Den ljusa årstidens drycker

Champagne, crémant och sekt är den ljusa årstidens favoriter. Härligt skummande viner är sedan länge självklara inslag på sommarens fester – både som välkomstdrink och till maten. Men de passar också bra i maten!

Röda och vita viner kan ofta vara perfekta smakförstärkare i många maträtter. Det är även mousserande viner – men det kanske vi inte tänker på lika ofta:

Prova med att byta det vanliga vinet i en lyxig risotto mot ett mousserande, det fungerar utmärkt. För att inte tala om Crème Ninon, den franska gröna ärtsoppan som är utmärkt till lunch en varm sommardag – i den ska det vara en skvätt champagne. Här finns recept på grön ärtsoppa med champagne.

”Bubbel” passar också bra i klassiska vita såser till fiskrätter och i desserter som exempelvis pannacotta eller chokladmousse gjord på vit choklad. Mousserande är också utmärkt måltidsdryck och passar fint även till ostbrickan. Har du till exempel provat hushållsost till champagne eller crémant? Det blir riktigt gott!

Torr champagne är annars en klassiker till ostron, skaldjur och många fiskrätter. Vår crémant från Alsace  passar fint till sushi, rökt lax, skaldjur, ostron och milda ostar. Och ett utmärkt val till buffén är vår tyska sekt.

 

BUBBEL TILL BUFFÉN

Premiere Sekt är ett mycket prisvärt tyskt mousserande vin från Sektkellerei Josef Drahten i Moseldalen.

Premiere har en fruktig doft med lätta mineraltoner. Smaken är fruktig med lagom mousse. Vinet är en blend av flera olika gröna druvsorter, bland annat Riesling, den klassiska tyska druvan. Du serverar Premiere väl kylt som apéritif på sommarens fester samt till bufférätter och skaldjur.

Nr 87077, pris 95 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

OSTRONFAVORIT
Charles Ellner Cuvée de Femme Brut är en äkta champagne till riktigt bra pris: Brödig, spritsig doft och relativt lång smak med perfekt balans och angenäm mousse! Den passar utomordentligt bra att avnjuta till ostron, skaldjur, fisk och som apéritif.

Cuvée de Femme Brut består av druvorna Pinot Noir (40 procent), Pinot Meunier (30 procent) och Chardonnay (30 procent).

Nr 7395, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

FESTENS HÖJDPUKT
Champagne Jean Noel Haton Brut Classic är en torr champagne av bästa märke. Den framställs enligt den traditionella metoden som används i Frankrike och några andra EU-länder.

Haton Brut Classic är en ”blanc de noirs” och består av de blå druvorna Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Druvsorterna skördas var för sig och vinifieras separat innan de blandas inför flasktappningen och den slutliga jäsningen. Passar lika bra till buffén som apéritif på festen.

Nr 77637, pris 249 kr. Beställ här!