Kyckling med kantareller och citrontimjan

Till 4 portioner behöver du:


Fyllning

  • 3 dl gula kantareller
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 2 msk färsk timjan, repad
  • 1 dl parmesanost, grovt riven
  • ½ ekocitron, fint rivet skal
  • 4 majskycklingbröst
  • liten gnutta rårörsocker
  • salt och peppar
  • smör att steka i

 

Sky med Riesling

  • 2 dl vitt vin, riesling (t ex FM Riesling, Nr 5844, pris 229 kr för 3-liters box)
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1–2 tsk maizena utrört i lite vatten
  • 5 dl gula kantareller
  • 1 schalottenlök, fint hackad
  • 1 vitlöksklyfta, fint hackad

 

Potatismos

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 msk smör

 

Stek kantareller och lök i smör. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt kantarellerna svalna lite. Mixa sedan svampar, parmesan och citron lätt. Värm ugnen till 120 grader. Skär ett längsgående snitt i varje kycklingbröst och fördela fyllningen i dessa. Stäng gärna öppningen med en tandpetare. Bryn kycklingen i smör och lite olja och krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Krydda skinnet ytterligare med citronskal och lite rårörsocker. Stek kycklingen i ugn i cirka 20 minuter till innertemperatur på 70 grader. 

Häll vin i stekpannan som kycklingarna stektes i. Låt koka tills det återstår lite grand på botten. Slå på buljong och koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och red skyn med maizenamjöl till en lätt simmig konsistens. Stek kantareller, schalottenlök och vitlök och lägg i skyn. Låt koka upp.

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet och vispa med elvisp ner mjölk och smör till ett luftigt mos. Smaka av med salt.