Gyllene vin med 600-åriga anor

Druvodlingar i ett unikt mikroklimat i kombination med traditionell vinmakning och lagring i 600-åriga källare – det är hemligheten bakom Chateau Dereszlas söta aszú-viner i världsklass!

Färgen är gyllengul, doften nästan överväldigande med intensiva toner av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och frisk med inslag av fat, honung, aprikos, apelsinmarmelad och mandelmassa. Det är med andra ord något av en smakbomb du får avnjuta när du dricker Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016!

Vinet, som görs på druvorna Furmint (70 procent) och Harslevelü (30 procent), är gott att avnjuta som det är, men det passar utmärkt till blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och fruktdesserter.

Chateau Dereszla – som omnämndes i skrift första gången redan år 1406 – ligger i byn Bodrogkeresztúr i Tokaj i nordöstra Ungern. Vinregionen Tokaj omfattar omkring 30 byar utspridda i ett område på cirka 11 000 hektar.

Chateau Dereszlas druvodlingar ligger i olika lägen på sluttningarna i dalgången mellan Tokajberget i söder och bergskedjan Karpaterna i norr.

– Varma vindar från Medelhavet sveper upp i dalgångarna och ger torra och varma somrar med långa, milda höstar. Samtidigt är luftfuktigheten hög tack vare floderna Tisza och Bodrog som möts i Tokaj, säger Edit Bai, vinmakare med ansvar för de söta vinerna.

Vinproduktionen är noga reglerad och redan på 1600-talet bestämdes vilka druvsorter som får användas till aszú-vin. De skrumpna druvorna som angripits av ädelröta (botrytis cinerea) plockas sent på hösten efter att den övriga vinskörden avslutats. Det är riskabelt att vänta med skörden och ibland kan vädret vara så ogynnsamt att det inte blir några ädelrötade druvor.

Under kommunistregimens tid decennierna efter andra världskriget ägdes Chateau Dereszla av den ungerska staten. År 2000 köpte en fransk vinodlarfamilj vineriet och rustade upp det för stora belopp. 2015 invigdes ett nytt, stort vineri i närheten av den egna vinodlingen Henye. Här produceras de allt mer populära torra vinerna samt Pezsgő, Ungerns mousserande vin.

Sedan 2016 har Dereszla ungerska ägare:

– De satsar stort på turism och har låtit inreda sex gästrum i anslutning till vineriet, säger försäljningschefen Gábor Weiner. I år har vi också öppnat vår fine dining-restaurang Dereszla Bistro vid Bodrogfloden.

Produktionen av de ädelsöta vinerna sker fortfarande på traditionellt sätt.

– Alla våra druvor plockas för hand och de enda maskiner vi använder är traktorer för transporterna, säger Edit Bai. När de ädelrötade druvorna plockats, pressats och fermenterats blandas den söta massan med ett torrt basvin. Förr i tiden förvarades de ädelrötade druvorna i speciella korgar, så kallade puttonyos. Varje korg rymde 27 kilo druvor och ju fler korgar som tillsattes i basvinet, desto sötare vin.

Puttonyos var under många år måttet på vinets restsötma, men sedan snart tio år tillbaka har man gått över till att ange sockerhalten i gram per liter. Vinet som säljs på Systembolaget har beteckningen 5 puttonyos, vilket motsvarar 120 gram gram socker per liter.

De färdiga vinerna lagras i ett första skede minst ett och ett halvt år i ekfat och därefter minst ett år i flaskor. Lagringen sker i de vindlande källargångarna 40 meter under marken i Bodrogkeresztúr. Där är temperaturen alltid omkring 12 grader och luftfuktigheten ligger på cirka 90 procent.

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016
Ädelsött vin med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Fruktig och söt smak med inslag av fat, honung, aprikos, apelsinmarmelad och mandelmassa. Du dricker det med fördel till blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och fruktdesserter. Läs mer här!

 

Chateau Dereszla Furmint Dry 2019
Består till 100 procent av druvan Furmint. Torrt vitt vin med frisk doft av tropiska frukter, frisk och fräsch smak med angenäma mineraltoner. Passar utmärkt att dricka till fisk- och skaldjursrätter, sallader, bufférätter samt som apéritif. Läs mer här!