Ett vin med ren fruktighet som inspirerar till ett andra glas och med angenäm doft som öppnar upp en ännu djupare, krispig smak. Så beskriver Kahurangi Estates vinmakare Neil Todd vineriets Sauvignon Blanc 2018. Helst dricker han det till krämiga kycklingrätter.

Sauvignon Blanc förknippas för det mesta med regionerna Loire och Bordeaux i Frankrike. Men den gröna druvan odlas i stora delar av vinvärlden och är troligen den vanligaste vitvinsdruvan efter Chardonnay.

I Nelsonbukten i den nordligaste delen av Nya Zeelands sydö trivs Sauvignon Blanc förträffligt. Där finns också vår mångåriga samarbetspartner Kahurangi Estate. Neil Todd är chefsvinmakare:
–Vi har riktigt många soltimmar och det är perfekt för druvorna, säger han. Havet utanför värmer upp långt in på hösten. Men vi har också kalla vintrar med frost, vilket gör att vi är förskonade från insekter som annars brukar angripa vinrankor. Förutsättningarna för Sauvignon Blanc – och våra övriga druvor – kan inte vara bättre.

I vineriet arbetar Neil Todd tätt tillsammans med Emmanuelle Bucourt David.
–Hon sköter själva vinframställningen medan jag organiserar allt runt omkring produktionen och företaget, säger Neil Todd. Kahurangi Estate har vuxit kraftigt på senare år och i dag är vi fyra heltidsanställda. Under skördesäsongen februari–april utökar vi personalstyrkan med arbetare från Europa, främst Frankrike, Tyskland och Italien.

EMMANUELLE BUCOURT DAVID kommer från Frankrike och har arbetat på Kahurangi Estate i åtta år, efter att ha varit så kallad flygande vinmakare under en period. Hon har mer än 25 års erfarenhet av vinmakeri.
–Skillnaderna mellan vinodlarländerna Frankrike och Nya Zeeland är flera. Såväl jorden som odlingen är annorlunda, säger hon.
–Här är det lerjordar som ger vinerna lite mer örtig struktur, i Frankrike är det ofta steniga marker som gör jorden mer genomsläpplig för nederbörd och ger vinerna mineralkaraktär. Här använder vi traktorer i odlingarna och arbetet är mer mekaniserat. I Frankrike görs mycket av arbetet för hand. Men den största skillnaden är nog att vi får ut betydligt större mängd druvor på varje vinranka än i Frankrike, säger hon.

Fermenteringen skiljer sig också åt:
–Vi fermenterar druvorna vid lägre temperatur, cirka 13–14 grader, vilket ger vinerna en mer kryddig karaktär. I Frankrike får de jäsa vid något högre temperatur och det ger mer tropiska smaker.

Sista veckan i april har 2021 års skörd precis avslutats.
–Den blev mycket mindre än förväntat, säger Emmanuelle Bucourt David. Men det är egentligen bara bra, druvorna har fått en mer koncentrerad smak än vid större skördar och det bådar gott för det blivande vinets kvalitet.

Hon gillar arbetet på vingården:
– Jag jobbar med ett ständigt föränderligt material. Druvorna är helt beroende av vad vädret och naturen ger. Jag måste ständigt vara kreativ och tänka nytt och jag har hela tiden nya projekt på gång. Just nu provar jag olika sorters jäst för att se hur de fungerar och även olika tekniker för vinframställningen. Man måste hela tiden förbättra och förnya produktionen.

Men att vara kvinna i vinbranschen i Nya Zeeland anser hon vara den största utmaningen.
– Jag måste hela tiden bevisa mitt kunnande och kapacitet. Det är inte ovanligt att folk som besöker vineriet tar för givet att jag är städerska eller kaffebiträde.

NEIL TODD KOM TILL KAHURANGI ESTATE redan 1995. Dessförinnan hade han eget bryggeri i Nelson i nästan ett decennium.
–När du brygger öl är går det snabbare och lättare att justera produktionen, det är bara att brygga lite till om det skulle bli fel. Men när det gäller vin får du endast en chans per skörd och år. Mycket står på spel, konstaterar han.

På senare år har han märkt en klar och tydlig förändring i vinkonsumtionen.
–De viner vi tillverkar och levererar till butikerna i Nya Zeeland är uppdrucket inom 48 timmar. Inte många sparar vin någon längre tid och vi måste skapa viner som kan drickas direkt.

 

Kahurangi Sauvignon Blanc 2018

Ett torrt vitt vin med örtig friskhet. Det har en mycket fräsch doft med inslag av frukter som passion, mango och krusbär. Friskt kryddig smak med krispig syrlighet, god balans med ton av gröna krusbär. Passar fint att dricka till skaldjur, fisk, sallader och getost. Kahurangis chefsvinmakare Neil Todd rekommenderar det till krämiga kycklingrätter. Lämplig serveringstemperatur: 12–14 grader. Nr 75026, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

Kahurangi Pinot Noir 2017

Medelfylligt rödvin med doft av körsbär, fruktig smak med toner av plommon och lätt jordigt avslut. Du dricker det med fördel till fågel, lamm, stekt fisk, sallader och milda ostar. Nr 70414, pris 189 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

 

 

 

Kahurangi Dry Riesling 2018

Torrt vitt vin av druvor från Nya Zeelands äldsta Rieslingrankor. Det är fruktigt med markerad syra och lätta mineraltoner. Passar fint som apéritif och att dricka till de flesta fisk- och skaldjursrätter, kyckling, sallader samt asiatiskt kök. Nr 70416, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!