Lingonglaserad högrev

Till 4 portioner behöver du:

  • 1 kg högrev i bit
  • 1 gul lök
  • Salt
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 10 hela vitpepparkorn

 

Skölj köttet. Lägg det i en rymlig kastrull och täck med vatten. Tillsätt ¾ dl salt per liter vatten. Låt koka upp och skumma av. Skala och skär löken i grova bitar, lägg i kastrullen. Låt köttet sjuda 1 ½ timme under lock tills det känns mört. Låt svalna i lagen. Lyft upp köttet, lägg i bunke och låt vila 6–8 timmar i kylen. Skär det kalla köttet i önskad tjocklek.  Grilla skivorna 2 minuter på varje sida. Köttet är redan tillagat så det ska bara få lite grillsmak och fina grillränder. Pensla över lingonglaze mot slutet. Servera med potatismos och grönsaker. Gör gärna slut på den överblivna glazen till maten. Den är mycket god som sås.

 

Lingonglaze/sås

  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl tinade frysta lingon
  • ½ dl sherry eller rödvinsvinäger
  • ½ dl rött vin
  • ½ kanelstång
  • ½ tsk sambal oelek

 

Smält sockret i en kastrull. Var försiktig så det ej bränns vid. Tillsätt lingon, vinäger, vin och kanel. Låt koka upp. Rör ner sambal oelek. Småkoka cirka 10 minuter, låt kallna.