6 PORTIONER
KAFFEBRÛLÉE
- 1 vaniljstång
- 5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl socker
- 5 äggulor
- 6 cl stark espresso
- 1 dl råsocker till bränning
WHISKYKÖRSBÄR
- ½ l körsbär
- 1 vaniljstång
- 1 dl råsocker
- 2 dl vatten
- ½ kanelstång
- 6–8 cl rökig whisky
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på grädde och mjölk, koka upp och låt svalna. Vispa äggulor och socker tills sockret har smält. Häll gräddmjölken i äggvispet, fiska upp vaniljstången och tillsätt kaffet. Låt gärna smeten stå i kylen några timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 100 grader.
Häll upp smeten i ugnsfasta formar. Grädda dem i vattenbad cirka 50 minuter tills de har ”stannat”. Skaka lätt på formarna för att se att de inte dallrar för mycket, de ska dock vara krämiga i mitten. Låt svalna ett par timmar innan servering.
Tvätta körsbären och nagga dem med en gaffel, skåra och skrapa ur vaniljstången. Koka upp vatten och råsocker i en rymlig kastrull, tillsätt vaniljstång och kanel. Lägg i körsbären när sockret har lösts upp. Låt sjuda några minuter tills bären mjuknat. Tillsätt whiskyn och dra av kastrullen från värmen. Häll upp körsbären i en rengjord glasburk.
Strö ett tunt lager råsocker över brûléeformarna innan servering och bränn av med gasolbrännare. Servera med några körsbär och en liten avec.
I GLASET
Chateau Derszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Sött vitt vin från Tokaj i Ungern. Nr 2901. Pris 189 kr i ordinarie sortiment.
Ett litet glas whisky passar också bra till kaffebrûlée med whiskykokta körsbär. Till exempel Staile Uisge The Drum Single Highland Malt. Nr 86666, pris 299 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.