Låt stå och puttra under lock i 10 minuter. Ta av locket och häll på resten av buljongen, låt puttra ytterligare 5 minuter under omröring. Fördela musslor och kräftstjärtar ovanpå och låt dra under lock en stund. Smaka slutligen av med salt och peppar. Garnera med de färska kryddorna och några citronskivor.