Glendalough går sin egen väg

Varför finns det inte fler hantverksdestillerier på Irland? Den frågan debatterades flitigt, kväll efter kväll, av ett gäng goda vänner från Wicklow och Dublin. Diskussionerna var till en början skämtsamma och retliga, men med tiden fick de en alltmer allvarig ton. Till slut hade vännerna övertalat varandra att lämna sina trygga dagtidsjobb för att starta ett helt nytt hantverksdestilleri nära dalen Glendalough i skogarna kring Wicklow Mountains, strax söder om Dublin.

 

Legenden om St Kevin

Inspirationen till sitt arbete fann de fem vännerna i historien om munken St Kevin. En irländsk adelsman som följde sitt hjärta, begav sig ut i skogarna och blev ett med den vackra dalgången Glendalough. Det sägs att St Kevin ofta vadade ut i Glendaloughs sjöar för att be – ibland flera timmar i sträck – med armarna utsträckta från kroppen. Bilden av munken med utsträckta armar har blivit en symbol för destilleriet och den pryder varje etikett på varje flaska.

 

Årets irländska gindestilleri 2021

Wicklow Mountains är känt som ”the garden of Ireland” (Irlands trädgård). Runt omkring destilleriet finns ett rikt skogsskafferi som Glendalough Distillery tar tillvara på i sin Wild Botanical Gin. Glendalough är förmodligen det enda irländska destilleriet som har en heltidsanställd växtsamlare. Varje dag går Geraldine Kavanagh ut i naturen med sin korg och samlar vilda växter för att använda som smaksättare i ginen. De färska växterna hamnar direkt i destillationspannan. Många andra destillerier arbetar med torkade växter, men Geraldine Kavanagh tycker att allt för mycket smak och doft försvinner om de nyplockade växterna inte används på en gång. Tidskrävande kan tyckas, men hårt arbete lönar sig alltid. Glendalough Distillery utsågs till årets irländska gindestilleri vid New York Spirits International Competition 2021.

 

En växtsamlares dagbok
Geraldine Kavanaghs arbetsdag

 

 

Kl 09.00. Arbetsdagen startar.
Mitt jobb är helt beroende av vad som händer i naturen runt omkring mig. På hösten beger jag mig kanske upp i bergen för att samla ljung eller blåbär. Oftast är jag helt ensam på mina promenader. Jag tittar, doftar och smakar längs vägen. På vissa platser spenderar jag bara ett fåtal timmar per säsong – andra kräver mer tid. En del växter kan skördas snabbt och enkelt medan andra tar flera timmar för enstaka kilon. Jag använder mig av en sax eller plockar för hand. Med saxen undviker jag att dra upp växter med rötterna. Jag vill försäkra mig om att det jag skördar fortsätter att växa. Alla växter läggs i korgar av pilträd. De skyddar mot skador och hjälper till att hålla skörden sval.

Kl 17.00. En viktig tid på dygnet.
Det är då jag kommer tillbaka med de färska växterna till destilleriet. De dokumenteras, vägs in och läggs i destillationspannan för att dra över natt. Därefter har jag och vår destillatör Rowdy Rooney en pratstund. Vi provar dagens gin och bedömer kvaliteten. Om vi av någon anledning inte är nöjda får vi göra justeringar i receptet.

 

 

 

GLENDALOUGH POT STILL VIRGIN IRISH OAK FINISH 43%

Nummer 83335
Pris 599 kronor
www.granqvistbev.se/83335

En milstolpe för den irländska whiskeyn, som ger dig smaken av Glendaloughs skogar i en flaska. Den här whiskeyn har fått sin finish på fat av irländsk ek.

– På Glendalough reser vi världen runt för att hitta ovanliga och intressanta fat för vår whiskey. Men det var först när vi kom hem till Irland som vi hittade vad som förmodligen är de mest intressanta och ovanliga av dem alla – irländsk ek.

Området kring Glendaloughs destilleri är omgivet av berg med gamla ekskogar. Det är från dessa skogar, från ekar som är 140 år gamla, som faten kommer. Varje flaska Glendalough Pot Still Virgin Irish Oak Finish är spårningsbar till sitt fat och till och med till det träd det kom från. För varje träd som fälls planteras ett nytt.

– Du kan inte bara välja vilket träd som helst. Det måste vara en viss höjd. Det måste vara rakt. Det måste vara på rätt plats för att kunna göra plats för att regenerera skogen. Och ändå vet du inte förrän du delat trädet på mitten om det är rätt.

En årslång process resulterar slutligen i en hogshead (ett cirka 250 liter stort fat) av irländsk ek. Dessa mycket speciella fat fylls sedan med irländsk pot still-whiskey. Den högre nivån av rostad ek och vanilj som den irländska eken ger, balanserar och kompletterar de klassiska pot still-kryddorna.

 

 

GLENDALOUGH SINGLE CASK MADEIRA FINISH 42%

Nummer 80360
Pris 499 kronor
www.granqvistbev.se/8036

Här har vi vinnaren av bästa irländska Single Grain i tävlingen Irish Whiskey Award 2017. En exceptionell whiskey som först lagrats på Bourbonfat och därefter flyttats till Olorosofat för att slutligen få sin finish på fat som innehållit canteirolagrad Madeira. De högt eftertraktade Madeirafaten avger intensiva smaker och aromer till whiskeyn. De ger doft av exotisk frukt, apelsinzest och marmelad. Smaken är komplex, men lättillgänglig, och har tydliga inslag av russin, mörka körsbär, vanilj och plommon samt lite pepprighet i avslutningen.

 

 

GLENDALOUGH DOUBLE BARREL SINGLE GRAIN WHISKEY 42%

Nummer 85800
Pris 479 kronor
www.granqvistbev.se/85800

  • World Whiskies Awards 2021, kategorivinnare ”Single Grain Under 12 years old”
  • Dubbel guldmedalj vid San Francisco World Spirit Awards 2015
  • Guldmedalj vid San Francisco World Spirit Awards 2017
  • Guldmedalj vid Irish Whiskey Awards 2015

 

Glendalough Double Barrel spenderar sina första tre år på bourbonfat. Sedan flyttas whiskeyn till fat som innehållit Olorososherry (tillverkade i Montilla, Spanien). Double cask finishen adderar lite utöver det vanliga som har kommit att definiera smaken av irländsk whiskey. En mild och rund grainwhiskey med lätt söt anstötning.

 

 

GLENDALOUGH WILD BOTANICAL GIN

Nummer 85466
Pris 495 kronor
www.granqvistbev.se/ 85466

  • Dubbel guldmedalj vid San Francisco World Spirit Awards 2021

 

Glendalough Wild Botanical Gin smaksätts med vilda växter som plockas i bergstrakterna runt destilleriet i Glendalough på Irland. Så fort växtsamlaren Geraldine Kavanagh är klar, hamnar de färska växterna direkt i destillationspannan. Den vilda ginen har en fräsch doft med toner av enbär, citrus och tall. Smaken är angenäm med inslag av sommarblommor, nektarin med ett kryddigt avslut.