Receptet kommer från Norsk Lax.
Till 4 portioner behöver du:
- 400 g norsk laxfilé, utan skinn och ben
- 1 dl sojasås, japansk
- 1 tsk chili, röd
- 1 msk ingefära, färsk
- 1 stjälk citrongräs
- 1 st lime
- 1 msk sesamolja
- 3 st avokado
- 3 msk olivolja
- 2 msk limejuice
- 1 dl rädisa
- 1 dl mango
- 1 dl pepparrot
- salt
Grilla laxen hastigt på alla sidor i högst 1 minut totalt. Finriv ingefäran, hacka citrongräset och finhacka chilin. Blanda soja, ingefära, citrongräs, chili, lime (saft och skal efter egen smak) och sesamolja i en bunke. Lägg sedan laxen i en plastpåse och slå i sojamarinaden. Låt laxen marinera minst 4 timmar i kylen.
Kärna ur och skala avokadon, lägg den i en matberedare tillsammans med olivolja och limejuice. Mixa till en slät kräm. Smaka av avokadokrämen med salt. Hyvla rädisa, tärna mango och riv pepparrot. Skiva laxen i centimetertjocka skivor vid servering och toppa med sojamarinaden, avokadokrämen och de råa grönsakerna.
I glaset:
Till denna rätt rekommenderar vi ett vin med restsötma. Till exempel Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, FM Riesling QbA Forster Mariengarten eller Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken.