Rödvinsmarinerad lammkotlett med timjan

4 PORTIONER
Marineringstid: 5 tim

800 g styckad lammkarré
1 knippe timjan
3 vitlöksklyftor
125 ml rödvin (t ex Xavier Santana. Nr 2530, pris 79 kr i ordinarie sortiment)
1 msk sojasås
2 msk balsamvinäger
100 ml oliv- eller rapsolja
gröna bönor och bröd, eventuellt potatis

Skölj av köttet snabbt i kallt vatten. Låt det torka och skär bort senor och överflödigt fett. Rensa också de utstickande benen från kött- och fettrester. Skölj av timjanknippet, skaka kvistarna torra och lägg undan några till garnering. Dra av timjanbladen från kvistarna. Finhacka vitlöksklyftorna och lägg dem i en stor fryspåse tillsammans med timjanblad, rödvin, sojasås, vinäger och olja. Lägg i köttet och förslut påsen noga. Skaka runt påsen försiktigt så att köttet täcks helt av marinaden. Låt marinera i kylskåp i cirka 5 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader, använd både över- och undervärme. Ta fram lammköttet, låt det droppa av och vila i rumstemperatur en stund. Bryn det på båda sidor i het stekpanna och flytta det sedan till en passande ungsform, helst gjutjärnsform med lock. Ugnsbaka i 20 minuter eller tills det att köttets innertemperatur nått 60 grader.
Låt vila en kort stund innan du delar upp köttet i fyra portioner.
Servera med lättkokta gröna bönor och nybakat bröd alternativt valfri variant av potatis.

I GLASET

Till lammkotletten rekommenderar vi Mantra Pinot Noir 2015 (nr 2668, pris 109 kr). Ett rött vin från Patagonien, Argentina. Ett annat smakrikt vin är tidigare nämnda Xavier Santana DOC Palmela 2015 (nr 2530, pris 79 kr). Ett rött och lite kraftigare vin från Portugal. Vi hoppas det smakar!