Till 4 portioner behöver du:


Risottobas

  • 300 g matvete
  • 1 l vatten
  • kycklingbuljong

 

Pulled pork

  • 1 kg skinkstek
  • 1 dl druvkärnolja (eller rapsolja)
  • ½ msk honung
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk lakritspulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vispgrädde
  • citronsaft
  • salt

 

Coleslaw

  • ¼ spetskål
  • ½ morot
  • ½ äpple
  • ¼ bunt körvel

 

Dressing

  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk citronsaft
  • ½ tsk socker
  • 1 msk finrivet
  • citronskal
  • ¼ tsk riven muskot
  • salt och peppar

 

Koka matvetet tills vattnet sugits upp av kornen. De ska vara kokta men ändå relativt hårda.
Blanda ingredienserna till pulled pork-marinaden, smörj in skinksteken noggrant och lägg den i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet 10–12 timmar.

Lägg sedan köttet i en smord, ugnsfast form och ställ in den i kall ugn. Sätt temperaturen på 100 grader och låt det steka i 10–12 timmar. Köttet ska bli så mört att det faller i bitar när det är klart.

Skölj grönsakerna till Colesalwsalladen. Hacka spetskålen i strimlor. Skala moroten och skär den i tunna remsor med en vass kniv. Skär äpplet i tunna klyftor och riv körveln grovt.

Blanda ingredienserna till dressingen med en gaffel – använd ej mixer som gör att grädden tjocknar. Häll grönsakerna i en skål, häll över dressingen och vänd runt. Pynta med körvel.

Häll matveterisotto och hälften av pulled pork i en kastrull med 2 dl kokande vatten och 1 dl vispgrädde. Koka till matvetet har sugit upp all vätska och köttet blivit varmt. Smaka av med citronsaft och salt.

Värm resten av köttet i en kastrull eller i panna på hög värme. Lägg risotton på passande tallrik, toppa med en handfull pulled pork och coleslaw.