Tapas och Malcorta

V MALCORTA SINGULAR VERDEJO
Det här torra vita vinet är gjort på Malcorta – en mycket ovanlig, nästan utdöd klon av druva Verdejo. Efter många års efterforskningar lyckades producenten Javier Sanz få tillbaka denna ovanliga klon i produktion och tillverka V Malcorta Singular Verdejo. Ett vin med rena och kraftfulla aromer av blommor, citrus och krämig stenfrukt. Perfekt att servera till tapas! Här bjuder vi på fyra goda recept.

 

Musslor Marinières:

  • Ca 0,5 kg blåmusslor
  • 1 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin, gärna fruktigt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad persilja
  • Vitpeppar

 

Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).

Skala och hacka schalottenlök fint. Skala och pressa vitlök.

Fräs lök och vitlök i oljan någon minut utan att det tar färg.

Tillsätt vin. Koka någon minut.

Lägg i musslorna och sätt på lock. Låt koka i 3-4 minuter. Musslorna ska öppna sig.

Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.

Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.

Skölj och hacka persilja fint.

Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp musslorna i en skål eller djupa tallrikar och slå över det varma spadet du kokat ihop.

Strö över persiljan till servering.

 

 

Patatas Bravas:

  • 1 kg potatis 500g
  • Olivolja
  • Salt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 lök (finhackad)
  • 150 ml grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 50 ml tomatsås (passerade tomater)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk sött paprikapulver
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 1 tsk chili
  • Salt och Peppar

 

Finhacka lök och skiva vitlöken i tunna skivor. Stek i 4 msk olivolja på medelvärme tills löken mjuknar och fått färg.

Tillsätt sött och starkt paprikapulver samt cayennepeppar. Låt steka tillsammans med löken i 1 minut.

Blanda mjöl, tomatsås och buljong i en skål under tiden som löken, paprikan och cayennepeppar steks.

Häll i blandningen i stekpannan och låt koka några minuter tills såsen tjocknar något.

Mixa allt med stavmixer eller vanlig mixer. Sila såsen om du vill ha en extra len och fin sås utan bitar.

Skala potatis och koka den ca 5 min. Skär den sedan i ca 2 cm kuber

Hetta upp en generös mängd olivolja och stek potatisen på medelvärme tills de får fin färg.

Toppa potatisen med 3 msk Bravasås och häll resten av såsen i en skål vid sidan.

 

 

Gambas:

  • 400 gram räkor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 till 2 tsk chili gärna torkad 1
  • 25 ml vitt vin (gärna från Spanien)
  • 1 msk hackad persilja
  • Salt

 

Häll i olivoljan i en stekpanna och låt den bli varm medan du skalar vitlöken.

Skär vitlöken i lagom tunna skivor

Lägg i vitlöken i stekpannan och låt den steka i 1-2 minuter. Den ska inte bli bränd.

Häll i chilin och rör runt. Låt steka tillsammans med vitlöken i 1 minut.

Lägg i räkorna och sprinkla över en nypa salt. Stek dem cirka 1 minut på varje sida.

Häll sedan i vinet och rör runt. Låt det puttra i några minuter på medelhög värme så att alkoholen avdunstar. Lägg i räkorna och låt dessa steka med ca 1min.

Ta av stekpannan från plattan. Blanda i den hackade persiljan och rör runt. Servera räkorna direkt med en rykande het temperatur.

 

 

Chorizo med chèvrekräm:

  • Chorizo, lufttorkad
  • 100 g chèvre 100g
  • 1 dl crème fraiche
  • Bröd (baguette)

 

Blanda ihop crème fraiche och chèvre och smaka av med salt och peppar. Bred röran på en liten skiva bröd. Toppa med lufttorkad chorizo.