Het Paella med skaldjur och Chorizo

Till 4 portioner behöver du:

  • 1 nypa saffransstrån
  • ca 1,2 l hönsbuljong
  • 250 g Chorizokorv
  • 2 gröna chilifrukter
  • 2 paprikor, röd och grön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 500 g blåmusslor
  • 12 kräftstjärtar
  • 3 msk olivolja
  • 100 ml sherry eller madeira (t ex Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich, nr 76178, pris 99 kr)
  • 1–2 tsk rökt paprikapulver
  • 350 g paellaris
  • salt och peppar
  • färsk koriander, mynta, citron

 

Lägg saffranet i skål. Koka upp 2–3 msk buljong, häll uppkoket över saffranet och rör om. Skär korven i skivor. Tvätta och dela chili- och paprikafrukterna. Finhacka vitlöksklyftorna och skär rödlöken i småbitar. Skölj och putsa musslorna (sortera bort öppnade musslor). Skölj kräftstjärtarna och låt dem torka av.

Stek korven i olja en het paellapanna. Tillsätt chili, vitlök, rödlök och paprika i pannan och stek i 2-3 minuter under omröring. Häll över sherry/madeira och saffransvattenblandningen. Tillsätt paprikapulver och ris, låt puttra under omröring i ungefär 5 minuter. Häll på hälften av buljongen. Låt stå och puttra under lock i 10 minuter. Ta av locket och häll på resten av buljongen, låt puttra ytterligare 5 minuter under omröring. Fördela musslor och kräftstjärtar ovanpå och låt dra under lock en stund. Smaka slutligen av med salt och peppar. Garnera med de färska kryddorna och några citronskivor.