6 PORTIONER

KAFFEBRÛLÉE

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 5 äggulor
  • 6 cl stark espresso
  • 1 dl råsocker till bränning

 

WHISKYKÖRSBÄR

  • ½ l körsbär
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl råsocker
  • 2 dl vatten
  • ½ kanelstång
  • 6–8 cl rökig whisky

 

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på grädde och mjölk, koka upp och låt svalna. Vispa äggulor och socker tills sockret har smält. Häll gräddmjölken i äggvispet, fiska upp vaniljstången och tillsätt kaffet. Låt gärna smeten stå i kylen några timmar eller över natten.

Sätt ugnen på 100 grader.

Häll upp smeten i ugnsfasta formar. Grädda dem i vattenbad cirka 50 minuter tills de har ”stannat”. Skaka lätt på formarna för att se att de inte dallrar för mycket, de ska dock vara krämiga i mitten. Låt svalna ett par timmar innan servering.

Tvätta körsbären och nagga dem med en gaffel, skåra och skrapa ur vaniljstången. Koka upp vatten och råsocker i en rymlig kastrull, tillsätt vaniljstång och kanel. Lägg i körsbären när sockret har lösts upp. Låt sjuda några minuter tills bären mjuknat. Tillsätt whiskyn och dra av kastrullen från värmen. Häll upp körsbären i en rengjord glasburk.

Strö ett tunt lager råsocker över brûléeformarna innan servering och bränn av med gasolbrännare. Servera med några körsbär och en liten avec.

 

I GLASET

Chateau Derszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Sött vitt vin från Tokaj i Ungern. Nr 2901. Pris 189 kr i ordinarie sortiment.

Ett litet glas whisky passar också bra till kaffebrûlée med whiskykokta körsbär. Till exempel Staile Uisge The Drum Single Highland Malt. Nr 86666, pris 299 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR.