Fruktiga favoriten Favaíto

Har du provat Favaíto? Inte – då är det hög tid nu! Upptäck det fruktiga muscatvinet med härliga toner av citrus, mandel, honung, dadlar, aprikos, pomerans och karamell. Vi lovar att Favaíto blir en uppskattad aptitretare eller drinkbas i sommar.

Duorodalen är inte bara Portugals portvinscentrum. I byn Favaios produceras också det bärnstensfärgade muscatvinet Favaíto. Framställningen är i stort sett lika reglerad som för portvin och druvsorten som används till Favaíto är den gyllengula, smakrika Moscatel Galego Branco.

Favaíto – som finns i vårt sortiment sedan lång tid tillbaka – är liksom portvin ett starkvin som förstärkts med druvsprit. Efter skörden får druvorna fermentera tre, fyra dagar innan 77-procentig druvsprit tillsätts och avbryter jäsningen. Då har maximalt med smak och färg dragits ur druvorna och druvskalen.

Jämfört med portvin avbryts fermenteringen tidigare, vilket ger en mer koncentrerad sötma och lägre alkoholhalt. Bara en liten del av alkoholen kommer från fermenteringen, resten
från den tillsatta druvspriten. Efter att spriten tillsatts lagras Favaíto i upp till tre år innan olika årgångar blandas till ett perfekt vin med stor sommarkänsla.

Avnjut Favaíto som den är – med is och lime! I Portugal serverar man den gärna med tonic. Varma sommardagar är det dessutom många som föredrar att blanda muscatvinet med ljust öl, exempelvis pilsner. Kanske något att testa?

Eller varför inte prova Favaíto som smakförstärkare i godsaker som pannacotta, chokladmousse, dessertsåser eller maräng?

Favaíto Moscatel do Douro säljs i multipack med 10 småflaskor á 55 ml. Nr 74864 i Systembolagets beställningssortiment, pris 139 kr. Beställ här!