Ädelsött trivs med ädelosten!

Att osten får vinet att sjunga, ”det är sedan gammalt”. Särskilt fint sjunger ett ädelsött vin från Tokaj tillsammans med ädelost!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016 är ett ädelsött vin som framställs av druvor angripna av ädelröta (botrytis cinerea). När botrytissvampen angriper druvornas skal skrumpnar druvorna och druvans innehåll blir mer koncentrerat genom att vattnet i druvköttet dunstar bort.

Ungerska Chateau Dereszla, med anor från 1400-talet, är världsberömt för sina söta viner. Visserligen är vinerna goda att avnjuta precis som de är, men de passar mycket fint till blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och frukt.

Prova ett glas Chateau Dereszla till blå- eller grönmögelost och du kommer att upptäckta att talesättet i ingressen stämmer bra: Den intensiva sältan och umamitonen i osten gifter sig utmärkt med sötman i vinet. Om osten är gjord på komjölk eller fårmjölk spelar inte någon roll.

Chateau Dereszla – som görs på druvorna Furmint (70 procent) och Harslevelü (30 procent) har en frisk doft av aprikos, mandel och honung. Söt smak med inslag av fat, aprikoser, kokos, saffran och honung.

Nummer 2901, pris 189 kronor i Systembolagets fasta sortiment. Vinet finns i nästan alla Systembutiker. LÄS MER HÄR!